
מאיר הר-ציון, ממקימי יחידה 101, האיש שהיה לאגדה עוד בחייו, סמל גבורה, הלך היום (יום שישי | י”ב ’אדר ב התשע”ד) לעולמו ב’חוות שושנה’ אשר ב’כוכב הירדן’ בגליל התחתון, לאחר שלבו גדם לנצח כשהוא בן 80. צוות ’מד”א גלבוע’ הוזעק הבוקר אל ביתו, אך הפרמדיקים, נאלצו לקבוע את מותו. הלוויתו של הר ציון תתקיים ביום ראשון בשעה 15:00 בחוותו.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו ל’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות של כל המדינה ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
מאיר הר-ציון מ’לוחמי יחידה 101’ וממקימיה ומגיבורי פעולות התגמול בשנות ה-50, זכה ל’עיטור העוז’, ממקימי סיירת הצנחנים ומפקדה הראשון.
ששירת ב’יחידת 101’, יחידת קומנדו ישראלית שהוקמה ב-5 באוגוסט 1953 בפיקודו של אריאל שרון לשם ביצוען של פעולת תגמול, כמענה לחדירות רבות של מסתננים / מחבלים מירדן ומרצועת עזה לישראל, חדירות שנעשו למטרות גניבה וגם רצח.
◄ תגובות;
■ נשיא המדינה מר שמעון פרס; “לא היה אדם אמיץ ממנו ולא הפסיק לרגע את אהבתו האדירה לארץ”
הנשיא מר שמעון פרס, ספד מאיר הר-ציון; “עם ישראל צריך להוריד היום את דגליו לזכרו של מאיר הר ציון שנאסף אל עמו.
לא היה אדם אמיץ ממנו, לוחם עז שהיה מוכן להקריב את חייו למען ישראל, פעם אחר פעם.
הוא ראה את המוות בגובה עיניו ולא נבהל ולא ניסוג. הוא נפצע פצעים אנושיים ועמד בהם בצורה חסרת תקדים.
שבע נפל ושמונה הוא קם. הפעם השמינית בבניין משק חקלאי ב”אחוזת שושנה” כי יעוד חייו היה לעבד במו ידיו את אדמת המולדת שהוא כה אהב.
הוא לא ידע פשרות, הוא לא דחה קרבות, הוא לא הפסיק לרגע את אהבתו האדירה לארץ ישראל.
הוא היה כבר לאגדה בימי חייו, אם לא בעיניו הוא, הרי בעיני כל אלה שידעו את גבורתו ואת לחימתו. במעשיו הגשים את הפסוק ’ידו האחת עושה את המלאכה וידו השנייה מחזקת את השלח’, יהי זכרו ברוך.
■ ראש הממשלה מר בנימין נתניהו; ” מגדולי גיבורנו – לוחם נועז ספוג ברוח אהבת הארץ והעם”
ראש הממשלה מר בנימין נתניהו, הביע את צערו העמוק על פטירתו של מאיר הר ציון בדף הפייסבוק שלו; “מאיר הר ציון, היה מגדולי גיבורנו – לוחם נועז ספוג ברוח אהבת הארץ והעם.
יחד עם חבריו הלוחמים הוא סלל נתיבים חדשים של יוזמה ותעוזה בפעולות צהל, והעניק השראה לדורות של חיילים שבאו אחריו.
הכרתי את מאיר, כצנוע ומופנם, ומכמה חודשים בהם סייע לי לאמן את חיילי ביחידה, למדתי להכיר אישיות ייחודית שעל כתפיה וכתפי חבריו הוקם כח המגן של עמנו.
אני מצדיע ללוחם אגדי שתמיד ישמש מופת להקרבה למען המולדת“.
■ שר הביטחון מר משה יעלון; “אומץ לבו שימש השראה לדורות של לוחמים”
שר הביטחון מר משה יעלון; הר ציון היה מגדולי הלוחמים בתולדות צהל, לוחם וקצין משכמו ומעלה שאומץ לבו שימש השראה לדורות של לוחמים“.
■ הרמטכ”ל, רב אלוף בני גנץ; “היה לוחם אמיץ ועניו”

דובר צהל, פרסם היום הודעה מיוחדת ובה נאמר, כי; מאיר הר-ציון, הוא גיבור פעולות התגמול, ממקימי סיירת מטכל ומפקדה הראשון של סיירת הצנחנים, הלך היום לעולמו.
הר ציון, הוא ‘בעל עיטור העוז‘ הוא מגיבוריה הגדולים של ישראל – שטבע את דפוסי התנהלותה של יחידה 101.
אף שהוכר כ’נכה צהל’, המשיך הר ציון בשירות קרבי, נלחם ב’מלחמת ששת הימים’ וחילץ פצועים מהשטח הסורי במהלך ’מלחמת יום הכיפורים’”.
הרמטכל, רב אלוף בני גנץ, ספד להר ציון ואמר, כי; “צהל, על כל מפקדיו וחייליו, איבד לוחם אמיץ ואצילי. רוח היוזמה והנחישות אשר עיצבה את דרכו היא מצפן לכל לוחם בצהל, וברוח זו, ייזכר, מאיר בדברי ימינו”. יהיה זכרו ברוך.
■ סגן השר לשירותי דת, הרב אלי בן דהן; “יהי רצון שעם ישראל, יזכה ללמוד את מורשתו ויזכה לממשה”
סגן השר לשירותי דת, הרב אלי בן דהן, ספד למאיר הר ציון; “מאיר, היה גיבור ילדותי, קראתי בשקיקה את סיפורי ’יחידה 101’ שכתב. לפני כמה שנים, ילדיי ואני, הגענו ל”אחוזת שושנה” שבה הוא התגורר מעל בקעת הירדן וזכינו לשוחח עימו.
אני זוכר שמאיר, השתתף בעליות הראשונות של גוש אמונים לתחנת הרכבת בסבסטיה ובמקומות נוספים. היה גדול הלוחמים שקמו לישראל בדור האחרון.
הוא מעולם לא התבלבל וידע שארץ ישראל כולה שייכת לעם ישראל וראה באנשי ’גוש אמונים’ כממשיכי דורו שמתיישבים בכל מקום בארץ ישראל. יהי רצון שעם ישראל, יזכה ללמוד את מורשתו ויזכה לממשה. יהי זכרו ברוך“.
◄ ביוגרפיה
מאיר הר-ציון, נולד בעיר הרצליה בשנת 1934. שם משפחתו המקורי היה הורוביץ. בהיותו בגיל שלוש עברה המשפחה למושב רשפון, שם נולדו שתי אחיותיו.
בגיל 14, התגרשו הוריו; הר-ציון, עבר עם אביו לקיבוץ עין חרוד, ואמו ואחיותיו עברו לקיבוץ בית אלפא. בנעוריו בעין חרוד, הקדיש הר-ציון את רוב זמנו הפנוי לצפייה בטבע ולסיורים רגליים. טיולים אלה, חרגו לעתים מגבולות ישראל.
בשנת 1951, יצאו הר-ציון בן ה-17 ואחותו שושנה בת ה-14, לטיול רגלי סובב כנרת. בשמורת טבע בקעת הבטיחה (Buq‘at al Buţayḩah) שהייתה אז בשליטה סורית נעצרו והוחזקו בכלא בקונייטרה ובעיר דמשק. הם שוחררו לאחר חודש בתיווך האו”ם והצלב האדום.
מאוחר יותר ערך מסע יחד עם חברתו רחל סבוראי ל”עיר האסורה” הלא היא; פטרה שבירדן. מסעו זה, עורר השראה בקרב בני נוער ישראלים רבים בארץ אשר ביקשו אף הם לערוך מסע דומה. חלקם קיפחו את חייהם בעיצומו של המסע.
מאיר הר-ציון, התגייס לנח”ל ושירת כמדריך טירונים. בעת היותו מדריך הר-ציון לא היה מרוצה מחוסר הפעילות הקרבית שבתפקיד.
באותה תקופה הוקמה ’יחידה 101’ כיחידת קומנדו על ידי אריאל שרון ובזכות השם שיצא להר-ציון, כסייר הוא צורף ליחידה ולקח חלק בפעולותיה.
בין היתר פיקד על הפשיטה לחברון, פשיטה שנחשבה לקשה במיוחד בשל תנאי מזג האוויר החורפיים והשטח הררי שהקשו על תנועת הכוח, הכוח צעד 42 קילומטר בליל שלג וקיבל תשבחות רבות.
עם מיזוג היחידה לגדוד הצנחנים 890, מונה הר-ציון למפקד פלוגה א’ שהפכה ל’סיירת הצנחנים’.
◄ הלוחמים המהוללים מאיר הר-ציון עם אריק שרון באוקטובר בשנת 2005
אריק שרון, כתב עליו; “תוך זמן קצר הפך מאיר ללוחם הנועז ביותר של יחידה 101 והצנחנים, לסייר מעולה ואולי המעולה ביותר שידע צהל מעודו”.
בהמלצת הרמטכל משה דיין, הוסמך הר ציון לקצונה ללא קורס קצינים, והוענקה לו דרגת סגן. זהו מקרה נדיר והיחיד בתקופת דיין.
ב-23 בדצמבר 1954, יצאו שושנה הר-ציון, אחותו של מאיר, וחברה עודד וגמיסטר, בני ה-18, לטיול במדבר יהודה.
השניים, נרצחו בידי בני השבט הבדואי ראשידיה, וגופותיהם, נמצאו רק לאחר ששה שבועות בשטח שבשליטת ירדן.
בתגובה, יצא מאיר הר-ציון לאזור עם; יורם נהרי, זאב סלוצקי ועמירם הירשפלד, חבריו מ’יחידה 101’ ורצחו כ’נקמת דם’ ארבעה מבני השבט.
הר-ציון, בעקבות זאת נעצר והיו אנשים, דוגמת משה שרת, שחשבו שיש להעמידו לדין באשמת הריגה או רצח, אולם עקב לחצם של משה דיין ודוד בן-גוריון לא הועמד לדין.
בטרם “סגירת התיק” נגדם, יוצגו הר ציון וחבריו על ידי שמואל תמיר, אך הפסיקו את הקשר איתו לאחר שבמשפטו של מלכיאל גרינוולד, פגע לטענתם בכבודם של צנחני היישוב.
מאיר הר-ציון, זכה ב’צל”ש’ שהומר בשנת 1973 ב’עיטור העוז’, על חלקו ב’מבצע כנרת’ (מבצע “עלי זית”), שנערך ב-11 בדצמבר 1955, ובו פיקד הר-ציון על כוח בן כשבעים לוחמים מסיירת הצנחנים.
במהלך “פעולת התגמול” (מבצע יהונתן) על בניין משטרת א-רהווה (המשטרה הירדנית בדרום הר חברון על כביש חברון-באר שבע ליד הקו הירוק) של גדוד צנחנים ב-11 בספטמבר 1956, כאשר פשט על בניין המשטרה.
באירוע בספטמבר 1956, של הצלת חייו של מאיר הר-ציון, אז מפקד סיירת הצנחנים, נפצע בצווארו, על ידי הרופא הגדודי, סגן דר’ משה אגמון (מוריס אנקלביץ‘) שביצע בו, ניתוח פיום קנה בתנאי שטח שדה תחת אש. על מעשהו זכה הרופא דר אגמון ב’עיטור העוז’.
בסוף שנות ה-50, לאחר שהתאושש מפציעתו, נמנה הר-ציון עם צוות מקימי ’סיירת מטכ”ל’ ושימש קצין הדרכה (כאזרח עובד צה”ל) בשנותיה הראשונות של היחידה. ב’מלחמת ששת הימים’ הצטרף הר-ציון ל’סיירת הצנחנים’ של חטיבה 80 בפיקוד מיכה בן ארי, ולחם עמה בחזיתות ירושלים ורמת הגולן.
◄ הלוחם מאיר הר-ציון באוקטובר בשנת 1955
בשנת 1973 ב’מלחמת יום הכיפורים’, עלה הר ציון לרמת הגולן על אף מגבלותיו וחילץ פצועים מהשטח הסורי. מספר פעמים אף התחזה כ… מת כשעברו בסמוך לוחמים סורים.
את המעשה הזה, וגם את שעשה ב’מלחמת ששת הימים’, עשה מיוזמתו ואף שהוגדר כ’נכה צהל’, שלא חלה עליו חובת התייצבות בשעת מלחמה.
משה דיין, כתב על מאיר הר-ציון בספרו “אבני דרך“; “בעיני, הר ציון הוא החייל הטוב ביותר שקם לצהל. ייתכן שגם לולא נפצע, לא היה מגיע לדרגת פיקוד גבוהה.
כוחו לא היה במתן הוראות לאחרים, אלא בהבנת המתרחש בשדה הקרב, בידיעת המעשה הנכון ובכושרו המופלא בתור לוחם“.
הר-ציון, הקים את ביתו, הקרוי “אחוזת שושנה“, על שם אחותו, באתר “כוכב הרוחות” שמצפון לעיר בית שאן. פציעות משירותו הצבאי, הותירו את הר-ציון נכה.
חמורה במיוחד הייתה פציעה בצווארו, שהקשתה עליו לדבר. ב-1969 יצא לאור הספר “פרקי יומן”, בעריכת נעמי פרנקל, שבו חלקים מיומנו שתיארו את מסעותיו כנער וחוויותיו כלוחם ומפקד בצנחנים.
בראיון שנתן בפברואר 2005, הביע הר-ציון עמדות תקיפות. בין השאר הוא השמיע ביקורת חריפה על רעהו הוותיק, אריק שרון, בשל ’תוכנית ההתנתקות’ וציין שהוא מאמין בנכונות ’תאוריות הקשר על רצח יצחק רבין’.
☚ המידע אודות מאיר הר-ציון – Meir Har-Zion, הובא מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית.
יהי זכרו ברוך לעד.
Add Comment