קניוק, למד ציור ב’בצלאל’ האקדמיה לאמנות ועיצוב, בירושלים, ובעיר פאריז בצרפת. ואת ספרו הראשון (“היורד למעלה”), כתב לפני 50 שנה; קניוק, פרסם. מאז כתב ספרים נוספים ורבים וביניהם; “חימו מלך ירושלים”, “אדם בן-כלב”, “סוס-עץ” ו”תש”ח” אשר זיכה אותו ב’פרס ספיר’.
הסופר, צייר, והפובליציסט הישראלי יורם קניוק, הלך לעולמו בגיל 83
הסופר, צייר, והפובליציסט הישראלי יורם קניוק, הלך לעולמו (שבת, ל’ בסיוון, תשע”ג) בגיל 83, בבית החולים איכילוב בעיר תל אביב, לאחר מאבק ארוך ב’מחלת הסרטן’. קניוק, הורה לתרום את גופו למדע. הותיר אחריו רעייה, מירנדה, שתי בנות – איה ונעמי, ונכד.
קניוק, למד ציור ב’בצלאל’ האקדמיה לאמנות ועיצוב, בירושלים, ובעיר פאריז בצרפת. ואת ספרו הראשון (“היורד למעלה”), כתב לפני 50 שנה; קניוק, פרסם. מאז כתב ספרים נוספים ורבים וביניהם; “חימו מלך ירושלים”, “אדם בן-כלב”, “סוס-עץ”, ו”תש”ח” אשר זיכה אותו ב’פרס ספיר’. הסופר יורם קניוק, זכה בין השאר גם ב’פרס ברנר’ וכן ב’פרס ביאליק’.
עם היוודע אמש (מוצ”ש) דבר מותו, הביעו רבים את צערם על הסתלקותו, בהם גם שרת התרבות, ח”כ לימור לבנת, אמרה, כי קניוק, היה מגדולי הסופרים בזמננו. בספריו, שהפכו לנכסי צאן ברזל בתרבות הישראלית, הוא עיצב בכישרון רב את האתוס הישראלי.
השרה לבנת, גילתה, כי קניוק היה זה שהפנה את תשומת לבה לקיפוח הסופרים בארץ, ופעל בשנים האחרונות לגיבוש ’החוק להגנת הסופרים והספרות בישראל’. השרה לבנת, הביעה צערה העמוק על כך שהסופר קניוק לא זכה לראות את השלמת החקיקה של החוק, וציינה, כי זו צוואה שהותיר לה והיא תמלא אותה.
שר הפנים, מר גדעון סער, הביע אף הוא את צערו על מותו של הסופר יורם קניוק, ואמר; ״במשך עשרות שנים נחשב קניוק, מעמודי התווך של עולם הספרות והיצירה הישראלי. סיפור חייו שזור בסיפור חייה של המדינה הוא לחם למען הקמתה, ונפצע בשדה הקרב למען הגנתה ועצמאותה. גם מי שלא שותף לעמדותיו, לא יכול שלא להעריך את התעוזה והכנות שבה הביע את עמדותיו ואת יכולותיו הספרותיות הייחודיות”.
◄ יורם קניוק סופר, צייר ועיתונאי ישראלי
יורם קניוק, נולד (נולד ב-2 במאי 1930), גדל והתחנך בעיר תל אביב, עוד בימים שלפני קום המדינה. אביו, משה קניוק, יליד טרנופול בגליציה, עלה לארץ מברלין והיה למזכירו האישי של מאיר דיזנגוף ומנהלו (הראשון) של מוזיאון תל אביב לאמנות בשנים 1932 -1948 ו-1950 – 1962.
החל מגיל 17 שירת יורם קניוק בארגון פלמ”ח, ובמלחמת העצמאות השתתף בקרב נבי סמואל כחייל בפלוגה ד’ של הגדוד הרביעי – ’הפורצים’ בפיקודו של יוסף טבנקין. בקרב גבעת הרדאר (חלק ממבצע כיבוש נבי סמואל) הופקרו קניוק, וחבריו על ידי מפקד פלוגה ד’, מיכה פרי. הוא תיאר אירוע זה בסיפורו “העיטים” ובספרו “תש”ח”.
שבוע מאוחר יותר, השתתף בקרב על מנזר סן סימון ונפצע תוך כדי לחימה בהר ציון. לאחר שהחלים מפציעתו, עבד בצוות של אניה שהסיעה מעפילים ניצולי שואה מאירופה לישראל. למד ציור בבצלאל ובעידודו של מרדכי ארדון, המשיך לימודיו במשך כשנה בפריז. לאחר מכן היה ימאי על אניה בה נסע לקנדה ואחר כך לניו יורק.
שהה כעשר שנים בארצות הברית, שם עסק באמנות ובעבודות מזדמנות. היו לו הרפתקאות רבות – השתתף בחיפושי זהב במקסיקו, חיפש יהלומים בגואטמלה, ביקר בבתי הקזינו של לאס וגאס.
פקד את הבוהמה הניו יורקית בחברתו של צ’ארלי פרקר, מרלון ברנדו, ג’יימס דין, ואחרים.
היה לו קשר רומנטי מספר שנים עם הזמרת לי בקר. החליט לבסוף להתמסר לכתיבה. בשנת 1958, הכיר את מירנדה, בת למשפחה אריסטוקרטית אמריקאית ושב עימה לישראל. לזוג נולדו שתי בנות. ב-1980, לאחר שהתגורר כעשור בשכונת מורשה בעיר רמת השרון, חזר לגור בעיר תל אביב.
◄ פעילותו הספרותית
על אף שמבחינת גילו שייך קניוק לדור הפלמ”ח, הרי שמבחינה ספרותית נהוג לזהותו עם ספרות דור המדינה שראשיתה בשנות השישים של המאה העשרים, השנים שבהם החלה יצירתו לפרוח. ספריו על-פי רוב כתובים בטכניקה של זרם התודעה. לעתים קרובות כתיבתו נעה בין הממשי להזוי, בין המיתוס לבין החוויה. לצד זאת, ניתן לזהות בכתיבתו ערבוב מתמיד בין רומנים בדיוניים ובין כתיבה ביוגרפית ואוטוביוגרפית.
קניוק ב’פרס ספיר’.הספר תש”ח, ספר מעולה הכתוב ביד אמן, המשנה מוסכמות.
בראשית דרכו הספרותית פרסם קניוק סיפורים קצרים, וב-1963 הוציא את ספרו הראשון בעברית, קובץ הסיפורים “היורד למעלה” (ספר זה פורסם עוד קודם לכן בשפה האנגלית). בין ספריו הנודעים; “חימו מלך ירושלים” (1966) – שאף עובד לסרט בשם זה – סיפור אהבה בלתי אפשרית בין אחות רחמנייה וגבר פצוע אנושות, על רקע ימי המצור על ירושלים בעת מלחמת השחרור.
ב’אדם בן כלב’ (1968) תיאר דמויות של ניצולי השואה בבית חולים לחולי נפש. ברומן “סוסעץ” (1974) הוא משחזר את תל אביב של שנות ילדותו (ספר זה עובד לסרט “סוס עץ” בכיכובו של שמוליק קראוס ובבימויו של יקי יושע). באפוס “היהודי האחרון” (1982) מיזג קניוק את נושא השואה עם מיתוס ההתיישבות היהודית ומוטיבים ממלחמות ישראל.
את כתיבתו של קניוק, ניתן לחלק לשלוש סוגות עיקריות; רומנים בדיוניים ארוכים, נובלות וסיפורים קצרים, וכתיבה ביוגרפית ואוטוביוגרפית. עם זאת, אין החלוקה ברורה, בעיקר בגלל סגנון כתיבתו של קניוק ששובר בהתמדה את ההבחנה בין דמיון ומציאות.
ספריו של קניוק, שזכה בפרסי ספרות רבים, תורגמו לעשרים שפות, וספרו “אדם בן כלב” עובד בשנת 2009 לסרט בשם Adam Resurrected, בבימויו של פול שרדר.
כיום עוסק קניוק גם בכתיבת מאמרים פובליציסטיים. בשנת 2010, יצא לאור ספרו ’תש”ח’, העוסק בחוויותיו כנער במלחמת השחרור; כאמור, הספר זיכה את קניוק ב-
’פרס ספיר’.
◄ אותות ופרסים
● פרס ברנר
● פרס נשיא המדינה לספרות – 1998
● פרס ביאליק – 1999
● יקיר העיר תל אביב – 2008.
● פרס קוגל על מפעל חיים מעיריית חולון – 2008
● פרס קרן צרפת ישראל.
● תואר דוקטור לשם כבוד מאוניברסיטת תל אביב.
● פרס ספיר 2010.
◄ ספריו
● “היורד למעלה” (רומן), שוקן – 1963
● “חימו מלך ירושלים” (רומן), עם עובד – 1965
● “אדם בן כלב” (רומן), עמיקם – 1968
● “מות העייר” (קובץ סיפורים), מסדה – 1973
● “סוסעץ” (רומן), ספרית פועלים – 1974
● “עפר ותשוקה” (קובץ רשימות עיתונאיות בעלות צביון סיפורי), ספרית פועלים – 1975
● “הסיפור על דודה שלומציון הגדולה” (רומן), הוצאת הקיבוץ המאוחד – 1976
● “לילה על החוף עם טרנזיסטור”, הקיבוץ המאוחד – 1979
● “היהודי האחרון” (רומן), ספרית פועלים – 1982. ידיעות ספרים – 2009.
● “כמו סיפורים” (קובץ סיפורים), כנרת – 1983
● “ערבי טוב” (רומן, נתפרסם תחת שם העט יוסף שרארה), כנרת – 1983
● “ארבעה סיפורים ושיר”, הקיבוץ המאוחד – 1985
● “סיפורי סוף שבוע” (קובץ סיפורים), ספרית מעריב – 1986
● “בתו” (רומן), ספרית מעריב – 1987
● “אהבת דוד” (רומן), הקיבוץ המאוחד – 1990
“פוסט-מורטם” (רומן), הקיבוץ המאוחד/ידיעות אחרונות/ספרי חמד – 1992
● “טייגרהיל” (רומן), הקיבוץ המאוחד-סימן קריאה – 1995
● “עוד סיפור אהבה”, הקיבוץ המאוחד/ידיעות אחרונות – 1996
● “נבלות – הסיפור האמיתי”, הוצאת תג – 1997
● “אקסודוס אודיסיאה של מפקד” (רומן תיעודי-היסטורי), הקיבוץ המאוחד/דניאלה דינור – 1999
● “המלכה ואני” (רומן), הקיבוץ המאוחד – ספרית פועלים – 2001
● “חיים על נייר זכוכית” (רומן), הוצאת משכל – 2003
● “הברלינאי האחרון” – הוצאת ידיעות אחרונות – 2004
● “הנעדרת מנחל צין” – הוצאת ידיעות אחרונות – 2005
● “עיטים ונבלות” – הוצאות ידיעות אחרונות – 2006
● “על החיים ועל המוות” – הוצאת ידיעות אחרונות – 2007
● “קסם על ים כנרת”, הוצאת ידיעות ספרים, 2008 (במקור בשנת 1994 ראה אור תחת שם העט רויטל בק)
● תש”ח, הוצאת משכל (ידיעות ספרים) – 2010
▼ ספרי ילדים ונוער;
● “הבית בו מתים הג’וקים בשיבה טובה” (ילדים), ספרית פועלים – 1976, זכה בפרס זאב לספרות ילדים ונוער
● “הגנב הנדיב” (נוער), ספרית פועלים – 1980
● “וסרמן” (נוער), הקיבוץ המאוחד – 1988
● “איוב, חלוק-נחל והפיל” (ילדים), הקיבוץ המאוחד – 1993.
על יורם קניוק מתוך ויקיפדיה.
Add Comment