מדובר בפוטנציאל כלכלי של 3.4 מיליארד. משקל ההשקעות בבנייה כאחוז מהתמ”ג ירד לשפל 7.8%, מספר התחלות הבניה קרס ל-26.5 אלף יחידות.
שר הבינוי והשיכון, אפי איתם, מאשים משרדי ממשלה ורשויות מקומיות בעיכוב פרויקטים לבנייה, במסגרת תוכניות “התחדשות עירונית” (פינוי – בינוי), עם פוטנציאל כלכלי של 3.4 מיליארד שקל (ניתוח הפוטנציאל הכלכלי מצורף).
eitam_efi_101X133_01.jpg
לדברי איתם, הושגה עד כה התקדמות מרשימה בהפעלת תוכניות “התחדשות עירונית”, אך מספר פרויקטים נתקל עדיין בשיהוי אישורים בועדות התכנון, בגין קשיים בירוקרטים במספר משרדי ממשלה וכן באי הענות מצד ראשי רשויות מקומיות להעניק פטור על היטל השבחה.
שר השיכון, הוסיף, כי ענף הנדל”ן, זקוק עתה להזרמת ביקושים מסיבית במטרה להציל את חברות הבנייה מקריסה ולהאיץ את הצמיחה במשק. הוא הביע תקווה, שהממשלה תאשר את התוכנית שהגיש, המקיפה את כל תחומי ההיצע והביקוש בענף וכן שיזורזו ביצועי כל הפרויקטים במסגרת תוכניות “התחדשות עירונית”:
מסלול ראשון: פינוי בינוי בשיקום שכונות (לא במקום הפרויקט המסורתי – אלא במקביל אליו), המסלול החדש מיועד לאזורים נבחרים בשכונות שיקום שמתאימים לפינוי ובינוי אך אינם רווחיים במידה מספקת. הכוונה, היא להפוך את הסבסוד הניתן בשיקום, למענק שישתלב בפרויקט פינוי ובינוי על כל הפרמטרים הקבועים שלו.
מסלול שני: ניוד זכויות לשם פינוי ובינוי. מסלול זה בא לפתור בעיות פינוי במתחמם. בהם זכויות הבנייה החדשות האפשריות אינן מספיקות למימון התהליך. במקרה זה, יוענקו זכויות בנייה נוספות במקום אחר, להבטחת הישמות הכלכלית. את הזכויות המנוידות ניתן יהיה לממש בכל מקום אחר, בהסכמת הוועדה המקומית.
איתם, הדגיש, כי היו שנים בהן ענף הבנייה היה הקטר המוביל במשק, אך גם היום הוא יכול להיות מנוע חזק שיוביל לצמיחה. לענף זה עדיין משקל נכבד בתוצר העסקי ויש לו קשרי גומלין מסועפים עם ענפים אחרים במשק. אין ספק, שהשקעות מוגדלות יותר בבנייה ובתשתיות יהוו מנוף להמרצת הפעילות במשק כולו.
השר איתם, הביע דאגה, לנוכח הידרדרות משקל ההשקעות בבנייה, ברבעון הראשון של השנה, מתוך התוצר הגולמי (התמ”ג) – ל-7.8%. ברבעון המקביל אשתקד היו השקעות בבנייה כאחוז מהתמ”ג – 8.6% (בשיא פעילות הענף הגיע ל-14%).
“במקום להגדיל את ההשקעות בבנייה, אנחנו נסוגים בסדרי גודל מדאיגים”, הוסיף איתם: “הדבר בולט השנה במיוחד במספר התחלות הבנייה למגורים, שיגיעו כנראה ל-26,500 יחידות – בהשוואה ל-31,500 יחידות ב-2002, שהיה כבר המספר הנמוך ביותר זה 13 שנה.
“הנתונים הללו”, הדגיש איתם, “מהווים תמרור אזהרה לעתידו המסוכן של הענף ולסיכויי המשק לצאת לצמיחה”.