Site icon כאן ישראל | kanisrael | כאן נעים | kan-naim

כאב גב תחתון: איזה טיפול הוא הטוב ביותר או צריך לשאול איזה טיפול הוא המתאים ביותר

0
0

מחקר חדש בראשות ד”ר אלון רבין מ’אוניברסיטת אריאל’ פורסם בירחון הפיזיותרפיה האורתופדית המוביל בארה”ב (Journal of Orthopedic and Sports Physical Therapy), כי; “80% מהאוכלוסייה, יסבלו מאירוע של ’כאב גב תחתון’ במהלך החיים… כפי שאין עוררין על כך שסרטן, היא מחלה שיש לה סוגים שונים, הדורשים טיפולים שונים כך גם צריך להתייחס אל כאבי הגב…”.

כאב גב תחתון: איזה טיפול הוא הטוב ביותר או צריך לשאול איזה טיפול הוא המתאים ביותר

כ-80% מהאוכלוסייה המערבית, תחווה התקף של ’כאב גב תחתון’ (’Low back pain’) לפחות פעם בחיים וכן על כך שבכל רגע נתון קרוב -30% מהאוכלוסיה סובלת מכאב גב ברמה כלשהי. עולה, כי; “כאב גב תחתון הוא שכיח ביותר. כאב גב תחתון, מהווה גם הסיבה העיקרית בגינה פונים מטופלים למכוני הפיזיותרפיה של קופות החולים בישראל” – כך מסביר ד”ר אלון רבין, פיזיותרפיסט ומרצה בכיר במחלקה לפיזיותרפיה של אוניברסיטת אריאל.

■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו ל’כאן נעים’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.

לדברי ד”ר רבין; “טיפול תרופתי, פיזיותרפיה, כירופרקטיקה, דיקור, פעילות גופנית ומסאז’ – הם רק חלק מאפשרויות הטיפול השמרני (שאינו ניתוחי), ב-כאבי גב תחתון. למרות מגוון זה, הספרות המדעית איננה מצביעה על עדיפות ברורה לטיפול כזה או אחר. במרבית העבודות המשוות בין טיפולים שמרנים שונים לא נצפה יתרון ברור לאף אחת משיטות הטיפול…

בנוסף, זה לא נדיר לשמוע מאדם אחד שטיפול כלשהו עשה פלאים בשבילו בעוד שאדם אחר, יספר שאותו הטיפול לא עזר כלל. גם ב-מכון הפיזיותרפיה אנו רגילים לראות מטופלים עם אותה הבעיה כביכול, כאב גב תחתון, המגיבים באופן שונה לחלוטין לטיפולים שונים”.

ד”ר אלון רבין, מבהיר, כי; “אחד ההסברים לתופעה זו, הוא ש’כאב גב תחתון’, איננו תופעה הומוגנית ואחידה אצל כל הסובלים ממנו. מדובר בסימפטום כללי, המאגד בתוכו סוגים שונים של בעיות ב’עמוד השדרה’ ולכן, אין סיבה לחשוב שטיפול אחד, טוב ככל שיהיה, יתאים לכלל הסובלים מכאב גב תחתון.

כפי שאין עוררין על כך, כי סרטן, היא מחלה הטרוגנית, בעלת סוגים שונים, סיכויי החלמה שונים וטיפולים שונים, כך צריך גם להתייחס לכאב גב תחתון. המפתח טמון בהבנת סוג כאב הגב ממנו סובל המטופל, ועוד יותר בהבנת סוג הטיפול שיביא לתוצאה הטובה ביותר בכל מטופל.

דר’ אלון רבין, פיזיותרפיסט ומרצה בכיר במח’ לפיזיותרפיה באוניברסיטת אריאל

עלינו לזהות בעצם מאפיינים מסוימים בקרב הסובלים מכאב גב תחתון, המצביעים על סיכויי ההצלחה של טיפולים שונים. גישה זו, שתחילתה בשנות ה-90, תפסה תאוצה רבה ב-20 השנים האחרונות והיום היכולת להתאים את סוג הטיפול לכל מטופל השתפרה באופן משמעותי”.

בעבודה שפורסמה במהלך שנת 2014 בירחון הפיזיותרפיה האורתופדית המוביל בארה”ב (Journal of Orthopedic and Sports Physical Therapy), מזהים צוות החוקרים בראשותו של ד”ר רבין את המאפיינים של מטופלים עם ’כאב גב תחתון’ שיגיבו היטב לטיפול ב-תרגילי חיזוק לשרירי הגב והבטן.

במחקר שכלל למעלה מ-100 נבדקים בגילאים 18-65, ונערך בשיתוף פעולה עם מכוני הפיזיותרפיה של “שירותי בריאות כללית” נעשתה השוואה בין שתי שיטות טיפול מקובלות;

1). תרגילי חיזוק לשרירי הגב והבטן בהנחיית פיזיותרפיסט.

2). טיפול ידני ע”י פיזיותרפיסט שכלל טכניקות מניפולציה ותרגילי מתיחה ותנועה. כצפוי בהשוואת הטיפולים השונים בקרב כלל הנבדקים לא נראה הבדל משמעותי בין שיטות הטיפול. אולם כאשר הושוו התוצאות רק בקרב הנבדקים שהראו מאפיינים של חוסר יציבות של עמוד השדרה, אלו שטופלו בתרגילי החיזוק, הראו תוצאות טובות יותר באופן משמעותי מהמטופלים בטיפול הידני.

עבודה זו, מסייעת להבנה כיצד יש לטפל בסוג מסויים של כאב גב תחתון, כזה הנגרם מחוסר יציבות של עמוד השדרה. משמעות התוצאות היא שהיום אנו יודעים טוב יותר למי להמליץ לחזק שרירים ואצל מי כדאי לחפש טיפול אחר.

בנוסף, המחקר, מדגיש את העובדה, כי כדאי להפסיק ולחפש את “טיפול הזהב לכאב גב תחתון”. במקום זה, יש לחפש את המאפיינים של המטופלים שיגיבו היטב לכל אחד מהטיפולים הקיימים. מדובר בצעד חשוב לשיפור יעילות הטיפול בבעיה שכיחה ביותר”. סיכם ד”ר אלון רבין, פיזיותרפיסט ומרצה בכיר במחלקה לפיזיותרפיה של אוניברסיטת אריאל.

תגובות
0
0



Exit mobile version