Site icon כאן ישראל | kanisrael | כאן נעים | kan-naim

מחקר על פרוייקט “בזק בקהילה” קובע: פעילות קהילתית משותפת מחזקת הקשר בין הורים לילדיהם

0
0

עובדי בזק עסקי בת”א יזמו קורס ללימוד מחשב ואינטרנט שנועד לצמצם את הפער ולחזק את הקשר בין הורים לילדיהם. הפרויקט נערך בקרב משפחות מצוקה יהודיות וערביות מיפו, והיווה נושא למחקר אקדמי של ד”ר מלכה אלק

הורים וילדיהם שלמדו ביחד בקורס מחשבים הצליחו לחזק את הקשר ביניהם ולהגביר את מידת ההסתגלות של הילדים בתוך המשפחה. כך עולה ממחקר שערכה ד”ר מלכה אלק מאוניברסיטת בר-אילן בקרב משפחות יהודיות וערביות מיפו שהשתתפו בפרויקט.

scool_student_100k-n_01.jpg

חברת בזק, במסגרת פעילותה בקהילה, יזמה פרויקט להורים וילדים ממשפחות מצוקה ביפו, שמטרתו לחזק את הקשר בין ההורה לילד תוך כדי לימוד יישומי מחשב ואינטרנט.

הפרויקט שכונה “יפו זה עסקי”, נערך על ידי עובדי בזק עסקי בחטיבת תל אביב והשרון. בחמישה עשר המפגשים החד-שבועיים השתתפו 15 משפחות. המשפחות שנבחרו בקפדנות על ידי לשכת הרווחה ביפו בשל מעמדן הסוציו-אקונומי הנמוך, זכו לליווי צמוד של שתי עובדות סוציאליות ועובדי בזק שפעלו בהתנדבות ושימשו כחונכים. לכל משפחה הוצמד חונך שסייע ותמך בהורה ובילדו לאורך כל הקורס.

במחקר שנערך במהלך הקורס, ליוותה ד”ר אלק, את משתתפי הקורס לכל אורכו, קיימה עימם ראיונות אישיים, והציגה בפניהם כמה שאלונים, שנועדו למדוד את סולם הדימוי העצמי, תפיסת האמהות, תפיסת התנהגות הילד, ואת היחסים בתוך המשפחה. מטרת המחקר הייתה לבדוק כיצד השפיע הפרויקט הקהילתי של בזק על הקשר בין הורים לילדים.

הממצאים היו מובהקים. ד”ר אלק, קובעת כי במחקר נתגלה קשר חיובי מובהק לחיזוק הקשר בין ילדים להוריהם באמצעות פרויקט מסוג זה, כמו גם לחשיפת ההורים והילדים אחד בפני השני. לדבריה, ההליכה המשותפת לקורס, השהייה המשותפת, האינטראקציה ביניהם, העזרה הדדית – כל אלה תרמו לקירבה בין ההורים לילדים.

בבדיקת שביעות הרצון של הילדים מהקורס לאחר סיומו נשמעו תגובות שונות: “הורים וילדים זה טוב יחד, כי עוזרים אחד לשני, וההורים עושים צחוקים”… “לא למדתי דברים חדשים, אבל לימדתי את אמא. זה לא כל כך נוח שילדים צריכים ללמד את ההורים”… “טוב שההורים והילדים לומדים, שניהם יהיו חכמים באותה מידה”.

ממעקב אחרי תגובות הילדים, מצאה החוקרת עליה משמעותית גם בדימוי העצמי של הילדים. הממצאים תומכים בהשערת המחקר כי השתתפות בפרויקט ובילוי משותף של ההורה והילד, ישפיעו בכיוון חיובי על הסתגלות הילד בתוך המשפחה. ניכר היה, כי עבור הילדים חוויית הקורס היתה מעצימה יותר, כיוון שקיבלו תחושה של ייחודיות מעצם ההשתתפות בפרויקט.

באמצעות העבודה המשותפת עולה מעורבות ההורה בחיי ילדו: הוא נחשף לדרך שבה הוא לומד, עובד על מחשב, מתקשר עם בני גילו, ומסייע להורה ולאחרים בעבודה על מחשב.

לדברי ד”ר אלק, ההשתתפות בפרויקט הייתה חוויה משמעותית ובונה לכל משתתפיו. היא ציינה, עוד את ההשקעה הרבה של מארגני הפרויקט (עובדי בזק ואגף הרווחה דרום בעיריית ת”א), תשומת הלב והיחס האישי והחם שהעניקו החונכים לחניכים.

תגובות
0
0



Exit mobile version