לרגל חג השבועות נמסר מהתאחדות מגדלי הבקר בישראל ומועצת החלב:
פרת החלב הישראלית מייצרת חלב עם הכמות השנתית הגבוהה ביותר בעולם של שומן וחלבון חלב
מהתאחדות מגדלי הבקר בישראל נמסר, כי פרת החלב הישראלית מייצרת כיום את הכמות השנתית הגבוהה ביותר בעולם של שומן וחלבון חלב. העלייה החדה באיכות החלב הישראלי נובעת ממאמץ של מחקר ופיתוח חומר גנטי ומאמץ בשיפור הזנת הפרות והדרכת הרפתנים.
תכולת החלבון והשומן בחלב מהווה את אחד המדדים המשפיעים על איכות החלב, טעימותו ויעילות היצור שלו. במשך שנים רבות היה החלב המיוצר בישראל, למרות התנובות הגבוהות אותן יצרה הפרה הישראלית, נחות בהשוואה לחלב שיוצר בארצות החלב המסורתיות (אירופה וארה”ב), בכל הקשור לתכולות החלבון והשומן שבו.
101X133_malol_002.jpg
יוסי מלול, בצילום משמאל, מזכיר התאחדות מגדלי הבקר בישראל, אומר, כי כיום מייצרת פרת החלב הישראלית את הכמות השנתית הגבוהה ביותר בעולם של שומן וחלבון חלב. פרת החלב ההולנדית המפורסמת בכל העולם מייצרת רק 90% ואף פחות, מרכיבי חלב אלה בתנובתה השנתית בהשוואה לפרה הישראלית, זאת למרות העובדה שהיא מניבה בתנאי אקלים וסביבה נוחים יותר.
בהשוואה לתכולת החלב בתחילת שנות ה-90, מכיל כל ליטר חלב המיוצר כיום כ-10% יותר חלבון וכ-20% יותר שומן חלב-הישג בקנה מידה בינ”ל, זאת תוך המשך עלייה מתמדת בתנובה השנתית של הפרה הישראלית המניבה, כיום, מעל ל-10 טון חלב בשנה.
הפרה “ביאנקה”, מקיבוץ גבעת עוז, בעמק יזרעאל, שנולדה בשנת 1983, הינה הפרה עם תנובת החלב הגדולה ביותר בישראל 174,128 ליטר במשך 15 תחלובות (המלטות).
הפרה המניבה ביותר, הינה הפרה “שלט” מקיבוץ עין צורים ליד אשקלון עם 17,749 ליטר.
עדר הפרות המניב ביותר בשנת 2002 שייך לקיבוץ כרמיה ליד אשקלון עם 13,000 ליטר לפרה. הרפת הגדולה ביותר נמצאת בגליל המערבי, שותפות של שלושה ישובים- רגבה, כברי ושומרת בעל 932 פרות.
העדר הישראלי מונה כ-110 אלף פרות חולבות, אשר מייצרות כ 1.15 מיליארד ליטר חלב בשנה. בממוצע כ-10,500 ליטר חלב לפרה. התנובה הגבוהה ביותר בעולם (ארה”ב שניה כ 9,500 ליטר לפרה ואחריה אירופה המערבית עם 7,500 ליטר לפרה לשנה).
אוכלוסיית ישראל מונה 6.5 מיליון תושבים , הצורכים קרוב ל-160 ליטר לנפש בשנה. (לצורך השוואה- בארה”ב 250 ליטר לנפש, בשוודיה – 300 ליטר לנפש, בהולנד – 250 ליטר לנפש, באיטליה 263 ליטר לנפש).
בשנתיים האחרונות יש ירידה בצריכת חלב ומוצריו ואתה גם הקטנת מכסות הייצור של יצרני החלב בישראל.
יוסי מלול, מנכ”ל התאחדות מגדלי הבקר בישראל, אומר, כי ענף החלב שהוביל את החקלאות בישראל נמצא כיום במשבר , עקב המשבר הכלכלי בארץ, הרפורמה בענף החלב אשר שוחקת את מחיר החלב ומחייבת השקעות עתק בהתאמת הרפתות לדרישות הצודקות של איכות הסביבה. רפתות רבות כבר נסגרו ומאות נמצאות בתהליך קריסה מחוסר יכולת להשקיע בענף ללא ריווחיות.
איום נוסף על הענף הינו יבוא מוצרי החלב ואבקות החלב אשר בא על חשבון פרנסתם של יצרני החלב בארץ. מלול, קורא לממשלת ישראל לעצור את השחיקה במחיר החלב ולהגדיל את הסיוע לרפתנים בהשקעות איכות הסביבה, כדי לשמור על אחד הענפים היפים בישראל, הפרוס בכל חלקי הארץ והצרכן הישראלי זוכה ממנו למוצרים טעימים ובריאים.
ממועצת החלב, נמסר, כי יצור החלב השנתי הכולל במדינת ישראל: 1.2 מיליארד ליטר חלב שתיה: 350 מיליון ליטר (54 ליטר לנפש – כשני שליש כוס ליום בממוצע) תוצרת ניגרת (לבן, שמנת, יוגורט וכד’): 90 מיליון ליטר (14 ליטר לנפש) מעדני חלב (בטעמי פירות וקרמים): 60 מיליון ליטר (9 ליטר לנפש) גבינות לבנות – 80 אלף טון (12 ק”ג לנפש בשנה) גבינות קשות ומותכות – 23 אלף טון (3.3 ק”ג לנפש) חמאה – 5,000 טון (800 גרם לנפש).
בשבוע שלפני חג השבועות – עולה צריכת מוצרי החלב בשיעור ממוצע של 35% ביחס לשבוע רגיל.
Add Comment