יריב לוין ממשתלת קל שתיל במושב ביתן אהרון, החברה באיגוד הישראלי למשתלות, ממליץ על שתילת פריש יפני בגינה:
בעונה זו בה רוב הצמחים מנמנמים את שנת החורף, והגינה נראית שלא במיטבה, מרהיב הפריש היפני ביופיו. הופעתו הציורית של הפריש בגן מזכירה את השקד או עצים אחרים ממשפחת הורדיים כמו השזיף והדובדבן, אך יתרונותיו הברורים של הפריש עליהם, הם העיתוי המוקדם של הפריחה, משך הפריחה וצבעוניותה. נראה שמי שהמציא את המשפט “היופי שבפשטות” ודאי ראה לנגד עיניו אגרטל עם ענף פורח של פריש יפני.
CHAENOMELES _japonica Sp_180_01.jpg
הפריש היפני, הוא שיח נשיר המגיע לגובה ורוחב של 1.5 מטר ויותר. בעל עלים ירוקים מבריקים המלבלבים באביב בגוון אדום, ופרחים אדומים בורקים חסרי עוקצים היושבים בקבוצות קטנות על הענף עצמו.
פריחת הפריש מרשימה והפרח המעודן מקדים לפרוח בארץ. הפריחה מתחילה כמעט עם נשירת העלים, לפעמים כבר בחודש דצמבר ונמשכת כארבעה חודשים עד עונת הלבלוב באביב. שפע הפריחה בולט כיוון שהענפים חשופים מעלים ואינם מסתירים אותה.
הפרי קשוטי, דמוי תפוח או חבוש קטן בצבע צהוב ומכאן שמו העממי “חבוש פורח”. צורתו כדורית בקוטר 4 ס”מ וגם הוא יושב על הענף עצמו. הפרי מפיץ ריח נעים ומצויין להכנת ריבות וליפתנים בדומה לחבוש.
הפריש היפני הוא שיח קל ונוח לגידול, במידה ויקבל את התנאים המתאימים לו, מספר יריב לוין. הוא מעדיף אזורים קרירים ואזור הגידול המתאים לו ביותר הוא ההר, אך הוא מתפתח יפה גם באזורים חמים יותר כמו משור החוף, העמקים והשפלה הפנימית. הוא זקוק לשמש מלאה, אך במקומות חמים עדיף לגדלו בחצי צל.
בבגרותו הופך הצמח סבוך ומסועף ולכן כדאי לדלל ולסלק ענפים פגועים או זקנים כדי לחשוף את חלקיו הפנימיים לאור .
הגיזום יעודד התעוררות פקעי צמיחה חדשים ויגביר את עצמת הפריחה. מכיוון והפריש פורח על ענפים ותיקים מן השנה הקודמת ובתקופת החורף, מומלץ לגזמו לאחר הפריחה באביב המאוחר או בתחילת הקיץ כדי לא להפסיד חלק ממנה.
לברור נקודות המכירה של הפריש היפני ניתן לפנות למוקד הטלפוני של האיגוד הישראלי למשתלות, טל: 5114494-03. רשימת משתלות האיגוד מתפרסמת גם באתר הארגון לגננות ונוף: www.gardening.org.il
* הכותב יריב לוין, ממשתלת קל שתיל במושב ביתן אהרון, החברה באיגוד הישראלי למשתלות.
Add Comment