Site icon כאן ישראל | kanisrael | כאן נעים | kan-naim

השר להגנת הסביבה: הסוף לחלוקת שקיות ניילון חינם, חוק פשוט

0
0
השר להגנת הסביבה, אבי גבאי

בעקבות החלטת מליאת הכנסת שאישרה בקריאה שנייה ושלישית את חוק השקיות שמקדם המשרד להגנת הסביבה, פרסם היום (רביעי, כ באדר ב’ התשע”ו) השר להגנת הסביבה, אבי גבאי, את תגובתו לאישור ’ חוק השקיות’ שייכנס לתוקף בינואר 2017. להלן דבריו שהובאו בדף הפייסבוק של השר להגנת הסביבה ח”כ אבי גבאי;

■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו ל’כאן נעים’ ב’פייסבוק’ או בטוויטר.

אתמול לפנות בוקר, אישרה הכנסת (קואליציה ואופוזיציה כאחד) את מה שנקרא “חוק השקיות”. מטרת החוק פשוטה, לצמצם את השימוש בשקיות ניילון ולחדד את התובנה בקרב הציבור ש-שקיות ניילון מזיקות לסביבה ולאדם. החוק קובע שהמרכולים הגדולים (19 במספר) לא יוכלו עוד לתת שקיות נשיאה בחינם ויגבו על כך לפחות 10 אגורות לשקית. התמורה לא נשארת כהכנסה חדשה למרכול אלא תועבר לקרן של המשרד. חוק פשוט.

הצעת החוק, המקורית הובאה לכנסת על ידי השר הקודם, ח״כ עמיר פרץ בשנת2013.

כשנכנסתי לתפקידי, התלבטתי אם לקדם את החוק או לא. מחד, המטרה מאד ראויה ונכונה. מנגד, אני לא אוהב להטיל הוצאות חדשות על הציבור והמנגנונים שבחוק, נראו לי לא ישימים, עמוסי ביורוקרטיה ופוטנציאל לרמאויות.

“האסימון נפל לי” בעת פגישה עם יצרני השקיות. בעלי מפעלים קטנים ובינוניים שעובדים קשה בכדי להתמודד עם יבוא זול והצעת החוק הטילה עליהם לגבות 30 אגורות לשקית מהרוכש (מרכולים, חנויות קטנות וכל מי שרוכש). את הסכום היה עליהם להעביר למשרד האוצר, שהוא ’מס’ לכל דבר ועניין.

ולכן, עשינו מספר שינויים שימקדו את החוק;

מי גובה את ההיטל? אי אפשר להטיל על יצרנים ויבואנים שלא בחרנו ולא אישרנו להיות גובי המס של המדינה ולהכניס אותם למצוקות פיננסיות (עלות השקית היא כ-7 אגורות והמשמעות היא שהיצרן, ייתן מימון לרוכש גם על המרכיב של המס שהוא יותר מפי 3 מההכנסה שלו).

10 או 30 אגורות? אני בדעה שמנהיגים צריכים להתייחס אל הציבור ברצינות ולהניח שאנשים ישנו התנהגות והרגלים גם כתוצאה מ”איתות” של המדינה ולכן לא חייבים לגבות 30 אגורות אלא את המינימום האפשרי (לא ניתן לקבוע מחיר שקטן מ-10 אגורות). להעלות תמיד אפשר, להוריד מחירים בדרך כלל שוכחים ולכן עדיף להתחיל נמוך.

בכל החנויות או רק בחלקן? אין צורך לגבות כסף, היכן שאין ממש בעיה (בחנות מכולת או בגדים לא מקבלים חבילה של שקיות אלא בהתאם לצורך) ולכן, התמקדנו בעסקים הגדולים. אם, על הדרך גם סייענו לעסקים קטנים אז הרווחנו עוד משהו.

לחלק שקיות רב פעמיות או לא? המנגנון המקורי קבע שהמדינה תחלק תלושים דרך חשבון החשמל לאזרחים שיוכלו לקבל שקית רב פעמית תמורתם. נראה לי, פרויקט עם סיכויי הצלחה נמוכים, התעסקות עצומה של המשרד שתבוא על חשבון דברים אחרים והרבה עוגמת נפש של אלה שלא קיבלו תלוש וכד׳ ולכן, הסרנו את העניין. אני מאמין שהמרכולים, ירצו למשוך קונים באמצעות סבסוד שקיות רב פעמיות וניתן לשוק לעבוד לבד.

לאן הולך הכסף? ההכנסה תועבר במלואה ל’קרן של המשרד להגנת הסביבה’. לקרן, יהיו 3 שימושים; פעולות הסברה ואחרות לצמצום השימוש בשקיות, סיוע למפעלים להתאים את עצמם לחוק ועיקר הסכום ישמש לפעולות לצמצום זיהום האוויר בישראל (1,600 אזרחים ואזרחיות מתים בשנה מזיהום אוויר – פי 4 יותר מתאונות דרכים).

חובה נעימה להודות לארגוני סביבה שתרמו לחוק ול’ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת’ ובראשם ח״כ דודי אמסלם שדנו דיונים ענייניים ורציניים וסייעו לשפר את החוק.

היה מי שחשב שהמחיר צריך להיות גבוה יותר והיה מי שחשב שצריך לחלק שקיות רב פעמיות ועוד, אבל בסוף כולם הצביעו כאחד בעד החוק.

שוב, אני מאמין בשכל הישר של הישראלים ואני מאמין שהחוק יעשה שינוי של ממש מבלי להכביד יתר על המידה על אזרחי המדינה.

תגובות
0
0



Exit mobile version