השנה, כך נראה לי, ניתן היה כבר להודיע מזמן לחקלאים על מכסותיהם השנתיות וזאת בעטיה של שנת המשקעים הנוכחית המהווה המשך דרמטי ונדיר לשנת המשקעים הברוכה אשתקד.
tamari_Yoram_180_01.jpg
חקלאות כידוע, לא ניתן לתכנן בלא שתהיה לחקלאי ידיעה מראש על כמות המים השנתית שתוקצה לו.
ואכן, בחוק המים נקבע שבראשיתה של כל שנה קלנדרית יודיע נציב המים לצרכני המים החקלאיים, על הקצאתם של – לפחות – 75% מכמות המים השנתית אותה הוא מייעד להם ועד חודש אפריל (מועד הנחשב לסיומו ה”רשמי” של החורף) – הוא מוסיף את 25% הנותרים, או כל כמות נוספת של מים אם הכמות שהוקצתה בראשית השנה, היתה נמוכה ממכסת המים הבסיסית.
בפועל, החל משנת 1999 – שהייתה שנת הקיצוצים הראשונה ב”עידן” הפחתות המים לחקלאות – ועד היום (שנת 2004!) – לא מקבלים החקלאים את ההודעות בדבר מכסת המים השנתית שלהם במועד; דהיינו – 6 שנים תמימות(!) נוהגת מערכת ממשלתית-ממלכתית להתנהל בניגוד לחוק (שבמקרה זה הוא עולה גם בקנה אחד עם ההגיון והשכל הישר…).
השנה, כך נראה לי, ניתן היה כבר להודיע מזמן לחקלאים על מכסותיהם השנתיות וזאת בעטיה של שנת המשקעים הנוכחית המהווה המשך דרמטי ונדיר לשנת המשקעים הברוכה אשתקד.
ואכן, בירכנו את נציב המים שהודיע בראשית פברואר על ביטולו לאלתר של הקיצוץ במכסות המים לצרכני אגן היקוות הכנרת, קרי; הגליל העליון, רמת הגולן ועמק-הירדן.
מאידך; התרענו בפניו ובפני הגורמים הקובעים והמחליטים במשרד החקלאות, שתוכניותיהם להשארת הקיצוץ ה”סטנדרט”, (50%) בשאר אזורי הארץ, תוך תוספת של 92 מלמ”ק בסה”כ שאת חלוקתם בין הצרכנים תקבע “ועדת חריגים” – מהווה המשך ישיר של מדיניות הנוגדת את החוק, מה עוד שלאותה ועדה אין כל מעמד סטטוטורי ומבחינתנו היא איננה יותר מעוד ועדה עלומה המתיימרת לחלק מים שלא ע”פ זכויות מוקנות וחוקיות.
ונראה, שבמקרה הטוב, כל המקדים לפנות לאותה ועדה – יזכה בחלק מהשלל היקר… בעוד במקרה הפחות טוב – כדאי להימנע מספקולציות…
היום, כחודש לפני ראשית עונת ההשקיה, אנו יודעים על כמות של כ-230 מלמ”ק של מים המוחזרים למערכת החקלאית מתוך כמות מקוצצת כוללת של כ-480 מלמ”ק;
עם זאת, אין עדיין ולו צרכן אחד (באזורי הקיצוב), היודע אל-נכון את כמות המים המדויקת שתעמוד לרשותו בשנת ברכה זו.
מעבר לאפשרות של פניה לערכאות ביקשנו בימים האחרונים, פניה דחופה לחוו”ד של היועץ המשפטי לממשלה שיתן דעתו לשתי סוגיות:
א. האם ניתן להתקין תקנות שיחולו רטרואקטיבית ל-1.1.04.
ב. האם השיטה לפיה הקיצוץ במים ממשיך להיות מושת רק על החקלאים – חרף סעיף מפורש בחוק המים – יכול להמשיך ולהתקיים.
ובינתיים – נייחל להמשך הגשמים…
* הכותב יורם תמרי, משמש רכז תא מים, התאחדות חקלאי ישראל.
Add Comment