בין פירות האביב, נוכל למצוא עכשיו, על המדפים את הקיווי וליהנות מטעמו המיוחד ומאיכויותיו הבריאותיות, במיוחד בהתקררויות עונת המעבר.
פרי הקיווי, אינו מגלה במבט ראשון את האוצרות שהוא מכיל: הפרי דמוי ביצה חומה, שמתחתיה עולם ומלואו של טעם, ארומה ובריאות. מי שניסה – נשבה בקסמו. קולפים אותו ופורסים לפרוסות או חוצים ואוכלים את תוכנו בכפית, וההנאה מושלמת.
430_kivi_01.jpg
הקיווי דל בשומן (46 קלוריות לפרי בינוני), חופשי משומנים רווים ומכולסטרול ומהווה סל של ערכים תזונתיים. בראש ובראשונה הוא מכיל ויטמין C בכמות שהיא פי שלושה מזו שבתפוז, למשל. בנוסף, הקיווי מכיל; לוטאין, פיטוכימיקל, המקבל לאחרונה הרבה תשומת-לב בזכות יעילותו בהפחתת הסיכונים למחלות סרטן, לב ומחלות ראייה.
הקיווי, מכיל גם סיבים מסיסים, שתרומתם רבה לסוכרתיים, וסיבים בלתי מסיסים, שחשיבתתם רבה למניעת כמה סוגי סרטן. הוא מכיל נחושת, מינרל חיוני לגידול תקין של מסת העצם אצל ילדים, וכמות גדולה של אשלגן, שחיוני לפעילות תקינה של הלב ולחץ הדם. קיווי מכיל גם חומצה פולית, מגנזיום וויטמין E. כמו שאמרנו – סל של בריאות.
מחקר, שנערך לא מכבר באוניברסיטת רותג’רס, ניו-ג’רסי, שבארה”ב, מצא, כי הקיווי, מכיל ויטמין C בכמות הגדולה פי שלושה מהכמות המצויה בתפוז. 2 קיווי ליום מספקים קרוב ל-400 מ”ג ויטמין C (הצריכה היומית המומלצת הינה 60 מ”ג).
הודות להרכבו התזונתי קיבל הקיווי דירוג גבוה מה- F.D.A, הרשות האמריקאית למזון ותרופות והוא מומלץ על-ידיהם כמקור חשוב של ויטמינים, אשלגן, מינרלים וסיבים.
207X270_kivi_02.jpg
מוצא הקיווי, מאזורים הרריים בדרום סין. ניו-זילנד היתה הראשונה שנטעה אותו כגידול מסחרי והיא גם שהעניקה לו את שמו הבינלאומי, שכן מרקם הפרי וצבעו הזכירו את ציפור הקיווי שחיה בניו-זילנד. בעולם מגדלים בעיקר את הזן “היוורד”, וכך גם בארץ.
חלקות קיווי, מתפתחות ומניבות יפה קיימות מסוף שנות ה-70 בצפון הארץ, בעיקר בקיבוצי הגליל העליון. גידול הקיווי, בארץ מיועד לשוק המקומי בלבד. הקיווי, מלבלב ופורח באביב והפרי מבשיל בחודשים אוקטובר-נובמבר.
העונה הולכת ומתארכת וכיום, ניתן לרוכשו עד מאי-יוני. מגדלים את הקיווי בארץ בתנאים הדומים לגידול אורגני.
הפרי נקטף בעודו מוצק ומשתמר בקירור כמה חודשים. משתמר היטב גם במקרר הביתי. נוהגים להכין מהקיווי מתכונים לרוב, כולל רטבים לבשר ולדגים, סלטים וקינוחים.
למתכוני קיווי 2003 – לחץ כאן