המדען הראשי של משרד התמ”ת, ד”ר אלי אופר, בכינוס הפתיחה של פורום מנכ”לי ההייטק שארגן המרכז הישראלי לניהול (המי”ל ):
תקציב לשכת המדען הראשי במשרד התמ”ת לתמיכה במחקר ופיתוח תעשייתי עובר קיצוץ של כ – 40% בשנים האחרונות. תקציב לשכת המדען בשנת 2001 נאמד ב – 1.8 מיליארד ₪ והוא צפוי, לפי הצעת האוצר, להסתכם ב – 1.1 מיליארד ₪ בלבד בשנת 2004.
המדען הראשי, המדען הראשי של משרד התמ”ת, ד”ר אלי אופר, כינה “בכייה לדורות” את הקיצוץ המתמשך שהורס בשיטתיות את התשתית הטכנולוגית, שמהווה את היתרון היחסי המרכזי של מדינת ישראל.
הקיצוץ בתקציב המו”פ, יאלץ את מרבית החברות לצמצם או לסגור פעילויות מו”פ בישראל ולהעביר את חלקן לחו”ל. “בהעדר התמיכה הממשלתית, ביצוע פעולות המו”פ בישראל פשוט אינו כדאי”. כנגזרת מכך, אנו צפויים לראות בעתיד הקרוב “בריחה” של מהנדסים ושל כוח אדם איכותי לחו”ל.
ארה”ב, כל מדינות מערב אירופה ודרום מזרח אסיה הגדילו בשנים האחרונות את תקציבי התמיכה המו”פ ובמדינות אלו ישנם סימנים ראשונים ליציאה מהמשבר. צר לי, כי ישראל מפגרת אחר מדינות אלו ולא תהיה שותפת לגל הפריחה הבא בתעשייה עתירת הידע.
בעת שכזו יש לפעול דווקא להגדיל בצורה משמעותית את תקציב המו”פ שמהווה מנוע צמיחה מרכזי. מחקרים רבים שנעשו בארץ ובעולם מוכיחים חד משמעית שלתעשייה עתירת הידע חשיבות מכרעת בתרומה לצמיחה ולהקטנת האבטלה. המו”פ הוא הקטר המוביל את המשק ולו התרומה המשמעותית לפריון המשק. פירות המו”פ אינם רק מנת חלקם של החוקרים או החברות. תופעת ה”גלישה” גורמת לכך שההשקעה במו”פ מפרה ומפרנסת ענפים רבים הקשורים לחברות המפתחות.
כל דולר שמשקיעה המדינה בתמיכה במחקר ופיתוח תעשייתי, מניב 15 דולר ביצוא, ועל כל מהנדס המועסק באופן ישיר במחקר, מועסקים עוד לפחות 4-5 עובדי תמך.
את תוצאות הקיצוץ בתקציבי המדען ניתן כמובן כבר לראות בשטח בצורת ביטול תוכניות מו”פ, בסגירת פעילויות בארץ ובפיטוריי עובדים. אנו צפויים, לראות בעתיד הקרוב והרחוק את המשך המגמה וביתר שאת”. דברי המדען הראשי של משרד התמ”ת, ד”ר אלי אופר.