יש דיין אך אין דין, יש שופט אך אין מחוקק. כך ללא בסיס משפטי תוך פגיעה קשה בעקרון הפרדת הרשויות מבוזה הכנסת ונוצרת אנדרלמוסיה משפטית שממנה יסבלו בסופו של דבר האזרחים
לפני למעלה מעשור פתאום קם בבוקר בית המשפט והחליט שהוא לא רק שופט, אלא גם המחוקק העליון והתחיל ללכת …. בצעדים מחושבים ומתוכננים היטב לעיתים גדולים ומהירים, לעתים גלויים וישירים לעתים ערמומיים ונסתרים, התקדם בית המשפט העליון ליעד כשהוא נוטל בדרכו עוד ועוד סמכויות מהכנסת ומעבירן לעצמו ללא כל מנדט מהעם ללא כל גבוי חוקי או חקיקיתי.
לפני מספר שבועות גם חסידיו המובהקים ביותר של בית המשפט העליון הבינו, כי הגולם קם על יוצרו.
miki_180_02.jpg
בשם המדיניות של האקטיביזם השיפוטי, החליט שופט בית משפט שלום, כי הוא אינו כפוף לחוקי הכנסת וביטל בפסק דינו את תקפותו של אחד מחוקי הכנסת.
האבסורד הוא שאזרח שיפעל על פי החוק, ימצא פתאום שנהג שלא כשורה, אחר שביצע עיסקא בהתאם לחוק הקיים עלול שלא לקבל סעד בעת שיבקש לאכוף את החוק, כי בית המשפט יקבע שהחוק אינו חוק.
יש דיין אך אין דין, יש שופט אך אין מחוקק. כך ללא בסיס משפטי תוך פגיעה קשה בעקרון הפרדת הרשויות מבוזה הכנסת ונוצרת אנדרלמוסיה משפטית שממנה יסבלו בסופו של דבר האזרחים.
מול המתקפה הבלתי חוקית של בית המשפט על הכנסת וסמכויותיה הייתה חייבת הכנסת להשיב במהלך של מגננה פרלמנטרית, אילו יושב ראש הכנסת רובי ריבלין, היה עובר לסדר היום ומתעלם מהתהליך המתמשך והגואה של נטילת סמכויות הכנסת והעברתן לרשות השופטת היה חוטא לתפקידו, מועל באמונם של חברי הכנסת שבחרו בו לעמוד בראש הכנסת ומפר את האמון שציבור הבוחרים נתן בנבחריו כשהטיל עליהם לחוקק חוקים ולפעול במסגרת שלטון החוק בשמם .
צריך להזכיר ולהדגיש לשיאי תהילתו הגיע בית המשפט העליון בארבעת העשורים הראשונים לקיומה של המדינה גם מבלי שקרא תיגר על הכנסת וסמכויותיה דווקא השופטים שכינו את הכנסת (גם לדעתי בהגזמה) הריבון הכל יכול.
הם הם שהצליחו לעגן חלק נכבד מזכויות היסוד של האזרח בפסיקה מתוך השלמת החקיקה הפורמלית ולא תוך התעמתות מולה. אין בעולם אח ורע לרשות שופטת בעלת עוצמה שלטונית כמו זו בישראל לא רק בעובדה שהיא ממנה את חבריה בשיטת חבר מביא חבר לא רק ביכולתה להתערב בכל עניין מול הרשות המבצעת אלא גם בעיקור רצונו של הרוב הדמוקרטי הנבחר.
נכון, עריצות הרוב היא דבר מסוכן, אבל גרועה מעריצות הרוב עריצות המיעוט וגם מפניה יש להזהר. הכוח כנראה משכר ומשחית הרשות השופטת החזקה ביותר בעולם הדמוקרטי אינה שבעת רצון מעוצמתה היא שואפת להגביר את כוחה עוד ועוד האם זה לטובת האזרח והמדינה?
ריכוז כוח מוגזם בידי אחת מרשויות השלטון פוגע בתפקוד המערכת הדמוקרטית וגורם נזק לאזרח מערכת היחסים בין הרשויות צריכה להיות מבוססת על איזונים וריסונים העם הוא הריבון והוא צריך להחליט בדבר הסדרי הממשל שלו הכיצד יחליט?
יש לחבר הצעה או הצעות של חוקה שתגדיר את מערכת הריסונים והאיזונים בין הרשויות ולהביאה לאישור העם בדרך זו יכולים הרשות השופטת או בית משפט לחוקה כחלק ממנה, לקנות את הסמכות לפסול חקיקת כנסת לא מפרשנות לא מנטילת זכות שלא כדין אלא בדרך המלך במישרין מהעם הריבון.
המאמר מובא מתוך אתר ח”כ מיכאל איתן – למידע נוסף על פועלו ומאמריו של ח”כ איתן – לחצו כאן לאתר.
Add Comment