Site icon כאן ישראל | kanisrael | כאן נעים | kan-naim

רעש אדמה על מה ולמה?

0
0

רעידת אדמה שזעזעה את ישראל ב-23 באפריל, 1979 (מוקד רעידת האדמה היה בדרום ים המלח והמגניטודה שלה 5.3 ע”פ סולם ריכטר) הדגישה את הצורך בקיום מעקב רצוף ושיטתי אחר הפעילות הסייסמית בישראל ובסביבתה.

מהמכון הססמוגרפי, נמסר אתמול (ראשון 17.9.06), כי רעידת אדמה קלה הורגשה הבוקר (יום א’) ב-11:25 באזורים נרחבים במרכז הארץ ובפרט באזור ירושלים ובקעת הירדן. מוקד הרעש באזור ים המלח. לא דווח על נפגעים.

ההיסטוריה של ארץ ישראל, משופעת תיאורים של אסונות כבדים, שפקדו את האזור בעקבות רעידות אדמה. רעידת האדמה החזקה ביותר בתחומי מדינת ישראל שיש לגביה רישום, התרחשה ב-1927. מוקדה המשוער היה באזור יריחו והמגניטודה, שלה הייתה 6.25. הרעידה שנמדדה בתחנות סייסמוטריות באירופה, קטלה מאות אנשים והרסה אלפי בתים בעיקר ביריחו, בשכם, בירושלים ובכפרים הסמוכים.

earthquake_moked_310_01.jpg

המקור העיקרי לרעידה ב-1929 כמו גם לרובן המוחלט של רעידות האדמה החזקות בישראל וסביבתה הוא השבר הסורי-אפריקאי (ראה “קו השבר” בסוף המאמר).

המעקב המדעי אחרי הפעילות הסייסמית (התרחשות רעידות אדמה והשפעותיהן) החל בישראל ובסביבתה החל בשנת 1954 והתחזק בשנים 1980-1969, עם הפעלתו של המצפה הגיאו פיסי ע”ש אדולפו בלוך ליד אילת.

רעידת אדמה שזעזעה את ישראל ב-23 באפריל, 1979 (מוקד רעידת האדמה היה בדרום ים המלח והמגניטודה שלה 5.3 ע”פ סולם ריכטר) הדגישה את הצורך בקיום מעקב רצוף ושיטתי אחר הפעילות הסייסמית בישראל ובסביבתה.

ואכן, בשנת 1979 הוקמה היחידה לסייסמולוגיה כאגף במכון למחקרי נפט וגיאופיסיקה בחולון, כיום – חטיבת המו”פ בחברת התשתית לנפט בע”מ.

האגף אמון מטעם מנהל המחקר במדעי האדמה של משרד האנרגיה והתשתית על ביצוע סקרים ומחקרים בסייסמולוגיה, שישפרו את הידע והמידע בתחומים של הערכת סיכוני רעידות אדמה בישראל, חיזוי רעידות אדמה ותרומה להבנת הגיאולוגיה של ארץ ישראל.

הפעילות העיקרית של האגף לסייסמולוגיה היא בניטור ובמעקב אחר הפעילות הסייסמית בישראל בעזרת רשת של תחנות סייסמוגרפיות ומערך של תחנות מדי-תאוצה.

הנזקים ברכוש עלולים להיות גדולים, משום שכל אזורי התעשייה ומתקני התשתית בישראל נמצאים בקרבה למוקדי רעידת אדמה. על פי הסטטיסטיקה של מומחי רעידות אדמה, מתרחשת מדי 50 עד 100 שנה רעידה בעוצמה גבוהה בבקע הירדן.

הרעידה האחרונה היתה בשנת 1995. מכיוון שהמוקד שלה היה בנואייבה, לא נגרמו נזקים כבדים, אבל היא הורגשה לאורך ערי החוף בישראל.

בעקבות רעידת האדמה שאירעה בטורקיה לפני חמש שנים, הקימה הממשלה ועדת היגוי בין-משרדית להיערכות לטיפול ברעידות אדמה. הוועדה פירסמה דו”ח ובו תרחיש ייחוס הקובע, שבמקרה של רעידת אדמה בעוצמה של 7.5 בסולם ריכטר, שהמוקד שלה, יהיה באזור בקע הירדן, יהיו 10,000-5,000 הרוגים ועד 20 אלף פצועים קשה. 220-130 אלף בני אדם יפונו מבתיהם ו-8,000-3,700 בתים יהרסו כליל.

ניתוח התרחיש התבסס, בין השאר, על רעידות אדמה שאירעו במאה שעברה ובמאה ה-19, שבמהלכן נגרמו נזקים חמורים לערים באזור.

הניסיון שנצבר בעולם מוכיח, כי היערכות מתאימה והתנהגות נכונה בעת רעש אדמה יצמצמו את מספר הנפגעים ויפחיתו את הנזק לרכוש.

איך זה עובד
<!–re_01.htm–>

תגובות
0
0



Exit mobile version