Site icon כאן ישראל | kanisrael | כאן נעים | kan-naim

הריחות בגינה – על טעם ועל ריח אין להתווכח

0
0

חומרי ריח, יש גם בעלי צמחים רבים, כמו: נענע, מנטה, רוזמרין, אזוביון “עלי דפנה” ועוד רבים אחרים. ההנחה היא שהריחות המופרשים מהעלווה של הצמחים כתוצאה מחיכוך, אכילה וכו’, נועדה במקור להגנה מפני חרקים מזיקים

הריחות בגינה – על טעם ועל ריח אין להתווכח

בשנים האחרונות התווספו לגינה מינים רבים של צמחים ריחניים. מקור הריח יכול להיות בעלי הצמח או בפרחים. “על טעם ועל ריח אין להתווכח”, טוענת האימרה המוכרת והנכונה. ישנו מגוון גדול של ריחות חלקם מתוקים יותר חלק פחות כל אחד על פי טעמו. לא כל בני האדם מריחים את כל הריחות ובאותה עוצמה. כפי שחדות הראיה היא עניין אישי כך גם חוש הריח וישנם גם ’תתרנים’ שהם נעדרי חוש ריח לחלוטין.

מקור הריח המופרש מהפרחים והעלים הוא בשמנים נדיפים המצויים בהם. הריח של הפרחים מופרש לאוויר אבל על מנת להריח את העלים יש למול אותם או להשקות בזרם מים חזק.

עוצמת הריח של הפרחים משתנה במשך היום. כך למשל, ריחו של פרח היערה, מורגש היטב בשעות הערב והלילה ופחות ביום וכך גם האלמון ההודי. בחלק מהצמחים צריך לקרב את החוטם ממש עד לפרח על מנת להריח אותו ובאחרים הניחוח מורגש גם במרחק של כמה מטרים מהפרח.

מהו תפקיד הריח?

לריח, אחד מחמשת החושים, תפקיד חשוב בהתנהגות האדם ובעלי חיים. הריח מאפשר לאדם לזהות מזון מקולקל ומאידך ריח טוב משדר לנו תחושה של בריאות ורעננות. לריח גם תפקיד חשוב בתקשורת ובמשיכה מינית בעולם החי והצומח.

בעולם הצמחים לריח תפקיד במשיכת מאביקים לצמחים. לא תמיד הריח נעים לחוטמינו. פריחת צמח הסטפליה Stapelia מזכירה ריח של בשר מקולקל. הריח החזק מושך זבובים המאביקים את הצמח. אבל יש גם הרבה ריחות אחרים מתקתקים ונעימים מאוד שמושכים לא רק חרקים אלא גם בני אדם.

חומרי ריח, יש גם בעלי צמחים רבים כמו: נענע, מנטה, רוזמרין, אזוביון “עלי דפנה” ועוד רבים אחרים. ההנחה היא שהריחות המופרשים מהעלווה של הצמחים כתוצאה מחיכוך, אכילה וכו’, נועדה במקור להגנה מפני חרקים מזיקים, אם כי במקרה של עלי דפנה זה לא בדיוק עוזר לצמח נגד כנימות.

ההיסטוריה של הריח

ישנם עדויות שכבר לפני 6000 שנה הסינים והמצרים הקדמונים למדו לזהות תכונות ריח בצמחים על מנת להשתמש בהם לתהליכי ריפוי – ארומתרפיה. כבר באלף השלישי, לפני הספירה השתמשו כוהני הדת בתמציות ריח לטקסים דתיים. מאוחר יותר החלו להשתמש בתמציות הריח גם לבשמים.

במאה התשיעית לספירה, נחשבו הערבים למומחים בנושא הפקת תמציות ריח והם סחרו בבשמים והמלומדים בהם אף כתבו ספרים בנושא. שירות מסחר של בשמים ותבלינים נעו בין העמים הקדומים, כמו גם בארץ ישראל.

היכן למקם את צמחי הריח בגינה?

את צמחי הריח בגינה, כדאי למקם במקומות שבהם יורגש הריח, כניסה לבית, ליד מקומות ישיבה בגינה, בקרבת חלון וכו’. מומלץ להיעזר במשטר הרוחות בקרבת הבית ולשתול את הצמחים באופן כזה שהרוח (שנושבת בארץ בעיקר מכיוון מערב) תישא את הריח לבית, למקום הישיבה בגן וכו’.

<!–OdorTrail_TAB_14-5-09_02.htm–>ניתן לקבל תוכנית מפגשים בנושא וכתובות של המשתלות במוקד טלפוני של האיגוד הישראלי למשתלות, טל: 03-5114494 (24 שעות ביממה) או באתר האינטרנט של הארגון לגננות ונוף: www.gardening.org.il

תגובות
0
0



Exit mobile version