הסגולות הבריאותיות רבות העוצמה של עשבי התיבול
מימונה: 20% מהביקוש השנתי של דבש שווקו לפסח ולקראת חג המימונה
800 טון דבש, שהם כ- 20% מן הביקוש השנתי, נמכרו לקראת חג הפסח והמימונה שתקיים במוצ”ש הקרובה (30.4) כמות זהה לשנה שעברה, המהווה כ- 20% מצריכת הדבש השנתית בישראל, זוהי ירידה של כ- 10% בהיקף ייצור הדבש האביבי, עקב מיעוט המשקעים בצפון הארץ ◄ אך לא תהיה עליה במחירי הדבש.
משה נעים | צילום: אדוה אופיר | דניאל לילה | עיבוד: שולי סונגו
מנכ”ל מועצת הדבש, מר הרצל אבידור
צריכת הדבש לחג פסח ולקראת המִימוּנָה היום מוצאי שבת (כ”ב בניסן, תשע”ו), נמצאת בעלייה זה מספר שנים, הדבש אינו משמש רק כממרח, אלא גם לבישול ותיבול מאכלים, מאפים וסלטים, עם המודעות הבינלאומית לשימוש מוגזם בסוכר נצרך הדבש כממתיק הטבעי במקום סוכר. בחג המימונה, שהפך לחג לאומי, קיים שימוש רב בדבש, הנאכל עם ה’מופלטות’ ולהמתקת העוגיות המסורתיות” – כך הצהיר בסוף השבוע שעבר, מנכ”ל מועצת הדבש, מר הרצל אבידור.
אך אליה וקוץ בה; “תפוקת הדבש השנתית העומדת על כ- 3,500 טון, ירדה בכ-10%, ותביא להקטנת ייצור הדבש השנתי, זאת בגין מזג האוויר השחון בצפון הארץ בחורף האחרון” – מוסיף ומציין, מנכ”ל מועצת הדבש, מר אבידור; “תקופת היובש בדצמבר-פברואר בצפון הארץ, פגעה בהיקף הפריחה ובאיכותה והביאה להקדמתה וכך גם הוקדמה פעילות הדבורים בכוורות.
עצירת הגשמים הממושכת, עלולה אף היא לתת אותותיה גם ב’אגירת הדבש’ במהלך הקיץ עקב השפעתה על הצמחייה החד-שנתית, שעלולה להיות קשה יותר, כשתגרום לתפוקה נמוכה כבר בקיץ הקרוב”.
במועצת הדבש, ממהרים ומרגיעים, כי לפי שעה לא צפוי עקב הירידה בתפוקה מחסור בדבש או עליית מחיר הדבש משום ש’יבוא דבש ללא מכס’ קיים בארץ, על פי הסכמי הסחר עם האיחוד האירופי, וכן ארה”ב ודרום אמריקה.
“אני ממליץ בעת רכישת הדבש, לוודא שעל הצנצנת מודבק, תו האיכות של מועצת הדבש ובו הכיתוב; ’דבש איכות תוצרת ישראל’ המאשר את היותו דבש איכות טבעי” – הדגיש מנכ”ל מועצת הדבש, מר הרצל אבידור.
תפוקת הדבש, התעלומה עדיין לא נפתרה
עולה כי לא רק שינויי מזג האוויר משפיעים על ’תפוקת הדבש’, גם תופעת ’היעלמות כשליש מכמות הדבורים’ ברחבי העולם. הערכה היא, כי הסיבה העיקרית לתופעה, הינה התמעטות מקורות הצוף לדבורים, עקב התרחבות שטחי הערים, הבטון והנדל”ן בעולם וצמצום האזורים החקלאיים.
מומחים בארץ ובעולם שנדרשו למצב, משקיעים במחשבה למציאת דרכים חלופיות להגברת הצוף וכן מעודדים ’נטיעות צופניות’ כדי שיהיה מספיק מזון לדבורים. משום שכידוע, דבורת הדבש, אינה רק יצרנית דבש, אלא היא גם בעלת חשיבות אדירה עבור האדם, עקב היותה המאביקה המרכזית בטבע האחראית להאבקת 80% מהיקף הגידולים החקלאיים.
’יו”ר ארגון מגדלי הדבורים בישראל’ מר בועז כנות, אומר, כי; “מזה שנתיים מתנהל מאבק קשה של הדבוראים והחקלאים, כנגד הצעת חוק ממשלתית ל’הסדרת רעיית דבורים’ שהוגשה בממשלה הקודמת ועתידה להביא להשתלטות ו’הלאמת ענף הדבורים’, צעד שיביא להרס ענף כה חשוב שבלעדיו לא יצליחו ’חקלאים’ לגדל מזון מן הצומח, שכן אין מדובר בדבש, כי אם ב’האבקה’ לה אחראית הדבורה; “אני קורא לציבור לקנות דבש ישראלי איכותי ולתמוך בחקלאי ו-דבוראי ישראל בחג הפסח הקרוב” – סיכם מר כנות.
במועצת הדבש, מציינים, כי בארץ תורמת ’דבורת הדבש’ באמצעות האבקת הגידולים ל-תל”ג החקלאי בישראל כ-3 מיליארד שקלים בשנה. כיום, ישנם בישראל לפחות 500 דבוראים המטפלים ב-110,000 כוורות הפזורות באלפי נקודות ’מרעה צופני’ ברחבי הארץ וכ-60,000 כוורות המשמשות להאבקת גידולים חקלאיים של פירות וירקות.
חג מימונה חג האמונה, חג האחווה, רעות ומיזוג הגלויות יהיה החל מן השנה תשע”ו, ללא “מגבלות”, לאחר השר להגנת הסביבה ח”כ אבי גבאי, החליט לחתום על תיקון לתקנות מניעת רעש באמצעותו יתאפשר לקיים חגיגות מאוחרות בימי שמחה ובמועדים כמו חגיגות ליליות בהם; המימונה בה הדבש נשפך כיין ול”ג בעומר.
לכותב שורות אלו, לא נותר אלא רק לאחל ל’מועצת הדבש’ את הברכה המסורתית “תרבחו ותסעדו” שהיא: “תרוויחו ותהיו מאושרים” יש מתוק מזה.
צילום מכוורת אופיר בפריחה – אדוה אופיר
צילום מופלטה עם דבש – דניאל לילה
==============
“מימונה: 20% מהביקוש השנתי של דבש שווקו לפסח ולקראת חג המימונה | מכוורת אופיר בפריחה | אדוה אופיר | עיבוד צילום: שולי סונגו ©”
Mimouna20PercentOfTheAnnualDemandOfHoneyMarketedForTheHolidayOfPassoverAndTheMimouna
מופלטה עם דבש – דניאל לילה | עיבוד צילום: שולי סונגו ©”
===============