במגזר היהודי – חוזרים לחקלאות, במגזר הערבי- לומדים לשווק”… גם העניין הרב במגזר הקיבוצי לייצור ושיווק שמן זית נובע ממספר גורמים, אותם מציין עופר מלול, מנהל השיווק בקיבוץ מגל
“יותר חקלאות ויותר מסחר בענף שמן הזית בישראל. במגזר היהודי חוזרים לחקלאות ומגדלים זיתים, בעיקר בקיבוצים, ובמגזר הערבי לומדים את חשיבות השיווק ואיכות השמן. הצריכה הממוצעת של שמן זית לנפש בישראל הכפילה עצמה בשנים האחרונות – כך אומר גדי הורוביץ סמנכ”ל מועצת הזיתים עם פתיחת עונת מסיק הזיתים ולקראת פסטיבל ימי ענף הזית בגליל המערבי.
310_id=3261_01.jpg
“המודעות לשמן זית איכותי מסוג כתית מעולה הולכת וגדלה. הדרישה לשמן זית איכותי מעוררת עניין רב במגזר היהודי גם בתחום השיווק והמסחר וגם בגידול זיתים וייצור שמן זית איכותי-נטיעת כרמים בשיטות גידול חדשניות והקמת בתי בד מודרניים”.
הצריכה הממוצעת של שמן זית בארץ היא 15 אלף טון בשנה כאשר קצב גידול הצריכה השנתי עומד על 6% לשנה. הממוצע הרב שנתי של ייצור שמן זית בארץ עומד על 7000 טון. הצפי לשנה הבאה הוא 7000 טון של ייצור שמן זית כאשר מתוכם כ-2500 טון יבול במגזר היהודי לעומת אשתקד-1500 טון יבול.
הורוביץ, אומר, כי שם המשחק בענף שמן הזית כיום הוא שיווק. גם בקרב המגזר הערבי מתחדדת המודעות לשיווק, אך הדרישה לשמן זית איכותי יצרה עניין שיווקי מסחרי רב במגזר היהודי. כך למעשה נוצר אינטרס משותף לשני המגזרים-החקלאים ואנשי השיווק.
הורוביץ, מוסיף ואומר, כי המודעות השיווקית והצרכנית לשמן זית איכותי ישראלי מעודדת שיפור במספר גורמים: טכנולוגיה – כדי לייצר שמן זית איכותי יש להקפיד על תנאי הגיינה, סניטציה אחסון ושימור מקסימליים, בתנאים הנ”ל עומדים בתי הבד המודרנים.
“בתי הבד המסורתיים נעלמים. מיכון וחיסכון בעלויות – המיכון החדיש בניעור הזיתים מן העץ מהווה תחליף לפועלים. המצב הפוליטי הביטחוני חייב למצוא פתרונות חלופיים ולביטול התלות במגזר הערבי. גורמים נוספים: שליטה בעלויות, מניעת גניבות, עלייה ברווחים”.
מגזר נוסף ההופך למשמעותי בענף שמן הזית הוא המגזר הקיבוצי. יותר ויותר קיבוצים מתמקדים בייצור ושיווק שמן זית.
בשנתיים האחרונות העניין הרב במגזר הקיבוצי לייצור ושיווק שמן זית נובע ממספר גורמים, אותם מציין עופר מלול, מנהל השיווק בקיבוץ מגל:”מצוקת החקלאות יצרה חיפוש אחר גידולים חסכניים במים ומותאמים למיכון- הזית, ענף מתאים לכך, הזית מתאים לגידול אורגני ללא כימיקלים. המודרניזציה מאפשרת ייצור שמן זית איכותי בתנאים הגיינים מתאימים.
“המצב הביטחוני שאיננו מאפשר תלות בפועלים חיצוניים, קהל היעד הקיבוצי כצרכן שמן זית נוסף, יכולת לשלוט בעלויות תרבות ניהול מובנת יותר במגזר היהודי לעומת מסורת ניהול פחות מובנת במגזר הערבי”.
הקיבוצים שהחלו לייצר ולשווק שמן זית בשנתיים האחרונות: אפק וחניתה, אשדות יעקב, מגל, יגור, אגריניר, נאות סמדר, נחשון, צובה, עמיעד, מעלה החמישה, קריית ענבים וגשור.
עונת המסיק בראשיתה ועמה יחל פסטיבל ענף ימי הזית ב-3 בנובמבר. הפסטיבל בגליל המערבי יציע למבקרים מגוון פעילויות בנושא זיתים: ביקור בבתי בד, השתתפות במסיק, טיולי לכת של קק”ל, טיולי אופניים, יריד אוכל גלילי, אירוח במסעדות דרוזיות ועוד.
Add Comment