ברית פיקוח: חוסר מודעות לחשיבות רישום הקרקע בטאבו, חשש מהתמודדות עם הבירוקרטיה הכרוכה בתהליך וחשש שלאחר הרישום במידה והקיבוץ או חבר המושב יהפכו להיות חדלי פרעון הבנקים יוכלו ליטול את הזכויות בקרקע
קיבוצים ומושבים המחזיקים בחוזה חכירה לדורות מול מינהל מקרקעי ישראל חייבים לבצע רישום של קרקעותיהם בלשכת רישום המקרקעין (טאבו) על מנת להבטיח את זכויותיהם הקניניות, כך אומר אלי חלוצי, המרכז את תחום המים והקרקע במחלקה הכלכלית בברית פיקוח.
לדבריו של חלוצי, חוזה החכירה בלבד מקנה לקיבוץ או למושב זכויות חוזיות על הקרקע, אך אינו מקנה זכויות קניניות ולכן מעמדם של החוכרים ויכולתם להתגונן מול נישול מהקרקע נמוכים יותר.
חלוצי, אמר שישובים רבים נמנעים מרישום הקרקע בטאבו בשל מספר גורמים: חוסר מודעות לחשיבות רישום הקרקע בטאבו, חשש מהתמודדות עם הבירוקרטיה הכרוכה בתהליך וחשש שלאחר הרישום במידה והקיבוץ או חבר המושב יהפכו להיות חדלי פרעון הבנקים יוכלו ליטול את הזכויות בקרקע.
לדברי חלוצי, חששות אלו אינם מוצדקים: את תהליך הרישום ניתן לבצע בעזרת יועצים מקצועיים ואז נטל הזמן והטרחה נמוכים. באשר לזכויות בקרקע מול נושים ובעלי חוב, הרישום בטאבו מחזק את מעמדו של החקלאי על הקרקע ולא מחליש אותו.
על פי הערכת ברית פיקוח, 120-150 קיבוצים מחזיקים בחוזי חכירה לדורות המקנים להם את האפשרות לבצע רישום של הקרקע בטאבו.
Add Comment