השבוע (חמישי ה-12.3.2015), יצוין בישראל וברחבי העולם; ’יום הכליות העולמי 2015’, המספק הצצה על חייהם של חולי כליה. הידעתם, למשל, כי הרוב המוחלט של חולי כליה, אינו מודע כלל לקיומה ◄ הידעתם, למשל, כי חולי כליה, סובלים מכאב יותר מכל אוכלוסייה אחרת, אך מטופלים הרבה פחות ◄ בישראל, מזכירים; ידיעה, מניעה ואבחון מוקדמים יכולים להציל חיים. פנו לרופא המשפחה שלכם, לבדיקת תפקודי כליה וזיהוי גורמי סיכון!
יום הכליות העולמי World Kidney Day, הכירו את הרוצח השקט: מחלות כליה כרוניות
ביום חמישי ה- 12.3.2015 יצוין במדינת ישראל ובמדינות רבות ברחבי העולם, יום הכליות העולמי – World Kidney Day. מטרת יום זה, הינה לעורר ולהגביר את המודעות למחלות הכליה הכרוניות, לגורמי הסיכון למחלה ולכאב שהן גורמות. כמו כן, להסביר כיצד ניתן למנוע את התפרצות המחלות ולהאט את התדרדרותן. מחלות הכליה הכרוניות, הינן מחלות מתעתעות מאוד. השכיחות שלהן גבוהה מאוד, הן גורמות לתחלואה כבדה ו-תמוּתה רבה, ומהוות את סיבת המוות החמישית בישראל.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו ל’כאן נעים’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
מחלות הכליה הכרוניות, פוגעות באיכות החיים ובתפקוד וממשיכות להתקדם ולהחריף ללא טיפול נאות. יחד עם זאת, מרבית מהחולים אינם מודעים כלל לכך שהם חולים ואינם מתחילים טיפול עד לשלבים מתקדמים מאוד של המחלה. חשוב לדעת, כי אורח חיים בריא, הפחתת גורמי סיכון ובדיקות סדירות אצל רופא המשפחה עשויים למנוע את התפרצות ’מחלות הכליה’, לדחות אותן ואף לעצור את התדרדרותן. תזונה לקויה, מאידך, וכן הרגלי חיים לא נכונים והתעלמות מהמצב יכולים להוביל ל’דיאליזה’, מחלות נלוות, אשפוזים, ואף למוות.
▼ כיצד תוכלו להפחית את הסיכון לחלות במחלות כליה?
● הקפידו על תזונה נכונה הכוללת; ירקות, פירות, קטניות, אגוזים, גרעינים, דגנים מלאים, מוצרי חלב רזה, דגים ועוף.
● המעיטו בצריכת בשר אדום או מעובד, חטיפים, חמוצים, מזון מהיר ומשקאות ממותקים.
● הקפידו לשתות מים באופן סדיר.
● השתדלו שלא לאכול מאכלים המכילים יותר מ- 300 מ”ג נתרן ל- 100 גרם מוצר.
● הימנעו מצריכת אלכוהול ומעישון.
● הקפידו על פעילות גופנית סדירה ושמירה על משקל תקין.
● עקבו באופן סדיר אחרי רמות לחץ הדם שלכם.
● הימנעו מצריכה קבועה של תרופות ללא מרשם רופא.
חולי כליה סובלים מכאב יותר מכל אוכלוסייה אחרת, אך מטופלים הרבה פחות | אתר יום הכליות העולמי
● בקשו מהרופא לבצע בדיקות דם ושתן תקופתיות. עקבו אחרי רמות הסוכר והשומנים בדמכם ובדקו הימצאות דם או חלבון בשתן.
● במידה ואתם משתייכים לאחת מקבוצות הסיכון (סובלים מיתר לחץ דם, סוכרת, השמנת יתר או היסטוריה משפחתית של מחלת כליות), בקשו מהרופא לבדוק את תפקודי הכליה שלכם, את קצב הסינון הכלייתי ואת רמות הקראטינין בדמכם. רמת קריאטינין גבוהה מרמזת על מחלה כלייתית.
● במידה והתגלו בעיות בתפקודי הכליה שלכם, הקפידו ליטול את התרופות אותם רשם לכם הרופא ובקרו את רופא המשפחה/הנפרולוג באופן סדיר, כפי שנקבע לכם
▼ מחלות כליה כרוניות
הכליות הינן אברים קטנים (בגודל של אגרוף), המצויים בשני צדי הגב, תחת הצלעות. תפקידן של הכליות הוא לסלק רעלים, חומרי פסולת ועודפי מים מהדם. לבקר את כמויות המלחים והנוזלים, לסייע בוויסות לחץ הדם, ליצור תאי דם אדומים והורמונים חיוניים ולשמור על בריאות העצמות בגופינו.
הסיכון לפגיעה בכליות במהלך החיים גבוה יותר מהסיכון לחלות בסוכרת, מחלת לב ו/או מחלות ממאירות.
מחלות כליה כרוניות, מוגדרות כפגיעה במבנה הכליות או בתפקוד שלהן (הנמדד במ”ל מסוננים לדקה) במשך 3 חודשים רצופים. חוסר ’תפקוד כלייתי’ בא לידי ביטוי ביכולת סינון נמוכה ויכול להיות קל, בינוני או חמוּר. כאשר קצב הסינון הכלייתי קטן מ-15 מ”ל לדקה, הכליות אינו מתפקדות יותר ומצריכות דיאליזה או השתלת כליה.
▼ 8-10% מאוכלוסיית ישראל והעולם סובלים ממחלות כליה כרוניות
מחלות שונות (כגון; סוכרת, יתר לחץ דם ומחלות לב), וכן גורמים סביבתיים, הרגלי חיים לקויים (עישון, צריכת אלכוהול, השמנת יתר) והיסטוריה משפחתית עלולים להשפיע על תפקוד הכליות ועל קצב הסינון שלהן. גם לגיל מתקדם תפקיד מכריע בהתפתחות מחלות הכליה.
החל מגיל 40, יכולת הסינון הכלייתית פוחתת ב-1% כל שנה, מעל גיל 50, אחד מתוך 3 ישראלים יחלה במחלת כליות וכמחצית מבני ה-75+, כבר יסבלו ממחלת כליות כלשהי.
הבעיה העיקרית ביותר ב’מחלות הכליה הכרוניות’ היא שהן חסרות תסמינים קליניים בשלביהן הראשונים. רב החולים במחלות אלו אינם מודעים לעובדה שהם חולים, עד לשלבים מתקדמים מאוד של המחלה או רק לאחר הופעת כאבים שונים.
הידעתם? חולי כליה סובלים מכאב יותר מכל אוכלוסייה אחרת, אך מטופלים הרבה פחות.
● חולים עם מחלת כליות כרונית ו/או חולי דיאליזה סובלים מכאב כרוני יותר מכל אוכלוסייה אחרת (60% לעומת 19%). מחצית מחולים אלו סובלים מכאב בעצמה בינונית או גבוהה ו-70% מהם סובלים מכאב 3-4 פעמים בשבוע.
מחלות הכליה הכרוניות, סיבת המוות החמישית בישראל | אתר יום הכליות העולמי, World Kidney Day | עיבוד צילום: שולי סונגו
● אחוז גבוה מחולי הכליה או חולי הדיאליזה הסובל מכאב אינו מקבל כלל טיפול תרופתי וחווה סבל ממושך ואיכות חיים ירודה. חולים רבים אחרים מטופלים בתרופות שאינן מתאימות/מיועדות לחולי כליה (ואף עלולות להזיק להם).
● תרופות רבות לכאב, מפונות מהגוף דרך הכליות ולכן עלולות להצטבר בדמם של חולים עם פגיעה כלייתית ולגרום לתופעות לוואי קשות.
● תרופות מסוימות לכאב מפונות מיידית על ידי ’דיאליזה’ ולכן, אינן מתאימות לחולים אלו.
● חשוב לדעת, כי אין צורך לסבול. קיימות תרופות ספציפיות לכאב המתאימות לחולי כליה ו/או חולי דיאליזה.
● יש לפנות לרופא על מנת לברר מהי התרופה המתאימה ביותר לכל חוליה כליה.
● לפני שמחליטים איזו תרופה לרשום/ליטול חשוב מאוד לבדוק את תפקודי הכליה, בעיקר באוכלוסיית הקשישים ולוודא, כי התרופה שנבחרה לטיפול בכאב אינה פוגעת בתפקודי הכליה, אינה מצטברת בדם ואינה יוצרת חומרים רעילים. בחולי דיאליזה חשוב מאוד לוודא, כי התרופה אינה מתפנה מיידית דרך הדיאליזה.
לאורך הטיפול התרופתי, חשוב מאוד להקפיד על ביקורים סדירים אצל הרופא, לבצע בדיקות דם ושתן תקופתיות, מעקב אחרי תפקודי הכליה וניטור אחר תופעות לוואי אפשריות.
למרות העדר התסמינים בשלבים התחלתיים, קל מאוד לאבחן את מחלות הכליה בעזרת סדרת בדיקות דם ושתן פשוטות. אבחון מוקדם, הפחתת גורמי סיכון ושינוי אורח חיים יכולים למנוע את התפתחות או חומרת מחלות הכליה ואף לגרום לנסיגתן.
טיפול תרופתי נאות וביקורים סדירים אצל רופא המשפחה או נפרולוג (במידת הצורך) יכולים להקל את תסמיני המחלה, למנוע סיבוכים נלווים ולמנוע כאבים, שלא לצורך.
ידיעה, מניעה ואבחון מוקדמים, יכולים להציל חיים. פנו אל רופא המשפחה שלכם, לבדיקת תפקודי כליה וזיהוי גורמי סיכון!
● אל אתר יום הכליות העולמי – World Kidney Day.