הממשלה קבעה:
החופים בישראל שייכים לכלל הציבור ואינם נחלת בעלי הממון
מליאת הכנסת אישרה אמש (רביעי 30.7.03) בקריאה ראשונה את הצעת חוק החופים שהועלתה להצבעה על ידי השרה לאיכות הסביבה, פרופ’ יהודית נאות.
כזכור, הממשלה, אישרה השבוע, בישיבתה (יום א’, 27 ביולי 2003), את הצעת חוק שמירת הסביבה החופית, שיזמה השרה לאיכות הסביבה פרופ’ יהודית נאות, ודחתה את הערעור שהגיש שר השיכון על החלטת ועדת השרים לחקיקה.
kanisrael.co.il_n_ynaot_02_101X133.jpg
השרה יהודית נאות: “החוק נועד למנוע את הפעילות הנדל”נית המסיבית והשתלטות של גורמים פרטיים על חופי הים, להם היינו עדים בשנים האחרונות. חופי הים הם נכס של הציבור והחלטת הממשלה מחזירה את מה שנותר מהרכוש האהוב לבעליו”.
השרה נאות ציינה, כי בכוונתה להביא את הצעת החוק לאישור בקריאה ראשונה, עוד בשבוע הקרוב, לפני יציאת הכנסת לפגרת הקיץ.
חופי ישראל
hof_givat_olga_180_01.jpg
רצועת החוף של ישראל משתרעת לאורך כ-195 ק”מ לאורך הים התיכון, ממצוקי ראש הניקרה בצפון ועד רצועת עזה בדרום. כ-32 איים זעירים, חלקם בלתי נראים לעין, הפרוסים לארך החוף, משמשים מקום מפלט לעופות מים, לציפורים למגוון בעלי חיים. רצועת החוף משופעת בנופים מגוונים, באתרים הסטוריים, במגוון ביולוגי עשיר ובחול ים.
חופי מפרץ אילת גם הם משאב טבע נדיר וייחודי ומשתרעים לאורך כ-14 ק”מ, עשירים.
במהלך השנים נבנו לאורך חופי ישראל מרינות, נמלים, עשרות מזחים, שוברי גלים ניצבים ומקבילים לחוף, רציפים, מעגנות, בריכות מי קרור לתחנות הכוח, מלונות ובתי מגורים. מתוך 195 ק”מ חוף, נותרו רק 53 קילומטר של חוף טבעי פתוח. עם קום המדינה היה לכל תושב ישראל 31 ס”מ חוף בממוצע, כיום נותרו 2.5 ס”מ חוף בלבד לכל אחד מתושבי המדינה.
hof_atlit_180_01.jpg
פעילות הפיתוח, כמויות האשפה והזיהום ממקורות שונים, הכרסום המתמשך ברוחב החופים ובכמות החולות, ארוזיה חריפה והתמוטטויות במצוקי הכורכר, הם התוצאות ההרסניות של התערבות האדם.
הידלדלות בשטחי החוף הפתוחים לציבור, גניבת חולות וזיהום הים והחופים מאיימים על השטח הפתוח – הריאה הכחולה החיונית כל כך לתושבי ישראל.
עוד על חופי ישראל באתר איכות הסביבה
בצילום למעלה, חוף הנכים באולגה. צילום: גליה פסטרנק, אתר איכות הסביבה.
בצילום למעלה, חוף עתלית צילום: גליה פסטרנק, אתר איכות הסביבה.