אפרתי, סמנכ”ל השקעות ב’הכשרה’; “הגיעה העת לשים סוף לסאגה היוונית: על יוון לפרוש מהגוש ולהתמקד בהבראת כלכלתה ◄ הצהרת נגידת בנק ישראל, במסיבת העיתונאים, יצרה טלטלה מיותרת בשוק האג”ח ◄ המדדים שמתפרסמים במשק המקומי, ממשיכים להיות חלשים, הייצור התעשייתי בפברואר עד אפריל, ירד, המשך ירידה בייצוא הסחורות והשירותים, כמו גם המכירות ברשתות השיווק, המשיכו להציג האטה אך עיקר הירידות בשוק ההון הישראלי, נבעו מהמגמה העולמית ומשבר החובות של יוון”.
על יוון לפרוש מהגוש ולהתמקד בהבראת כלכלתה | הטור הכלכלי של יוסי אפרתי
באירופה מנסים להוריד את יוון על הברכיים אבל היוונים לא מוותרים בקלות ובמהלך דרמטי ראש ממשלת יוון מר אלכסיס ציפראס (ביוונית; Αλέξης Τσίπρας), הודיע על קיום משאל עם, מר ציפראס, שדחה את הרפורמות המוצעות לאחר כמה ימים של דיוני חירום בבריסל, אמר, כי על היוונים מוטלת כעת “אחריות היסטורית” להשיב לאולטימטום.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו ל’כאן נעים’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
ראש הממשלה מר ציפרס, אמר, כי הרפורמות הן; “סחיטה כדי שנקבל על עצמנו צנע מחמיר ומבזה ללא קץ וללא תחזית נראית לעין של אי פעם שיבה לשגשוג חברתי וכלכלי” ובאותה נשימה הצהיר, כי הולכים למשאל עם ואף המליץ ל-אזרחי יוון, להצביע נגד ’תוכנית הצנע’.
למרות ש’משאל העם’ הינו על תוכנית הצנע, חלק לא מבוטל רואים בו את עתידה של יוון ב’גוש האירו’ מנגד נציגי ’גוש האירו’ שראו בהצהרה של ראש ממשלת יוון מר ציפראס, ללכת למשאל-עם כהתרסה, אמרו, כי בניגוד לבקשה היוונית אין הם מתכוונים להאריך את תוכנית החילוץ.
ביוון, בינתיים תורים בכספומטים והציבור מושך מזוּמן מחשש שהבנקים המקומיים, יטילו מגבלות על בעלי פיקדונות ולאור בהלת הציבור, נסגרו הבנקים לשבוע והוטלו הגבלות הון – כך שניתן למשוך רק 60 אירו ביום, זאת בניסיון למנוע קריסה של המערכת הפיננסית.
נציגי הגוש האירופי, חוששים שפרישת יוון מן הגוש, תהווה תקדים מסוכן שלאחר יתכן ויפרשו מדינות נוספות. דעתי היא כי מוטב ו’יוון’ תפרוש מהגוש ותתמקד בהבראת הכלכלה, כך ייטב גם לאירופאים, הגיעה העת לשים סוף ל’סאגה היוונית’.
◄ כלכלת ישראל
לאחר כינוס מסיבת העיתונאים של בנק ישראל בה הצהירה נגידת בנק ישראל, ד”ר קרנית פלוג, כי; התנאים הנוכחיים אינם מצדיקים נקיטת צעדים מוניטאריים לא קונבנציונליים, כלומר; הורדת ריבית לתחום השלילי או תוכנית להרחבה כמותית.
הנאום, הבהיר, כי בנק ישראל, לא מתכוון להוריד יותר את הריבית וגרם לעליית תשואות חדה ב-איגרות החוב ו-מחיקת הרווחים מתחילת השנה, אמנם חלק לא מבוטל מהירידות באג”ח, נבעו מעליית התשואות בעולם – אבל דברי הנגידה ד”ר פלוג, הוסיפו לכך והיו מיותרים, גם ה’דולר’ איבד מערכו ו-בנק ישראל, נאלץ להתערב ב’שוק המט”ח’ ולרכוש דולרים, כדי לגרום לייסוף.
אם הנגידה, הייתה יודעת מראש את תוצאות הצהרה והייתה יכולה לקחת את הדברים חזרה, הייתה עושה זאת ואולי זה המקום להתגעגע לנגיד הקודם סטנלי פישר שבוודאי במצב דומה היה בוחר אל מילותיו בקפידה יתרה.
ב ’משק המקומי’, המדדים שמתפרסמים, ממשיכים להיות חלשים, הייצור התעשייתי בחודשים פברואר עד אפריל ירד, המשך ירידה ב-ייצוא הסחורות ו-השירותים, כמו גם המכירות ב-רשתות השיווק, המשיכו להציג האטה אך עיקר הירידות ב-שוק ההון הישראלי, נבעו מהמגמה העולמית ו’משבר החובות’ של יוון.
בגזרת האג”ח הממשלתי, הייתה ירידה חדש עקב דברי הנגידה ועליית התשואות בארה”ב, להערכתנו, רוב הירידות ב’שוק האג”ח’ בתקופה הקרובה מוצו ויש להתרכז ה-מח”מ הבינוני ולהעדיף בעיקר את האג”ח הצמודות על פני השקליות. גם הירידות באג”ח הקונצרניות, ייצרו הזדמנויות ושם יש להעדיף בעיקר את האג”ח בעלי המח”מ הבינוני-קצר”.
◄ מה קורה בכלכלה העולמית?
ב-סין, מישהו תקע השבוע סיכה בבועה ו’מדד שנזן’ ירד בכ-20% בשבועיים האחרונים. המדד הסיני נסחר בתנודתיות גבוהה מאוד בחודש האחרון לאור שיעורי מינוף גבוהים ויש לא מעט המלצות שליליות לגבי השוּק הסיני.
השוּק הסיני, נראה כמו; בוּעה ו-מדד שנזן ו’מדד שנחאי’ עלו מעל ל-100% בשנה האחרונה וההמלצה היא, כי יש להדיר רגליים מן השוק הסיני בתקופה הקרובה זאת מכיוון שהשוק שם יקר מאוד ומוטב להתרחק משוק שכזה.
___________
*הכותב הוא יוסי אפרתי, סמנכ”ל השקעות ב’הכשרה’.
■ מצאתם טעות בכתבה, זה לא נעים! תלחצו כאן ספרו לנו ונתקן