נדל"ן

מרכז אדוה: עליית מחירי הדיור בין היתר מהצטברות העושר בידי מעטים

המדיניות של "שוק חופשי" הותירה את שוק הדיור להשפעה נרחבת של "כוחות השוק" ובראשם "המשקיעים". מכאן מסקנת מחברי המסמך, ד"ר שלמה סבירסקי, ומר ירון הופמן-דישון, כי אין די ב"הצפת" השוק בקרקע ובבנייה ביזמות פרטית בלבד, שכן כל היצע חדש יגיע קודם כל לידיהם של "המשקיעים"...
0
0
מרכז אדוה: עליית מחירי הדיור, נובעת בין היתר מהצטברות העושר בידי מעטים
עליית מחירי הדיור

מרכז אדוה, מפרסם היום (יום שלישי כ״ג בֶּאֱלוּל תשע״ה), דו”ח חדש – ממגורים לנדל”ן; ’ההשלכות של הצטברות העושר בידי מעטים על שוק הדיור’. המחברים הם; ד”ר שלמה סבירסקי, סוציולוג ישראלי, פעיל חברתי, סופר ישראלי והמנהל האקדמי של מרכז אדוה וממייסדיו ומר ירון הופמן-דישון, חוקר מנהל וההדרכה במרכז אדוה, מתמצית וממצאים עיקריים, של הדו”ח החדש, עולה, כי; הדיון הציבורי בסוגיית התייקרות מחירי הדיור מתמקד בשני גורמים; האחד, ההיצע הבלתי מספיק, לכאורה, של דירות; השני, בעיקר בשנים האחרונות, הוא הירידה בשער הריבית של בנק ישראל, שהפכה את ההשקעה בנדל”ן לכדאית יותר מהשקעה בניירות ערך.

■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו ל’כאן נעים’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.

המסמך של “מרכז אדוה”, מונה גורם נוסף והוא הצטברות של משאבים כספיים בידי מעטים, הצטברות ההופכת אותם ל”כוח שוק” משמעותי ביותר. העושר המשפחתי הגדל מאפשר למיעוט זה, המכונהף “המשקיעים”, לרכוש חלק משמעותי של ’היצע הדיור’, בייחוד כאשר נוצרים תנאים נוחים נוספים ובהם ירידה ב’שיעורי הריבית’.

קבוצה נוספת, קטנה בהרבה, הנכללת בתוך “קבוצת המשקיעים” היא משקי בית, הנמנים עם המאון והאלפיון העליון, הרוכשים דירות יוקרה במרכזי הערים.

1. מיהם “המשקיעים”? כיום העשירון העליון הוא היחיד שהכנסתו הפנויה (לאחר תשלומי חובה) גדולה מן ההוצאה הכוללת שלו לתצרוכת ולתשלום משכנתא – ב-2013, עמד ההפרש על 4,168 ₪. אצל כל שאר העשירונים, לרבות העשירון התשיעי, ההוצאה הכוללת לתצרוכת ולתשלום משכנתא הייתה גדולה יותר מן ההכנסה הפנויה.

2. היקף ההשקעה בדיור מושפע מגורמים שונים ובהם גובה המיסוי ומצב הבורסה לניירות ערך, ועם זאת היקפה לא השתנה באופן משמעותי, משום שמעבר לתנודות עומדת איתן שכבה משמעותית למדי שמשאביה מאפשרים לה להיות שחקן חשוב ב’שוק הדיור’.

3. אם המשקיעים הרגילים משפיעים על מחירי הדיור בעיקר באמצעות הגדלת הביקוש, הרי ששכבת הישראלים העשירים במיוחד, הרוכשים דירות יוקרה במרכזי הערים, משפיעה בעיקר באמצעות החדרת סטנדרטים חדשים ויקרים, המחלחלים מטה בעיקר אל שותפיהם ל’עשירון העליון’, ובמידות משתנות גם אל שאר הישראלים.

4. גם בפרויקטים של בנייני מגורים “עממיים” נכללים כיום, בנוסף לדירות ששטחן הולך וגדל, גם תוספות כמו; מבואה גדולה, מועדון דיירים ומחסנים – המייקרות את עלות הבנייה ואת מחיר הדירה הסופי.

הופעת ’מגדלי היוקרה’ במרכזי הערים, משפיעה לא רק על אופי הבנייה של דירות חדשות, אלא גם מעלה את מחירן של דירות קיימות בסביבת מגדלי היוקרה.

5. על היווצרותו וגידולו של נדל”ן הדיור היקר במיוחד ועל התפתחות תופעת מגדלי היוקרה, ניתן ללמוד מן התרשים הבא (למטה), המציג את המחיר הממוצע (במחירי 2014) של העשירון, המאון והאלפיון העליון של עסקאות הנדל”ן למגורים היקרות ביותר בעשור 2014-2004.

מחיר ממוצע של כלל הדירות, העשירון העליון, המאון העליון והאלפיון של הדירות בישראל בשנים 2004-2014

המדיניות של “שוק חופשי” הותירה את שוק הדיור להשפעה נרחבת של “כוחות השוק” ובראשם “המשקיעים”. מכאן מסקנת מחברי המסמך, ד”ר סבירסקי, ומר הופמן-דישון, כי אין די ב”הצפת” השוק בקרקע ובבנייה ביזמות פרטית בלבד, שכן כל היצע חדש, יגיע קודם כל לידיהם של “המשקיעים”.

מדיניות ריאלית ל’הורדת מחירי הדיור’ צריכה לכלול את הצעדים הבאים;

1. העלאה משמעותית של המיסוי הישיר על הכנסתם של פרטים, בעיקר אלה הנמנים על השכבות העשירות. צעד זה מומלץ מזה שנים על ידי בנק ישראל, בהנחה שהוא יאפשר הגדלה של התקציבים החברתיים. אנו סבורים, קובעים מחברי המסמך ומוסיפים, כי הוא יסייע גם ב-הורדת מחירי הדיור, אם באמצעות צמצום תופעת “המשקיעים” ואם באמצעות העמדת מקור מימון למעורבות עמוקה יותר של המדינה בשוק הדיור.

צעדים אלו, עשויים להשפיע יותר מאשר צעדי מיסוי נדל”ן ספציפיים, כמו העלאת ’מס רכישה לרוכשי דירה שנייה’, שאותם ניתן לעקוף על ידי תכנוני מס ו/או רישום הדירה על שם הילדים.

2. הנהגת ’מס עושר כללי’, או לכל הפחות מס עושר על נכסי נדל”ן (דוגמת רעיון “מס אחוזות” שהוצע על-ידי מפלגת הלייבור בבריטניה לפיו בעלי אחוזות בשווי של יותר מ-2 מיליון ליש”ט ישלמו מס של 1% משווי הנכס בשנה).

כלי מדיניות זה, יכול להשפיע במקום שבו העלאה של המס הישיר אינה יכולה לסייע, ובמיוחד במציאות הישראלית שבה חלק גדול מרוכשי דירות היוקרה הינם יהודים אמידים מחו”ל אשר אינם משלמים מס הכנסה בישראל.

3. במקביל לצעדים להגבלת הביקוש ולהפחתת השפעתו של העושר החדש על שוק הדיור, יש לנקוט גם בצעדים ממשיים להגדלת היצע של דירות במחיר הוגן, וזאת על-ידי יצירה של “אופציה ציבורית” משמעותית – בנייה ממשלתית מאסיבית של דיור לרכישה ולהשכרה, בקרבת מרכזי תעסוקה, ברמת גימור ותחזוקה גבוהה ובמחירים אפשריים לציבור הרחב.

◄ מרכז אדוה

מרכז אדוה

מרכז אדוה, הינו מכון בלתי תלוי לחקר החברה הישראלית ולקידום רעיון השוויון והצדק החברתי. מתמקד בחקר במדיניות החברתית בישראל וניתוחה, ובוחן באופן ביקורתי את הצעדים הננקטים בתחומי התקציב, המיסוי והשירותים החברתיים; חינוך, בריאות, שיכון, רווחה, תחבורה וסביבה. כמו כן את השלכותיהם של צעדים אלה על החברה הישראלית, כולה ועל כל אחת מהקבוצות המרכיבות אותה.

מלאכת הניטור של מרכז אדוה, נסמכת על מאגרי נתונים עשירים ומגוונים, המאפשרים לעקוב אחר התפתחויות בתחום הפיתוח הכלכלי כמו גם בתחום השוויון החברתי.

מרכז אדוה, מציע ימי עיון וקורסים בתחומים שונים הנגזרים מתחומי המחקר בהם הוא עוסק. ההרצאות ניתנות על ידי צוות מרכז אדוה, מרצים באקדמיה הקשורים למרכז אדוה ואנשי ארגונים חברתיים מומחים בתחומם.

■ מצאתם טעות בכתבה, זה לא נעים! תלחצו כאן ספרו לנו ונתקן.

0
0



אודות הכותב

כתב כאן ישראל

כתב כאן ישראל | כאן נעים, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

Add Comment

Click here to post a comment

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.

יום הזיכרון לשואה ולגבורה

ברכת ראש הממשלה נתניהו ליום העצמאות ה-76

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

הדלקת המשואות יום העצמאות ה-76

תפילה ליום העצמאות 76

דילוג לתוכן