111
החורף קר, החלונות מוגפים, כוס השוקו החם ביד אחת והרגלים על השולחן, המזגן עובד על חימום ומה עם צמחי הבית? מי יפנק אותם בחורף?
שלומית שלו
גם צמחי הבית זקוקים ליד רכה ומלטפת על מנת לעבור את החורף בשלום. להלן הוראות הפעלה לא מסובכות, אבל דורשות הקפדה:
אור:
בחורף עוצמת האור קטנה יותר מאשר בקיץ ולכן גם בתוך הבית יש הרבה פחות אור. הדבר נכון במיוחד בימים מעוננים. למרות שאנחנו מדליקים אור בתוך הבית בימים החשוכים של החורף עוצמת האור איננה מספיקה לצמחים. גם צמחים שהצליחו לשרוד בבית בקיץ במקומות חשוכים יחסית יסבלו ולא ישרדו את הצל הכבד שנפל עליהם בחורף. מה לעשות? לחפש עבורם מקומות מוארים יותר בבית או לדאוג לשכן אותם תחת תאורה מתאימה.
רוחות:
צמחים שגדלו יפה במרפסות כמו דיפנבכיה, אגלאונמה, אוזן פיל או על אדן חלון צפוני כמו בגוניה או בשמת יפגעו מרוחות החורף. מומלץ על כן, לשכנם במקומות מוגנים מרוחות פרצים.
אוויר:
החלונות מוגפים, אין אוויר וצמחים מותקפים בקלות רבה על ידי כנימות. יש לדאוג לשכן את הצמחים במקומות שמפעם לפעם מקבלי משבי אוויר כמו למשל ליד חלון, דלת הפונה למרפסת או לחילופין לדאוג ולאוורר את הבית בימים היותר חמים של החורף.
דישון:
לא תודה. צמחי הבית גדלים פחות ולכן אפשר לוותר על הדישון עד לאביב. גם הרקפות שכבר פורחות במלוא הדרן קיבלו את מנת הדישון שלהן בעת הגידול ולכן כל דישון נוסף לצמחים יעשה במידה מועטה ורק אם הצמחים מגלים מחסור בדישון. את סימני המחסור אפשר לזהות על פי השתנות מרקם צבעי העלה בהשוואה לצבעים הרגילים שלו. מומלץ, לפני הדישון לפנות למשתלה מוכרת שבה אגרונומים שיוכלו לתת יעוץ מקצועי.
השקיה:
כאשר הצימוח מואט גם הדרישה למים פוחתת. לכן, משקים פחות והרבה פחות. אפשר להשקות פעם בשבוע את הצמחים. באשר לכמויות, כלל האצבע הרטובה טוב גם כאן. להשקות עד שהאדמה תהייה לחה ואם היא רטובה מלכתחילה אפשר לפסוח על ההשקיה השבועית.
טמפרטורה:
תנורים, מפזרי חום ואמצעי חימום אחרים מאוד נעימים אבל הם גם מיבשים את האוויר. אוויר יבש “לא עושה טוב” במיוחד לצמחים שהלחות מאוד חשובה להם כמו למשל שרכים. פתרון אפשרי להרחיק את הצמחים ממקור החום ולמקמם בתוך קערית שטוחה ובה מים. אפשרות נוספת לרסס את עלי הצמח במים באמצעות “שפריצר”.
העברה מכלי קטן לגדול:
אפשר לוותר על המאמץ בחורף. רצוי לחכות עד לבוא הקיץ ובאותה ההזדמנות כבר להוסיף תערובת אדמה ודישון.
אדניות:
זה הזמן לחדש את האדניות עם פרחי חורף, פקעות, זרעים ותבלינים המתאים לאדניות.
פרחי חורף עונתיים קלים לגידול והמתאימים לאדניות: סלסלי כסף {פרחים בצבע לבן, ורוד, סגול} לובליה {לבן וכחול} אמנון ותמר, לוע ארי, {בשלל פרחים} וכן מנטור.
זרעים: כובע הנזיר, אפונה ריחנית.
פקעות: פרזיה, כלניות, נוריות.
תבלינים: שמיר, פטרוזליה, גרגר הנחלים, רוקט.
* הכותבת שלומית שלו, נמנית על צוות משתלת שלומית בכפר ביאליק, החברה באיגוד הישראלי למשתלות.
ניתן לברר נקודות המכירה של צמחי החורף במוקד טלפוני של האיגוד הישראלי למשתלות, טל: 03-5114494, (24 שעות ביממה) או באתר האינטרנט של הארגון לגננות ונוף: www.gardening.org.il
נעים בגינה,
Add Comment