רמזי גבאי, יו”ר מכון היצוא (IEICI); “ניתוח נתוני יצוא הסחורות של הרבעון הראשון מצביע על המשך הקיפאון בגידול היצוא. על הממשלה להמשיך ולהעמיד כלי סיוע נוספים לצד תוכנית “כסף חכם” שהוכרז עליה לאחרונה, לטובת היצוא הישראלי”.
מכון היצוא: נמשכת מגמת הקיפאון ביצוא גם ברבעון הראשון של שנת 2014
עליה דולרית מזערית של כ- 1% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ביצוא הסחורות ללא היהלומים, אשר נבעה בעיקר מהגידול בהיקפי היצוא של 2 ענפי יצוא דומיננטיים (תרופות ורכיבים אלקטרוניים) – כך עולה מנתוני הרבעון הראשון של 2014. המכון הישראלי לייצוא ולשיתוף פעולה בינלאומי (IEICI), מבהיר, כי בנטרול ענפים אלו, המתאפיינים בדומיננטיות רבה של שתי חברות מובילות במשק, למעשה נמשכה מגמת ההאטה והקיפאון המאפיינת את רוב ’ענפי היצוא הישראלי’ בשנתיים האחרונות. כך עולה מנתונים שפרסם היום (יום רביעי | ט”ז ניסן התשע”ד) אגף כלכלה ב’מכון היצוא’.
’יצוא הסחורות ללא יהלומים’, עלה ברבעון הראשון של 2014 בשיעור דולרי של כ-1% להיקף של כ -12 מיליארד דולר וזאת הודות ל’ענפי היצוא הדומיננטיים’. הגידול כולו מוסבר על רקע הגידול ב’יצוא התרופות’, שעלה בכ- 17% להיקף של כ-2.1 מיליארד דולר ול’יצוא הרכיבים האלקטרוניים’, שרשם גידול של כ-7% להיקף של כ- 1.1 מיליארד דולר.
’יצוא הכימיקלים’, המאופיין גם הוא בדומיננטיות של מספר מצומצם של חברות ענק, ירד בשיעור של כ-4% להיקף של 2.5 מיליארד דולר – ירידה ראשונה לאחר 4 רבעונים רצופים של עליות.
סך יצוא שלושת ענפים אלו, עלה בשיעור של כ-5% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד והסתכם בכ-5.7 מיליארד דולר. יש לזכור, כי שלושת הענפים הללו, מהווים כ- 48% מסך יצוא הסחורות ללא יהלומים ומתאפיינים במספר מצומצם של יצואני ענק.
יתר הענפים, הכוללים את מרבית היצואנים במשק, רשמו ירידה כוללת בשיעור דולרי של כ-2% והסתכם בכ-6.3 מיליארד דולר. הירידה ב’יצוא’ מאפיינת לא רק את ’היצוא התעשייתי’, אלא גם את ה’יצוא החקלאי’, שירד בשיעור של כ-12% (הסתכם בסך של כ-516 מיליון דולר).
רמזי גבאי, יו”ר מכון היצוא ושיתוף פעולה בינלאומי (ארגון ללא כוונת רווח ישראלי, IEICI), הביע דאגה נוכח הנתונים והזהיר מההשלכות החמורות העשויות להיות לכך על הכלכלה הישראלית.
לדברי גבאי; “יש הכרח להמשיך ולהעמיד כלי סיוע להתמודדות עם התנאים המאתגרים בפניהם עומדים היצואנים ביום יום, שער החליפין, התחרות העזה בשווקים הגלובליים ועוד. כל 3 מיליארד דולר גידול ב’יצוא’ משמעותם; תוספת של כ- 27,000 מקומות עבודה למשק הישראלי וגידול של 1.5% ב’תוצר העסקי'”.
בנוסף אמר גבאי, כי; “ברצוני לציין את הצעדים הבונים עליהם הכריזו שרי האוצר והכלכלה לאחרונה, הכוללים הגדלת ערבויות של חברת “אשרא” ותוכנית “כסף חכם” לעידוד 100 יצואנים קטנים ובינוניים בשיווק לחו”ל”.
עם זאת מציין מר גבאי, כי; “יש להרחיב את היקף הצעדים ולכלול בהם מספר משמעותי יותר של ‘יצואנים’ אשר יוכלו ליהנות מכלים אלו. ללא התעוררות מחודשת ביצוא לשיעורים להם היה המשק רגיל בעבר, לא יוכל המשק לחזור לפסי צמיחה משמעותיים הנדרשים לאתגרים הרבים של כלכלת ישראל”.
Add Comment