החלום של בוסתן פרטי יכול להפוך למציאות גם במרפסת הגג או בגינה פרטית קטנה, אומרת שלומית שלו ממשתלת שלומית החברה באיגוד הישראלי למשתלות.
לרדת אל הגן ולקטוף את הפירות החמצמצים-מתוקים של הפיטנגו או את התפוז הננסי- קמקווט, לקטוף את פירות הליצי העסיסי עם ויטמין סי ועוד רבים אחרים לא מחייב פרדס, לגור במושב וגם לא גינה גדולה.
feioja_sellowania_180_01.jpg
יחודם של עצי הפרי הוא שניתן לגדלם בגינה קטנה, הם אינם תופסים נפח גדול ויותר מכך אפשר בקלות לגדלם גם בתוך מכלי גידול, במרפסת.
תנאי הגידול משתנים בין הצמחים השונים, אומרת שלומית שלו, אבל בעיקרון כולם זקוקים לשמש, לפחות לחצי יום שמש. כולם זקוקים לדישון והשקיה מסודרים מה שאומר שאסור לשכוח להשקות. אין לשפוך דשן פעם אחת בשביל כל השנה ואז להרוג את הצמח מעודף דשן. אבל חוץ מזה הגידול הוא פשוט.
כל עצי הבוסתן שבבית זקוקים לעציצים בגודל של 150 ליטר ומעלה. ניתן לרכוש סוגים מגוונים של עציצים במשתלות.
באיגוד הישראלי למשתלות מציינים מספר סוגים של עצים, המומלצים לשתילה בעונת החורף:
הליצ’י – הוא עץ סובטרופי, כלומר הוא מתאים לקיץ החם שלנו ולחורף הקריר במקצת הקיים באזור מישור החוף והשפלה. הפרי של הליצ’י, מבשיל בקיץ. לפרי טעם עדין וריח נהדר והוא עשיר בויטמין C. בשנים הראשונות לגידול יש להגן על הפרי מפני רוחות החורף.
הפג’ויאה – הינו שיח המגיע לגובה של כ-3 מטר בעל עלווה אפורה. הפריחה המתרחשת בעונת האביב היא ריחנית. הפג’ויאה, בצילום למעלה הוא מתאים לגידול בשמש מלאה או חצי צל. עמיד לקרה אך רגיש לרוחות חזקות. הפרי חמצמץ ונעים ועשיר בויטמין A ו-C.
eugenia_uniflora_180_01.jpg
הפיטנגו – הוא שיח המתאים לגידול בשמש ובחצי צל. לפיטנגו, בצילום משמאל פרי חמוץ- מתוק שצבעו נע מאדום לסגול כהה. הפיטנגו, נחשב לצמח עמיד וחזק והוא יכול לשמש גם כגדר חיה.
הלימון הננסי – מוכר גם כלימקווט שייך למשפחת ההדרים. הלימון הננסי מגיע לגובה של כ-2.5 מטר. פירותיו צהובים וקטנים בטעם של לימון אמיתי והם משמשים בבישול, אפיה והכנת לימונדה.
תפוז סיני – מוכר גם בשם קומקווט. העץ ממשפחת ההדרים הוא קטן מידות מגיע לגובה של כ- 2.5 מטר ומתאים לגידול במיכלים. העץ יכול להניב פרי רב. הפירות כתומים ואוכלים אותם עם הקליפה המתוקה. ניתן להכין מהפרי גם ריבות.
פסיפלורה – ישנם זנים שונים. זהו צמח מטפס בעל פריחה לבנה וכחולה. הפרח לכשחעצמו הוא מעניין כי הוא מזכיר בצורתו שעון. הפרי מבשיל בקיץ וניתן לאוכלו חיי או להכין ממנו מטעמים רבים כתוספת למשקאות, גלידות, משקאות וסלטי פירות.[
קריסה גרנדיפלורה – השיח מוכר יותר כצמח לגדר חיה. יש לו קוצים, לא מסוכנים כמו לאילו של הקקטוסים. הפרחים לבנים וריחניים. הפירות אדומים בהבשלתם ולהם טעם חמוץ –מתוק. אפשר גם לעשות ממנו ריבה.
רימון – יש רימון ננסי ויש רימון שהוא עץ. את רימון העץ יש לשתול במכלי גידול גדולים יותר מאשר של הזן הננסי. פירות הזן הננסי מתאימים יותר קישוט ושל עץ הרימון אפשר לאכול ולקשט בהם את הסוכה.
לברור נקודות המכירה של עצי פרי נשירים ניתן לפנות למוקד הטלפוני של האיגוד הישראלי למשתלות: 03-5114434 וכן באתר הארגון לגננות ונוף: www.gardening.org.il.
הכותבת שלומית שלו, ממשתלת שלומית בכפר ביאליק, חברת האיגוד הישראלי למשתלות.
Add Comment