ועדת העבודה, הרווחה והבריאות מזהירה מעסיקים מפני ניצול לרעה של בני נוער עובדים בחופש הגדול
מפקחים בלבד מטפלים באכיפת כל חוקי העבודה. בכוונתי ליזום הצעת חוק לבניית משמר אזרחי של מפקחים מתנדבים לחוקי העבודה.
shaulyahalom_180_01.jpg
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות, בראשות ח”כ שאול יהלום, קיימה היום 30.6.03 דיון בהצעה לסדר של ח”כ עמיר פרץ בדבר ניצול לרעה של בני נוער עובדים בחודשי הקיץ.
ח”כ פרץ, יזם את הדיון כהצעה לסדר ב”דיון מהיר”, לאור העובדה שמדי שנה בקיץ מתרחשים אירועים של ניצול לרעה של בני נוער, שעובדים בחופש הגדול. לדבריו, מטרת הדיון שיזם הינה חיזוק זכויות הנערים.
ח”כ שאול יהלום, הציג בדיון את עיקרי “המותר והאסור” בהעסקת בני נוער: אסור להעסיק ילד מתחת לגיל 14; העסקה מעל גיל 14 תיעשה רק באישור שירות התעסוקה ולאחר בדיקה רפואית, באחריות המעסיק; אין להעסיק נער יותר מ-8 שעות ליום ובכל מקרה לא יותר מ-40 שעות לשבוע.
שכר המינימום לנוער עומד על 13.49 ₪ לשעה עד גיל 16; 14.46 ₪ לשעה עד גיל 17; ו- 16 ₪ לשעה עד גיל 18. תשלום שכר נמוך יותר מהווה עבירה על החוק שסמכות משרד העבודה לטפל בה.
אולם, בדיון התברר, כאמור, כי מערכות אכיפת חוקי עבודת הנוער במשרד העבודה בקושי פועלות, למרות המספר הרבה של תלונות המגיעות אליהן.
ואכן, הנתונים שהוצגו ע”י נציג המשרד, קובי סוויד, מציגים תמונה עגומה ביותר.
בשנת 2002 נפתחו 889 תיקי חקירה בגין עבירות על חוק עבודת הנוער (העסקה מתחת גיל 14, בשכר נמוך או ביום המנוחה השבועי); רק ב-14 תיקים מתוכם הוגשו כתבי אישום כנגד המעסיקים. ב-181 תיקים הוטלו קנסות מנהליים על המעסיק.
בתגובה אמר ח”כ דוד טל, כי “אנחנו משדרים למעסיקים שאין דין ואין דיין, ושהם יכולים להרשות לעצמם לחגוג”.
לוועדה נודע, כי לעתים נמשך הטיפול בתביעות אלו אף למעלה משנה; על כך אמרה ח”כ ענבל גבריאלי, כי אכיפה חייבת להיות מיידית; “שמענו מה משרד העבודה עושה, או ליתר דיוק לא עושה”, אמרה.
גם ח”כ יהלום, אמר כי אינו מקבל שרובם המכריע של התיקים שנפתחו הינם תלונות באוויר שאין להן בסיס.
עו”ד מיכאל אטלן, היועץ המשפטי למשרד העבודה, אמר כי הבעיה היא בחוסר כוח אדם; המשרד מקצה 4 מפקחים בלבד לאכיפת כל חוקי העבודה שאליהם נוספים 15 מפקחים לנושא עבודת הנוער, לחודשי הקיץ בלבד. מתברר שגם במשרד עצמו ישנה ביקורת על תפקוד המפקחים.
עו”ד אטלן, מסר כי מנכ”ל המשרד ביקש לבדוק הוצאת תפקידי פיקוח, לגורמים חיצוניים.
נציגי המעסיקים, חזקיה ישראל מהתאחדות התעשיינים
ויוסי גזימק, מהתאחדות המלאכה והתעשייה, אמרו, כי המעסיקים מצטיירים באופן לא הגון; אין מספיק הסברה והטמעה של זכויות העובדים, אלא רק לפני הקיץ.
אולם, בוועדה הופיעו נציגי הנוער העובד והלומד, המעניקים סיוע משפטי לנערים שנוצלו בעבודה. לדבריהם, הגיעו אליהם בשנת 2002, פניות של 10,000 בני נוער שנוצלו; נפתחו 1,280 כנגד מעסיקים, כאשר רק בשבועיים האחרונים, נפתחו 100 תיקים.
הם ביקשו להזכיר לבני הנוער העובדים, כי ניתן לפנות בתלונה גם לאחר סיום ההעסקה; כי בשום מקרה אסור להעסיק בלי שכר – גם לא שעה אחת; וכי הם ממליצים לבני הנוער לנהל “בזמן אמת” רישום של שעות וימי העבודה, למניעת ויכוחים עתידיים.
לסיום הדיון הודיע ח”כ שאול יהלום:
1. הוועדה רואה באור חיובי עבודת בני נוער, אולם מודאגת מן הפרצות הרבות באכיפת חוק עבודת הנוער, שנחשפו בדיון.
2. מערכת האכיפה והפיקוח של משרד העבודה נמצאת בקריסה ואינה עונה על הצרכים.
3. על המשרד לקבוע סדרי עדיפויות לעבודת מפקחיו בחוקי העבודה השונים, תוך שימת דגש ועדיפויות להגנה על נוער עובד; יש מקום אף לבדוק בניית “משמר אזרחי” של מפקחים מתנדבים, לאור העובדה שמפקחי המשרד אינם עומדים בעומסי העבודה.
4. הוועדה תקיים דיון בשאלת קביעת סדרי העדיפויות בעבודתם של המפקחים לאכיפת חוקי עבודה.
מובא מאתר ח”כ שאול יהלום. לאתר לחצו כאן
Add Comment