דילוג לתוכן
חדשות ישראל

איכות השלטון: מתקן האנרגיה בחוות השקמים לא עומד ולא עמד בתנאי קבלת היתר מותנה

0
0

התנועה לאיכות השלטון פנתה אל יו”ר הרשות לשירותים ציבוריים חשמל, עו”ד אורית פרקש-הכהן בנוגע למתן אישור מותנה ל”מפעלי צאן ישראליים בע”מ” ו”שקמים חווה חקלאית בע”מ” החוכרות ומפעילות את “חוות השקמים” להקמת מתקן סולארי; כיצד ניתן הרישיון ל’חוות השקמים’ באם לא עמדו בתנאי ההחלטה לקבלת היתר מותנה?
איכות השלטון: מתקן האנרגיה בחוות השקמים לא עומד ולא עמד בתנאי קבלת היתר מותנה
איכות השלטון: מתקן האנרגיה בחוות השקמים לא עומד ולא עמד בתנאי קבלת היתר מותנה

התנועה לאיכות השלטון בישראל (ע”ר), פנתה היום (יום ראשון | י”ח אייר התשע”ד) אל יו”ר ’הרשות לשירותים ציבוריים בחברת החשמל’, עו”ד אורית פרקש-הכהן וביקשה ממנה הבהרות, ביניהן; כיצד ניתן הרישיון ל’חוות השקמים’ באם לא עמדו בתנאי ההחלטה, הדורשת הצגת הסכם בין מבקש הרישיון לבין בעל הזכויות בקרקע ’רשות מקרקעי ישראל’, בנוגע להקמת תחנה סולארית והאם הרישיון המותנה עדיין בתוקף.

התנועה לאיכות השלטון, טוענת היום (א’), כי מפסק הדין של ביהמ”ש העליון מיום 29.11.2013, עולה, כי מר גלעד שרון, פנה ל’רשות החשמל’ ביום 8.2.2010 לשם קבלת רישיון להקמת מתקני ייצור חשמל סולאריים ב’חוות השקמים’. בקשה זו, נענתה בחיוב והוצא לחווה ’רישיון מותנה’ להקמתו של המתקן הסולארי.

בשנת 2012, כשנתיים לאחר קבלת הרישיון המותנה, פנתה אנשי “החווה” ל’מינהל מקרקעי ישראל’ לשם קבלת אישור להקמתו של מתקן סולארי. פניה זו, נענתה ב’שלילה’, ובעקבותיה הוגשה עתירה ע”י החווה אל ביהמ”ש התוקפת את החלטת המינהל, ומבקשת, כי תינתן לו הוראה לחתום על חוזה עימה שיאפשר את הקמת המתקן.

על החלטת בית המשפט המחוזי, הוגש ערעור אל בית המשפט העליון, לאחריו ניתן פסק דין של ביהמ”ש העליון, אשר קיבל את עמדת ’המינהל’ לפיה המתקן שנבנה בחווה מנוגד לתנאי חוזה החכירה ול’החלטה 1254’ של ’רשות החשמל’ שעניינה “הקצאת קרקע למתקנים סולאריים” ועל כן, יש לפרקו.

מנהלי ’חוות השקמים’, משפחת שרון, לא אמרו נואש, ובעקבות מאמציהם שר הבינוי והשיכון, מוביל מהלך ב’מועצת מקרקעי ישראל’ לשנות את החלטה 1254 – כך שתאפשר אף ל’חוכרי קרקע חקלאית’ שלא בתנאי נחלה לבנות ’קולטנים סולאריים’, במידה והקרקע תהיה באזור עוטף עזה ו’קו העימות’.

רות מרגולין, דוברת התנועה לאיכות השלטון, מסרה לפורטל ’כאן נעים | kan-naim | אתר האינטרנט של כל המדינה’, כי; “התנועה, מדגישה בפנייה אל יו”ר השירות לשירותים ציבוריים עו”ד אורית פרקש-הכהן, כי יוזמה זו, תמוהה ביותר ומעלה חשש כבד, כי היא מכפיפה את האינטרס הציבורי לאינטרסים של אנשים פרטיים בעלי קשרים, בניגוד לעקרונות של צדק חלוקתי ובאופן בלתי סביר בעליל.

זאת ועוד, על פי המצב החוקי הקיים, החווה אינה עומדת ולא עמדה בתנאים לקבלת היתר מותנה”.

▼ חוות שקמים

חוות שקמים (שמות קודמים: “חוות גולדברג”, “חוות מרעית”) היא חווה חקלאית הנמצאת בתחומי המועצה האזורית שער הנגב, בין העיר שדרות לבין העיר קריית גת וקיבוץ דורות. החווה משתרעת על שטח של כ-4,000 דונם, וחוצים אותה שני נחלי אכזב – נחל שיקמה ונחל דורות.

חוות שקמים היא יישוב לא מוכר. על חלק מהאדמות שכן בעבר הכפר הערבי הוג’. בשטח החווה אזור עם עתיקות. החווה מפורסמת עקב בעליה משנת 1972 ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון ז”ל.

כיום החווה בבעלות בניו עמרי ו-גלעד שרון איש עסקים ישראלי. בנו הצעיר של ראש ממשלת ישראל לשעבר אריאל שרון, ואחיו של עמרי שרון.

שטח החווה ושטח שבו נמצא כיום קיבוץ רוחמה – סך הכול 7,000 דונם אשר נרכשו בשנת 1911 על ידי קבוצה בשם “שארית ישראל”. היו מספר ניסיונות ליישב במקום חווה בשם; רוחמה, ובשנת 1944 הוקם על חלק מאותו שטח הקיבוץ רוחמה, על ידי גרעין של “השומר הצעיר”.

בשנת 1950 רכש רפי איתן את שטח החווה כפי שהוא כיום, לצורך גידול; צאן, אך הוא מכר אותה ב-1954 לקבוצת יהודים מאוסטרליה, שניסו לגדל במקום כבשים אוסטרליות מגזע; “מרינו”. החוואים לא הצליחו במיוחד, ובשנים שלאחר מכן, החווה הייתה נטושה, עד שבשנת 1972 נרכשה על ידי אלוף פיקוד הדרום, אריאל שרון.

שרון, שהשתחרר מצה”ל שנה לאחר מכן, נעזר לצורך הרכישה בהלוואה שקיבל מידידו, איש העסקים האמריקאי ממוצא ישראלי משולם ריקליס. בדומה לבתיהם של גנרלים נוספים מצה”ל, גם בית משפחת שרון תוכנן על ידי האדריכל זלמן עינב.

אריאל שרון ואשתו לילי, נתנו למקום את שמו הנוכחי; ’חוות שקמים’, על שם עצי השקמה הגדלים במקום. הם ניהלו את החווה באמצעות חברה בשם “שקמים חווה חקלאית”. בחווה עוסקים בגידול צאן ובקר, ירקות, הדרים, אבטיחים וכותנה.

הבקר הוא מהזן האיכותי “סימנטל”. בשטח החווה שני בתים גדולים; האחד עבור אריאל שרון ובנו עמרי, ובשני – בנו גלעד ומשפחתו. כדי למנוע ניגוד עניינים בין תפקידיו של שרון כשר, הועברה החווה לנאמנות ב-1981, ומאז 1989 עברה הבעלות לידי הבנים עמרי וגלעד.

ב’מלחמת לבנון’ (החל מ-1982) ובתקופת תוכנית ההתנתקות (2005) נערכו הפגנות מול החווה, נגד מדיניותו של שרון.

לילי שרון, נפטרה במרץ 2000 ונקברה ב”גבעת הכלניות” (תל הוג’) שמול החווה בניגוד לחוק. בג”ץ הכשיר את הקבורה בדיעבד.‏

בתקופה בה כיהן שרון כראש ממשלה בשנים 2001 – 2006, היה נוהג לכנס בחווה בימי שישי את האנשים המקורבים אליו ביותר, מה שזכה לכינוי “פורום החווה”. מקובל להניח שההחלטות החשובות ביותר של המדינה ושל שרון התקבלו למעשה בפורום זה.

החווה, נקשרה למספר פרשות ואירועים, בהם הועלו חשדות למעשים לא כשרים;

● הלוואה שקיבל שרון ב-1972 בסך 200 אלף דולר מאיש העסקים משולם ריקליס – כחלק מהסכום שהיה דרוש לו לרכישת החווה.

● שתי הלוואות שניתנו לחברת חוות השקמים בספטמבר 1994, בסך לא ידוע מאיש העסקים אליעזר פישמן ולא ברור אם ובאיזו מידה נפרעו. קיימות טענות שחוות השקמים לא החזירה לפישמן את הכסף.

● פרשת האי היווני, הועלה חשד, כי איש העסקים דוד אפל העביר כספי שוחד לשרון, במסווה של העסקת גלעד, בנו של שרון, בשכר גבוה מאד. חוזה ההעסקה עם אפל נחתם בשנת 1998 על ידי חברת חוות שקמים, ולא על ידי גלעד.

● פרשת סיריל קרן התחייב אריאל שרון להחזיר 4.7 מיליון שקלים מהתרומות שקיבל, ולשם כך ניסתה המשפחה באוקטובר 2001 למשכן את חוות שקמים, אולם לא ניתן היה לבצע את המשכון, מכיוון שהחווה הייתה כבר ממושכנת לבנק אחר.

● פרשת גלעד שרון-נמרודי; חקירת משטרה בשנים 2004-2006, בחשד להעברת כספים אסורה מיעקב נמרודי לגלעד שרון, במסווה של עסקה, בה רכשה חברת הכשרת היישוב (שבבעלות משפחת נמרודי) אופציה למניות בחברת ש.פ. הנגב שבבעלות חברת חוות שקמים. בשנת 2006 החליטה פרקליטות המדינה לסגור את התיק מחוסר ראיות.

● פרשת כספי אריה גנגר. באוקטובר 2007 הגישה דליה גנגר – גרושתו של איש העסקים אריה גנגר – תביעה אזרחית לבית משפט בניו יורק נגד בעלה לשעבר, נגד גלעד שרון ונגד אנשים נוספים.

על פי התביעה, הוציא אריה גנגר במרמה כספים מהרכוש המשותף של בני הזוג, והעביר בשנת 2005 סכום של 1.8 מיליון דולר ל-גלעד שרון, באמצעות שתי חברות שבשליטתו; חברת חוות שקמים בע”מ וחברת לרנר מנור נאמנויות בע”מ.

בדצמבר 2004, הוערך שווי החווה ב-11.5 מיליון דולר, לעומת כחצי מיליון דולר ששילם שרון ב-1972 עבורה.

ב-13 בינואר 2014, נטמן אריאל שרון ב”גבעת הכלניות” לצידה של רעייתו, לילי. הובא מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית.

0
0



אודות הכותב

כתב כאן ישראל

כתב כאן ישראל | כאן נעים, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

Add Comment

Click here to post a comment

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.

ברכת ראש הממשלה ליום העצמאות ה-77 למדינה

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

פתיחת חגיגות יום העצמאות ה77 בהר הרצל

תפילה ליום העצמאות ה-77 תשפ”ה

חגיגה ישראלית – מוסיקה ליום העצמאות ה- 77