הידעתם? אתם יכולים לגדל במבוקים בגינה לנוי וגם להשתמש בהם למאכל. את רוב מיני הבמבוק תצטרכו לבשל על מנת לאכול.
במבוקים בגינה משרים אוירה מיוחדת, הם פסל חי בצורות הקנים היפים שלהם ויוצרים תחושה של גינות שופעות וטרופיות. הבמבוקים מתאימים בסביבה של מים ובריכות או ליצירת אוירה של גן יפני. המוצא שלהם בעיקר מאסיה, ישנם גם במבוקים העמידים לקור וקרה שמוצאם מהאזורים הגבוהים של אסיה.
bambok_t_180_01.jpg
מכל סוגי הצומח, הבמבוק זוכה לשימוש הרחב ביותר, החל מכלי מלחמה, גדרות, עמודים לבנית פרגולות, מאכל נצרי במבוק ועד לתעשית הנייר, בתוספת כמובן לשימוש האסתטי והעיצובי שלו בגן הנוי.
הבמבוקים ידועים כצמחים מהירי גידול ומאוד מתפשטים. קצב הגידול של זנים מסוימים בעולם מגיע עד ל-10 סנטימטרים ביום!
במלחמות שהיו בדרום מזרח אסיה נהגו כובשים שרצו לענות את הנשבים להושיב אותם על צמחי במבוק צעירים ומחודדים מספר ימים. צמחי הבמבוק חדרו לגופם וצמחו עד למותם של השבויים.
מי שמודאג מקצב גדילה גבוה יכול למצוא בארץ זנים שקצב הגידול שלהם איטי יותר.
bambok_100_01.jpg
המבחר הוא עצום. ישנם במבוקים קטנים שמגיעים לגובה של עד 1 מטר, עם עלים קטנים, ישנם בינוניים וכמובן גם גדולים. יש קנים דקים מאוד, ועבים, ירוקים, צהובים, שחורים ומפוספסים.
הבמבוקים מתפתחים על ידי שלוחות תת קרקעיות שמתרבות הנקראות ריזומים, ישנן קבוצות של במבוקים שנקראים Runners בהם הריזומים מסוגלים להתרחק עד מטרים ספורים אחד מהשני לפני פריצתם את פני השטח והם היותר קשים לשליטה.
הריזום עטוף שכבות הוא מהווה מאגר מזון של הצמח ומסוגל לשרוד חודשים רבים לאחר כריתת הצמח העליון לפני תחילת פריצתו. ניתן לחסום את השורשים בתוך מיכלים בנויים או בעזרת יריעות מיוחדות לכך בעומק של 60 ס”מ בלבד.
bambok_100_02.jpg
קבוצה נוספת היא ה-Clumps. הבמבוסות שייכות לקבוצה זו. המאפיין בקבוצה זו הוא שהריזומים התת קרקעיים נצמדים קרוב אחד לשני וכך נוצר גוש של קנים מעל השטח והם פחות משתלטים על סביבתם.
הבמבוק, הינו צמח עמיד ביותר. תכונה זו מושגת הודות לריכוז הסיליקה, מינרל שעשוי מחול, בתוך קני הבמבוק. ריכוז זה, גבוה פי 10 מכל צמח אחר. כשננסה לחתוך או לשרוט קנה במבוק נהיה עדים לכמה שהדבר קשה.
פריחת הבמבוק
יש מיתוס נפוץ שכל הבמבוקים השייכים לאותו מין פורחים ומתים ביחד בלי קשר למיקומם בעולם. זה כמובן לא נכון. מקור הטעות בתצפית חריגה לפני 120 שנה שבאופן מקרי תעדה תמותת במבוקים מאותו מין בגרמניה ואנגליה.
bambok_100_03.jpg
בכל זאת בזמן פריחתם של הבמבוקים, שבהתאם למין יכולה להתרחש כל שנה או עד לכל 80 שנה, יש תמותה מסוימת הנובעת מחולשת הצמח בגלל עוצמת הפריחה. יש לדאוג שלבמבוק, יהיו שפע מים ומזון ואולי לשקול דילול הפריחה.
הידעתם?
אתם יכולים לגדל במבוקים בגינה לנוי וגם להשתמש בהם למאכל. את רוב מיני הבמבוק תצטרכו לבשל על מנת לאכול. קיטפו נצרי במבוק צעירים מגנכם מיד עם ראשית ההצצה בעת שגובהם 10 – 20 ס”מ, חיתכו אותם מתחת לאדמה ליד הריזום (מעין שורש) של הבמבוק.
קילפו את הקליפות הקשות על מנת להגיע לחלק הלבן שבפנים. אם אתם לא מבשלים באותו יום שימרו את הנצרים במקרר. את הנצרים המקולפים והנקיים בשלו במים עם מעט חומץ לבן. אפשר לבשל אותם חתוכים כ-20 דקות או שלמים ואז הבישול ייקח קצת יותר זמן.
bambok_100_04.jpg
חביתת נצרי במבוק
1-2 נצרי במבוק מקולפים
2-3 ביצים
סויה
פלפל שחור
חיתכו את הנצרים לפרוסות דקות, בשלו אותם במים, הוציאו ויבשו מעט.
טגנו אותם במעט שמן עד שיזהיבו ואז הוסיפו סויה ותבלינים – פלפל וכד’.
הוסיפו למחבת את הביצים המעורבלות וערבבו מעט על האש.
בתאבון.
bambok_t_180_02.jpg
הרצאות על במבוקים מתקיימות מעת לעת במשתלת וונדי הכניסה חופשית, אך להבטחת מקום מומלץ להרשם מראש במשתלת וונדי עד הלום, טל: 08-8659917.
מפגשים נוספים בנושאי גינון מתפרסמים באתר הארגון לגננות ונוף: www.gardening.org.il
* הכותב וואן וונדי, נמנה על צוות משתלות וונדי, האיגוד הישראלי למשתלות
בצילום מלמעלה למטה:
במבוק – חיתוך – וונדי
במבוק דק – וונדי
במבוק מצוי – וונדי
במבוקים – יער
במבוקים – וונדי
במבוקים – חנוכיה
Add Comment