הצעת החוק של ח”כ קארין אלהרר שאושרה היום לקריאה ראשונה תסדיר לראשונה את כל הסוגיות הנוגעות לאומנה בחוק ותגדיר מעמד משפטי למשפחות, שיאפשר להן לייצג עצמן במאבקים משפטיים בעתיד ◄ בישראל חיים כיום כ-10,000 ילדים שהוצאו מבית הוריהם. על אף שמחקרים רבים קובעים, כי טובתם היא לגדול במסגרת משפחתית, כמעט 80% מהם נשלחים למוסדות ופנימיות ורק כ-20% למשפחות אומנה.
ח”כ קארין אלהרר, עם אישור ’חוק האומנה’ לקריאה ראשונה: הורי האומנה-אנשים שקופים
ועדת העבודה והרווחה של הכנסת, אישרה היום (יום שני | ט’ כסלו התשע”ה) לקריאה ראשונה את הצעת ’חוק האומנה’ של ח”כ קארין אלהרר (סיעת “יש עתיד”), שתסדיר לראשונה את תחום ’האומנה’ בישראל בחוק ותאפשר הפנייתם של יותר ילדים המוצאים מבית הוריהם למשפחות במקום למוסדות.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו ל’כאן נעים’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
הצעת החוק, שנוסחה בשיתוף עם ’המועצה לשלום הילד’, תעגן לראשונה את אחריות המדינה על מערך האומנה, תגדיר מנגנוני רישוי, ליווי ופיקוח למשפחות ותסדיר את זכויותיהם, חובותיהם וסמכויותיהם של הצדדים המעורבים בתהליך; הילדים, משפחות האומנה וההורים הביולוגיים. כמו כן, תכיר ההצעה, לראשונה, ב’קרובי משפחה’ המגדלים ילד כ’משפחת אומנה’ ובכך תכפיל את הגמלה והשירותים הניתנים להם.
בהתייחס להצעה, אמרה היום ח”כ קארין אלהרר, כי; “כיום, במקום לעודד משפחות לתת בית חם לילדים בשעתם הקשה, מדינת ישראל, מתייחסת ל”הורי האומנה” כאל “אנשים שקופים”. אין להם זכויות, סמכויות או מעמד משפטי וכל שניתן להם הוא בגדר חסד שיכול להילקח באחת. הצעת החוק, תיתן להם את המענה הראוי ותעגן את ההערכה שאנו רוכשים להם על הירתמותם למען האחר”.
דוברת ח”כ קארין אלהרר, הגב’ מור גונשורוביץ, מסרה לפורטל ’כאן נעים | kan-naim | אתר האינטרנט של כל המדינה’, כי; במדינת ישראל, חיים כיום כ-10,000 ילדים אשר הוצאו מבית הוריהם. על אף שמחקרים רבים קובעים, כי טובתם היא לגדול במסגרת משפחתית, כמעט 80% מהם נשלחים למוסדות ופנימיות ורק כ-20% ל-משפחות אומנה. הסיבה המרכזית לכך, הן אי ההסדרה של תחום ’האומנה’ בחקיקה, שכן כיום מופעל המערך בעיקר על ידי עמותות תחת פיקוחו הרופף של משרד הרווחה.
עובדה זו, מתבטאת בין השאר באי הסדרתם של קריטריונים ברורים לכהונה כ”משפחת אומנה” ומונעת מ’רשויות הרווחה’ להפנות יותר ילדים למשפחות.
לצד זאת, המצב החוקי הקיים יוצר קשיים רבים בגידול ילדי האומנה ומונע ממשפחות רבות להצטרף למערך. מעמדם המשפטי, זכויותיהם וסמכויותיהם של הגורמים המעורבים אינם מוסדרים בחוק, מה שיוצר לא אחת אי ודאות ומתיחות בין הצדדים.
הורי האומנה, אינם רשאים לקבל החלטות פשוטות הנוגעות לחייו של הילד או הילדה שגדלים בביתם לעיתים לאורך שנים, לרבות החלטות יומיומיות, כגון; תספורת, אישור יציאה לטיול שנתי או מתן חיסון נגד שפעת. גם אחריות המדינה כלפי המשפחות, לרבות ’גמלת האומנה’, מעוגנת רק בתקנון העבודה הסוציאלית אותו רשאי כל שר רווחה, מכהן לשנות בהליך פשוט.
הצעת החוק של ח”כ קארין אלהרר אשר אושרה היום לקריאה ראשונה תסדיר לראשונה את כל הסוגיות הנוגעות לאומנה בחוק ותגדיר מעמד משפטי למשפחות, שיאפשר להן לייצג עצמן במאבקים משפטיים בעתיד.
כמו כן, תכיר הצעת ’חוק האומנה’ לראשונה בקרובי משפחה, כגון; סבים או דודים המגדלים ילד ממשפחתם כהורי אומנה. כתוצאה מכך, תוחלף “גמלת ילד נטוש” הניתנת להם היום ב-גמלת האומנה, הגבוהה בעשרות אחוזים וכן יוענקו להם שירותי ליווי ותמיכה מהמדינה, זאת במטרה לעודד ככל הניתן הישארותו של הילד בסביבתו הביולוגית.