משמר הגבול; לצד ירידה של 39% בכמות אירועי גניבת בקר וצאן וירידה דרמטית של כ-50% בגניבות ראשי הבקר והצאן נרשמה עלייה בכמות החזרות ראשי הבקר והצאן שנגנבו, אלו מהווים רק חלק מההישגים המרשימים שנרשמו בשנת 2014 ◄ מפקד מג”ב ניצב עמוס יעקב: “מיקוד הפעילות כנגד מחוללי הפשיעה במגזר החקלאי הניב הישגים משמעותיים”.
משמר הגבול: מגמת הירידה במספר אירועי ’הפשיעה החקלאית’ נמשכת גם בשנת 2014
בשנת 2014, חלה ירידה של 39% במספר האירועים של גניבות בעלי חיים אל מול התקופה המקבילה אשתקד. ירידה כזו, נרשמה לא רק בכמות האירועים, אלא גם בהיקף הגנבות.בשנת 2013 נגנבו 3408 ראשי בקר וצאן אל מול 1688 בלבד בשנת 2014- ירידה חסרת תקדים של למעלה מ-50%. בהתייחס לפשיעה חקלאית בנושא; גנבת ציוד חקלאי, נרשמו ירידות משמעותיות גם כן. בשנת 2013 נרשמו 324 אירועים, ולעומת זאת בשנת 2014; 292 אירועים בלבד – ירידה של כ-10%. ירידה זו, הינה מתמשכת ועקבית כיוון שבשנת 2012 נרשמו 430 אירועי גנבות של ציוד חקלאי. בתחום ההיזקים (עבירות גרימת נזק) נרשמה עלייה של כ-11% בכמות האירועים – נתונים אלו והאחרים עולים היום (יום ראשון | כ”ז טבת התשע”ה) בהודעת משמר הגבול.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו ל’כאן נעים’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
עוד מתברר, כי הירידה בכמות הפשיעה החקלאית הינה עקבית ומתמשכת לאורך העשור האחרון. כאשר בשנת 2006, נרשמו למעלה מ-2500 אירועים. 5 שנים מאוחר יותר, בשנת 2011 נתון זה עמד על 1263 (ירידה של כ-50%). מאז ועד היום מגמה זו נמשכת כאשר בשנת 2012 נרשמו 1195 אירועים, בשנת 2013 מתחת ל-1000 אירועים (940), והשנה כאמור 812 אירועים, ירידה של 14% בהשוואה לאשתקד, וירידה חסרת תקדים של כ-68% בהשוואה לשנת 2006.
מפקד משמר הגבול ניצב עמוס יעקב, התייחס להישגים אלו וציין, כי; “המאבק המתמשך ב’פשיעה החקלאית’ הינו נר לרגלנו. ביצענו רפורמה מקיפה בטיפול בפשיעה זו, תוך השקעת כלל המשאבים העומדים לרשותנו, והגברת נוכחות הסיורים בתוך הישובים עצמם.
איש משמר הגבול, מאבטח ובודק רפת
הירידה המתמשכת בהיקף הפשיעה החקלאית לצד העלייה באחוז הדיווח מצד האזרח, מלמד על אפקטיביות הטיפול והגברת תחושת הביטחון של האזרח שומר החוק. מיקוד הפעילות הינו ב’מחוללי הפשיעה’, בכנופיות המאורגנות וגם בתחום זה נרשמו הישגים משמעותיים.
“הפשיעה החקלאית, טומנת בחובה הפסד של כספים רבים ונזקים אדירים ל’חקלאים’ ול’מגדלים’. על כן צמצום היקף הפשיעה החקלאית בכל הארץ הוא אחד מהיעדים החשובים ביותר שהצבנו לעצמנו”. סיכם מפקד מג”ב ניצב עמוס יעקב.
◄ הכנופיות משתמשות בטכניקות מתוחכמות לביצוע העבירות
צמצום הפשיעה החקלאית הוגדר כיעד מרכזי גם בשנת 2015. בימים אלו מתבצעת עבודת מטה רחבה אל מול המשרד לבט”פ, שתכליתן תוספת כוחות ואמצעים טכנולוגיים מתקדמים למרחב הכפרי, זאת ע”מ לחזק את הקשר עם החקלאי ולהעניק לאזרחים מתן שירותי משטרה מיטביים”.
בשנת 2014, הוקמה תחנת משטרה ראשונה מסוגה במועצה האזורית מטה יהודה. תחנת משטרה זו, מורכבת כולה מ’שוטרי מג”ב’ ומטרתה המרכזית היא מתן מענה מיטבי ל’מגזר הכפרי’ במועצה. התחנה רשמה כבר בשנה הראשונה להקמתה הישגים חסרי תקדים ומתברגת בנתוניה בין התחנות הראשונות בארץ.
הפשיעה החקלאית, אופיינית בעיקר במרחב הכפרי של מדינת ישראל, המהווה את רוב שטחה הטריטוריאלי (למעלה כ-85% משטחי מדינת ישראל). למאמץ שתכליתו סיכול, מניעה, ולא פחות חשוב הרתעה, שותפים שוטרי משטרת ישראל ובעיקר לוחמי משמר הגבול ומתנדבים רבים. אליהם מצטרפים גורמי שותפויות נוספים, כגון; רשות הטבע והגנים, יחידות הפיצו״ח החקלאי, חברת החשמל, קק״ל ועוד. הכנופיות משתמשות בטכניקות מתוחכמות לביצוע העבירות, והלוחמים נאלצים ללמוד כל הזמן את דרכי הפעולה ולשדרג את המענה המבצעי בהתאם.
◄ משמר הגבול מציינים הישג משמעותי במאבק המתמשך בפשיעה החקלאית
״בשנה האחרונה, שמנו דגש רב על פעילות איכותית וממוקדת כנגד כנופיות ועבריינים הפועלים בתחום הפשיעה החקלאית. לשם כך הוקצו משאבים רבים ומאמץ מודיעיני לא מבוטל. הפעילות בציר המודיעיני התמקדה בהתחקות אחר מחוללי הפשיעה, הגדרת יעדי אדם, ותורגמה להכנת תכנית עבודה סדורה עד למעצר העבריינים והעמדתם לדין.
מפעילות אנשי משמר הגבול, לאורך השנה בתחום הפשיעה החקלאית | צילום: דובר המשטרה
לצד פעילות זו, כל העת שוטרי ומתנדבי מג”ב מבצעים בשטח מגוון פעילויות בט”ש הכוללות; סיורים, מחסומים יזומים, מארבים וכד’”, מתארת סנ”צ מירה קליין – ק’ אח”מ של משמר הגבול; “ניתן לומר באופן מובהק, כי כלל העשייה הזו מייצרת הרתעה משמעותית שבאה לידי ביטוי בהורדת היקפי הפשיעה החקלאית בכל רחבי הארץ. מבחינתנו, זהו המפתח להגברת תחושת הביטחון של האזרחים בכלל והחקלאים בפרט”.
דובר משמר הגבול, רפ”ק שי חכימי, מסר לפורטל ’כאן נעים | kan-naim | אתר האינטרנט של כל המדינה’ | סקירת חדשות ואירועים ב’רשויות מקומיות’ כי; גם השנה, ב’משמר הגבול’ מציינים הישג משמעותי במאבק המתמשך בפשיעה החקלאית.
לקראת סיום שנת 2014, נבחנו נתוני הפשיעה החקלאית בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד ונמצא, כי חלה ירידה מרשימה של כ-14% בכמות אירועי הפשיעה החקלאית על כל גווניה. ירידה זו, מצטרפת לירידה חדה ומתמשכת בשנים האחרונות. רק בשנת 2013, נרשמה ירידה חדה של למעלה מ-22%.
איש משמר הגבול, מאבטח חקלאי בשטח הגידולים | צילום: חטיבת דובר המשטרה
◄ בשנת 2014 הוגשו 97 כתבי אישום כנגד עבריינים וכנופיות
הישג נוסף הראוי לציון הוא בתחום סיכוי העבריין להיתפס. בשנת 2014, הוגשו 97 כתבי אישום כנגד עבריינים וכנופיות. מספר זהה לכמות כתבי האישום בשנת 2013, אך אחוז התיקים אשר הסתיימו בכתב אישום עלה משמעותית (עקב ירידה בכמות האירועים).
מנתונים אלו, ניתן להסיק גם על ירידה בפשיעה הלא מדווחת, שכן בבדיקה שנעשתה עם סיומה של השנה השלישית בתוכנית “המפנה” אותה מוביל המפקח הכללי רנ”צ יוחנן דנינו, ניתן לראות, כי אחוז העבירות המדווחות בכלל מ”י עומד על 51% מכלל העבירות, נתון חסר תקדים בפני עצמו.
כחלק מהמשימות הרבות והמגוונות שמבצעים לוחמי משמר הגבול בכל הארץ במהלך כל ימות השנה, הפשיעה החקלאית נמצאת במוקד העשייה בעיקר במגזר הכפרי. לוחמי ומתנדבי מג״ב, פועלים מסביב לשעון בכדי למנוע ולסכל את הפשיעה החקלאית. מעבר לשמירה על שלטון החוק, המטרה המרכזית היא מניעת נזקים אדירים לחקלאים ול’מגדלי הבקר’ ו’היבול החקלאי במדינת ישראל’.
בשטח, מושקע מאמץ רב מוקדש ללחימה בעבריינים וכנופיות אשר מנסים לגנוב בעלי חיים, כלי רכב חקלאיים, יבול וכד’. הלכה למעשה מאמץ זה מייצר הרתעה משמעותית אשר משתקפת ב-ירידה חדה וברורה בהיקף אירועי הפשיעה החקלאית בכל הארץ.