בקרב מעשנים לא נמצאה השפעה מגינה. קרוטנואידים, הינם קבוצה של פיגמנטים אשר מצויים בעיקר בצמחים.
במחקר אזורי גדול שנערך במרכז הארצי לבקרת סרטן של שירותי בריאות כללית במימון המכון הלאומי לסרטן האמריקאי ובניהולו של ד”ר גדי רנרט, יועץ האגודה למלחמה בסרטן לבקרת סרטן, מנהל המרכז הארצי לבקרת סרטן בשרותי בריאות כללית מרכז רפואי כרמל והפקולטה לרפואה הטכניון, נמצא, כי צריכת קרוטנואידים, מגנה באופן משמעותי מפני התפתחות סרטן המעי הגס.
meaim_logo_180_01.jpg
במחקר שותפים גם מוסד נאמן בטכניון והמכון לחקר ימים ואגמים. המחקר נערך בקרב 2,500 חולי סרטן המעי הגס ובקרב 2,500 אנשים בריאים, בני אותו גיל ומין במשך 5 שנים (והוא עדיין מתקיים).
במהלך המחקר נבחן הסיכון לפתח סרטן המעי הגס, כפונקציה של צריכת מרכיבי תזונה הנמצאים בירקות ופירות והקרויים: קרוטנואידים.
קרוטנואידים, הינם קבוצה של פיגמנטים אשר מצויים בעיקר בצמחים. המשפחה מכילה חומרים, כגון: קארוטנים, ליקופן לוטאין וכו’.
קרוטנואידים, מוכרים כבעלי תכונות נוגדות חימצון (אנטי-אוקסידנטים) ועקב כך הם נמצאים במוקד מחקרים רבים אשר בודקים את יכולתם האפשרית לעכב את התפתחות מחלת הסרטן.
בקבוצה זו נכללים ירקות שצבעם צהוב, אדום, כתום וירוק כגון:
colplants_fruit_t180_k-n_03.jpg
• ירקות ופירות שצבעם צהוב: פלפל צהוב, תירס, מלון ומנגו.
• ירקות ופירות שצבעם אדום: עגבנייה, פלפל אדום, גמבה, צנון, צנונית, תפוח, תות, אבטיח, אשכולית אדומה, ענבים אדומים, רימון.
• ירקות ופירות שצבעם כתום: פלפל כתום, גזר, דלעת, בטטה, דלורית, תפוז, אפרסמון וקלמנטינה.
• ירקות ופירות שצבעם ירוק: ברוקולי, כרוב, מלפפון, חסה, סלרי, עירית, בזיליקום, אגס, מילון, קיווי, כוסברה ופטרוזיליה.
colplants_fruit_t180_k-n_01.jpg
תוצאות המחקר שנותחו על ידי ד”ר יורם חאיטר, מצאו כי רוב סוגי הקרוטנואידים, שנבחנו היו בעלי אפקט מגן חזק מאד מפני התפתחות סרטן המעי הגס.
בקרב המשתתפים במחקר אשר צרכו כמויות גבוהות הייתה ירידה של עד 60% בסיכון לחלות בסרטן המעי הגס בהשוואה למי שצרכו כמויות נמוכות במיוחד של מרכיבי תזונה אלו.
הקרוטנואידים, נמצאו מגנים במיוחד מפני התפתחות סרטן המעי הגס במעי השמאלי. ממצא מעניין נוסף אשר התגלה במהלך המחקר הנו שההשפעה המגנה של הקרוטנואידים לא נמצאה בקרב מעשנים פעילים.
colplants_fruit_t180_k-n_02.jpg
מסקנות המחקר היא, כי התוצאות מדגישות באופן חד משמעי את הצורך בצריכה גבוהה של ירקות ופירות ככלי אפקטיבי להקטנת התחלואה והתמותה מסרטן וכי מניעת סרטן אפשרית בעזרת אימוץ תזונה בריאה.
כמו כן, מחזק המחקר באופן שאינו משתמע לשתי פנים כי העישון לא רק שהנו גורם הסיכון מספר אחת בעולם לסרטן אלא אף מבטל השפעות מגינות של צריכת קרוטנואידים ואימוץ תזונה בריאה.
המסקנה המתבקשת היא, כי לא די בצריכת ירקות כדי להגן מפני סרטן אלא יש גם להימנע מעישון.