הוא מעוצב להפליא מבחוץ ומבפנים, ובשל יופיו המלכותי שימש כקישוט בבגדי הכהונה. הוא מחזק את הדם, בעל ערכים תזונתיים גבוהים ומאופיין בטעם מיוחד. לא סתם נשתבחה בו הארץ כאחד משבעת המינים. קבלו את… הרימון!
כל שנה לקראת תחילתה, כשכבר אפשר למצוא את הפרי היפהפה הזה בדוכני הפירות והירקות, אני מתלהבת ומחכה לרגע בו אמלא את פי מחדש בערמת הגרגרים החמצמצים – מתוקים.
180_id=3203_01.jpg
בכל שנה מחדש, לאחר מאמצי הקילוף של הרימון הראשון, יש לי הרהור שני על כך.
השנה נעזרתי ב”טיפים לפירוק רימונים” (בהמשך המאמר), ולקול תרועת ילדי, התגלגלו להם הגרגרים לתוך הקערה בקלות מפתיעה, מה שגרם לי לקלף במחי יד שלושה מהם.
הקלות היחסית של הקילוף, דרבנה אותי לנסות את מתכוני הרימונים המצורפים, ותשמעו זה מ-ש-ה-ו. אף מסעדת יוקרה לא הייתה מתביישת להציע את המנה של העוף באגוזים ורימונים או סלט החצילים ברימונים על שולחנה.
אתם מוזמנים לנסות!
euor_430_01.jpg
ואם תרצו קצת להחכים בנוגע לרימון, סגולות המרפא שלו ואזכורו במקורות, להלן ליקוט מהיר.
סגולות מרפא
לרימון, מלבד טעמו המיוחד, גם סגולות מרפא חשובות. הנה הן.
הרימון מכיל ויטמינים ומינרלים חשובים, ביניהם ויטמיני A, B ו- C, ברזל, סידן, שומן ופחמימות. להלן דברי הרמב”ם, גדול חכמי הרפואה בן המאה ה-12, המרבה לדבר בשבחו של הרימון ובסגולותיו המרפאות.
מצוין כנגד מצבים של שיכרות – “רימון, כאב הראש הקורה מהשכרות, ישקוד בעליו השינה וההשקט היום כולו, ויכנס בלילה במרחץ, ויזון במזונות מולידים דם טוב, ולא יחממו, כמו כשך השעורים (דיסת שעורים), והאכילהו החזרת, כי היא מולידה דם משובח ומוכבה, והאכילהו הכרויה גם כן, כי הוא מכלה האדים ומנגבם, והגרגרים יאכל, העדשים, וישתה המים, או מיץ הרמון”.
קליפתו מסייעת לעצור קלקולי קיבה – “יקשה רפואת (קשה לרפאות את חולשת) חולשת פי האצטומכא ומהירות חפץ הקיא עם עוצר הבטן. כי כל מה שיתיר הבטן יגרום קבסא ויכניס אי סדר לנפש, וכל מה שיחזק האצטומכה יעצור את הטבע. והיותר טוב שתמצא, שישימו מאכליהם ירקות מבושמות בשמן ומורייס, ויקחו אחר זה מעט מפירש או איספרגל (חבוש) או רמון כפי היותר נאות אליו”,
קליפתו מועילה לריפוי פצעים – “והרפואה החותמת (הסוגרת את הפצע) והמבריאה תהיה יותר יתרת הנגוב מהרפואה המדביקה, הקובצת, כי היא המגנבת שטח הבשר, עד אשר נתדבק, ויקשהו, וינגבהו, וישימהו שעומד במקום, עור, וזה כגון עפצים לחים, קליפת רמון ואלואין”.
ולמי שחובב “מתוקים”, ומעוניין להיגמל מכך, מומלץ לאכול מהרימון – “וישים האדם כוונתו לקחת המאכלים המתוקים, כי המתוקים הם אשר יזונו, כמו שזכר גאלינוס… ואם יגעלו וימאסו המאכלים המתוקים, יתקן מאכלו במעט מן החמוצים, או מה שבטעמו מליחות נכרת וקובצת, כתבשיל שנתבשל או בחומץ, או בלימונים או ברימונים”.
בנוסף לכך ידוע הרימון כיעיל בהרחקת תולעים מהגוף, בהקלת מצבים של דלקת מפרקים, גודש בכבד, דלקות עיניים, בעיות של מחזור חודשי לא סדיר, דלקות חניכיים, בעיית קשקשים ותופעות של שומן יתר.
ובמקורותינו מוזכר הרימון פעמים רבות, כסמל לשפע, יופי ופאר.
euor_430_01.jpg
מן המקורות
הרימון מסמל לנו ריבוי מצוות, ולכן משמש כאחד “הסימנים” של סעודת ראש השנה. “יהי רצון…שנהיה מלאים מצוות כרימון.” או “יהי רצון…שירבו זכויותינו כרימון.”
“כפלח הרמון רקתך”- אמר ר’ שמעון בן לקיש: אל תקרי “רקתך” אלא “ריקתך”, שאפילו ריקנים שבך מלאים מצוות כרימון” (עירובין י”ט).
ניצת הרימון לוהטת בצבעה האדום ומוכרת לכולנו משיר השירים – “לכה דודי נצא השדה נלינה בכפרים. נשכימה לכרמים נראה אם פרחה הגפן פתח הסמדר הנצו הרימונים” (שיר השירים ז’, יב-יג).
הרימון פאר את בגדי הכהן הגדול – “ויעשו על שולי המעיל רמוני תכלת וארגמן ותולעת שני משזר. ויעשו פעמוני זהב טהור ויתנו את הפעמונים בתוך הרימונים על שולי המעיל סביב בתוך הרימונים. פעמון ורימון, פעמון ורימון על שולי המעיל סביב” (שמות ל”ט, כד-כו).
מספרים על ר’ יוחנן שלא היה יפה כמותו ועל מנת לתאר שמץ מיופי זה, המשילוהו לזוהר גרגרי הרימון- “הרוצה לראות יופיו של ר’ יוחנן יביא כוס של כסף צרוף וימלאנה גרעינים של רימון אדום ויעטר כליל של ורד אדם על פיו, ויניחנו בין חמה לצל ואותו זהר מעין יופיו של ר’ יוחנן הוא” (בבא מציעא פ”ד, ע”א).
וכמובן הרימון הנו אחד משבעת המינים שנשתבחה בהם הארץ “ארץ חיטה ושעורה וגפן ותאנה ורימון ארץ-זית שמן ודבש ” דברים ח’, ח.
וכעת, לאחר שלמדנו מעט על הרימון וסגולותיו, ולפני שנתחיל בבישולו, הנה הצעה לפירוקו המהיר.
rimonim_215_001.jpg
“טיפים” לפירוק רימונים
* מומלץ ללבוש סינר וכפפות בשעת הפירוק, משום שכתמי הרימון כמעט ולא ניתנים להסרה.
יש לגלגל את הרימון השלם עם מעט לחץ על גבי השולחן. לאחר מכן יש לחצותו בעזרת סכין בזהירות לרוחבו, כשמצד אחד יישאר הכתר ומצד שני העוקץ.
מעל לקערה, יש לתת מכות קלות בעזרת כף של עץ, על גבי אחד החצאים ולאחר מכן להגביר את עוצמת המכות. מרבית הגרגרים ינשרו בקלי קלות לתוך הקערה.
euor_430_01.jpg
עוף באגוזים ורימונים
החומרים:
12-8 שוקי עוף
שמן לטיגון
2 בצלים קצוצים דק
½ כוס אגוזי מלך קצוצים גס
½ כוס אגוזי מלך טחונים
1.5 כוסות מיץ מרימונים חצויים, סחוטים במסחטת הדרים
מלח ופלפל שחור
מעט קינמון וכורכום
3 כפות רסק עגבניות
3 כפות מיץ לימון
1 כף סוכר
אופן ההכנה:
מנגבים את שוקי העוף במגבת נייר ומטגנים אותם מכל הצדדים במחבת עם שמן חם, עד שהם זהובים. מניחים בצלחת. מטגנים באותה מחבת את הבצל תוך בחישה, עד הזהבה, מוסיפים אגוזים קצוצים וטחונים ומטגנים כשתי דקות בחום די נמוך, כדי שלא ייחרכו. מוסיפים מיץ רימונים, תבלינים, רסק עגבניות ומיץ לימון וסוכר, מכסים את המחבת ומבשלים כחמש דקות באש נמוכה. מפזרים את שוקי העוף במחבת, מכסים ומבשלים כ40- דקות בחום נמוך, במחבת מכוסה. מדי פעם בוחשים בעדינות. אפשר להוסיף מעט מים רותחים במהלך הבישול. מגישים עם אורז לבן.
euor_430_01.jpg
סלט חצילים ברימונים
החומרים:
3 חצילים בגודל בינוני
2 רימונים
3 בצלים ירוקים
¼ כוס שמן זית
2 כפות חומץ בן-יין לבן
3-2 כפות רוטב סויה
1 כפית גדושה סוכר
מלח ופלפל שחור גרוס גס
אופן ההכנה:
דוקרים את החצילים כמה פעמים במזלג, עוטפים בניילון נצמד ומרככים במיקרוגל. חוצים את החצילים ומרוקנים אותם לקערה. קולפים את הרימונים ומפרקים לגרגרים, מרחיקים גם את הקליפה הדקה המרה, מערבבים בעדינות עם החצילים. מוסיפים בצל ירוק פרוס דק, שמן זית ותבלינים. מגישים כשהסלט עדיין חמים.
euor_430_01.jpg
סירופ רימונים
מצוין כתחליף ל”פטל”, נהדר לזילוף על גלידה, או כתוספת למשקה אלכוהולי.
החומרים:
2 ק”ג רימונים
750 גרם סוכר
צנצנת מעוקרת
אופן ההכנה:
חוצים את הרימונים וסוחטים מהם מיץ, מסננים, ולאחר שמתקבל ליטר של נוזל מסונן, יוצקים אותו לסיר ומוסיפים את הסוכר. מביאים לרתיחה על אש קטנה, תוך כדי בחישה. שופכים לצנצנת וסוגרים.
* להגשה כ”פטל”- יש לדלל במים, לפי הטעם האישי.
ול”ילדים הגדולים” שבינינו, שכבר לא מסתפקים במיץ פטל, הנה מתכון למשקה חריף קליל ואקזוטי.
euor_430_01.jpg
משקה ברד חריף עם מיץ רימונים
החומרים:
4\1 כוס אפרסקים טריים
8\1 כוס אננס טרי
8\1 כוס מיץ תפוזים
10 מ””ל ליקר אפרסקים
15 מ””ל מיץ רימונים סחוט
פלחי אננס טרי ותותים לקישוט
כמה טיפות תמצית קוקוס
אופן ההכנה:
טוחנים בבלנדר אפרסקים,מיץ תפוזים,ליקר אפרסקים ותמצית קוקוס. מוסיפים קרח, ומערבלים עד להיווצרות “ברד” . מוסיפים מעל את מיץ הרימון, מוזגים לכוס גבוהה,ומקשטים בפלח אננס ותות.
* ניתן להוסיף או להפחית את כמות הקרח, על פי טעמכם האישי.
לחיים!
ואם תשתו ממנו קצת יותר מדי, אל תשכחו שנגד ה”הנג אובר” מומלץ ביותר מיץ… רימונים!
euor_430_01.jpg
* ביוגרפיית המחבר: יערה הולצמן, למדה עיצוב, ועבדה בתור ארט-דירקטורית וקופירייטרית במשרדי פרסום שונים. כיום היא עסוקה בעיקר בגידול ילדים, בישול וספונג’ה, ובין לבין היא גם “חוטאת” בכתיבה.
* מובא באדיבות אתר aish של “אש התורה” שהיא רשת בינלאומית וא-פוליטית של מרכזים לחינוך יהודי. צילום הרימונים בתקציר ולמעלה מתוך אתר אורט.
Add Comment