Site icon כאן ישראל | kanisrael | כאן נעים | kan-naim

משרד התרבות והספורט, הוכרזו הזוכים בפרס שרת התרבות והספורט ליצירה בתחום הציונות

0
0

“פרס היצירה בתחום הציונות”, הינו יוזמה של שרת התרבות והספורט לימור לבנת שנועדה לעודד יוצרים לתת ביטוי לערכי הציונות, להיסטוריה של התנועה הציונות ולחזרת העם היהודי למולדתו ההיסטורית, כל זאת במטרה להעשיר את התרבות הישראלית. אמת המידה הבלעדית שנקבעה לזכייה בפרס, הייתה איכות היצירה. הפרס השנוי במחלוקת וחולל סערה בשנה שעברה, יוענק זאת השנה השנייה, ברציפות.

משרד התרבות והספורט, הוכרזו הזוכים בפרס שרת התרבות והספורט ליצירה בתחום הציונות

משרד התרבות והספורט, הודיע, היום (ראשון, י”ח באייר תשע”ג), כי הוכרזו הזוכים בפרס שרת התרבות והספורט ליצירה בתחום הציונות. שווי הפרסים שיוענקו לזוכים מסתכם ב- 250 אלף שקלים המתחלקים בין חמישה תחומי יצירה: תיאטרון, ספרות, קולנוע, אמנות פלסטית, מוסיקה.

שרת התרבות והספורט ח”כ לימור לבנת, אמרה, כי; “אני מברכת את הזוכים בפרס היצירה ב’תחום הציונות’. כל היצירות הזוכות מבטאות מזוויות אמנותיות שונות את הנרטיב הציוני שמאחד את הציבור הישראלי. מדובר ביצירות חשובות שמעשירות את התרבות הישראלית, ומהוות הוכחה שה’ציונות’, יכולה וצריכה לשמש כר פורה לאמנות ותרבות איכותית”.

בראש ועד הנאמנים של הפרס, עמד היוצר והשחקן חיים טופול. לצדו חברים בוועד; פרופ’ דוד אלכסנדר – יו”ר מועצת הקולנוע, ד”ר חיים פרלוק – יו”ר המועצה לתרבות ואמנות, וחברי המועצה לתרבות ואמנות; אורי לוי – יו”ר המדור לתיאטרון, ו-ג’ודי אברמוביץ. פרטים על טקס חלוקת הפרסים לזוכים והזמנה מסודרת, יימסרו בהמשך.

◄ הזוכים בפרס שרת התרבות והספורט ליצירה בתחום הציונות, הם;

● קטגורית תיאטרון; ההצגה “הילכו שניים יחדיו” של תיאטרון הקאמרי ואנסמבל הרצליה. יחלקו את הפרס: הסופר ומחזאי ההצגה א.ב יהושע והשחקנים גיל פרנק ורמי ברוך.

● קטגורית קולנוע; יחלקו את הפרס: בית הספר לקולנוע ואמנויות “מעלה” על סרטו “הכוח לספר”; והסרט “להיות כמו אבי” של המפיק נועם פנחס והבימאית ענבל שפרינצק.

● קטגוריית מוסיקה; ביה”ס MUZIK – בי”ס גבוה ליצירה והפקת מוסיקה, על הפרויקט “דרכך קדימה”. מעבדים: דורון פלסקו, אוהד בן ארי, אולג איוונצקי, שחר פליישר, סטיבן אנגל, עידן אגוזי, אסי פרץ, גיא אתגר, ו-תומר שמי. הצ’לן, פסנתרן, מלחין, מעבד קלאסי ויוצר ישראלי דורון טוייסטר, זכה על יצירתו; “כי אנו עמך אנו נחלתך”;

● קטגוריית אמנות פלסטית; יחלקו את הפרס: “אוסף מוסררה” של בי”ס מוסררה, ביה”ס לצילום, ניו מדיה, מוזיקה חדשה, תקשורת חזותית ופוטותראפיה ע”ש נגר. האמנית יוליה רבסקי, על עבודת הגואש “החקלאות תנצח”. הצלמת אורלי אביב על עבודת הווידיאו ” Rainbow End” המתארת נוף חורפי בתל אביב של ימי “עמוד ענן”;

● קטגוריית ספרות; יחלקו את הפרס; כתב העת “משיב הרוח”, וקריין ומגיש ב’קול ישראל’ ב’ערוץ הראשון’ וב’ערוץ 33’, העיתונאי דן כנר, על הפרויקט; “דן כנר קורא את התנ”ך”.

◄ הזוכים בפרס היצירה בתחום הציונות בקטגוריית תיאטרון;

● ההצגה “הילכו שניים יחדיו” – תיאטרון ’הקאמרי’ ואנסמבל הרצליה. הסופר א.ב. יהושע כתיבת המחזה – פרס בסך 25,000 שקלים. השחקנים; גיל פרנק, ו-רמי ברוך על המשחק – יחלקו פרס בסך 25,000 שקלים.

▼ מנימוקי השופטים;

ההצגה עוסקת במפגש שהתקיים בין ז’בוטינסקי לבן גוריון שהתקיים בלונדון. היא מציגה באופן חווייתי את שני הכוחות הענקים שמתוך המפגש שלהם קמה המדינה.

א.ב יהושע, מצליח להאיר על ההיבטים והמאפיינים האישיים של שני “הענקים” ז’בוטינסקי, ובן גוריון, מבלי להפחית מחשיבותם של האידיאולוגיות החשובות שעמדו על ערש הציונות.

השחקנים גיל פרנק, ו-רמי ברוך, מעצבים שתי דמויות מרכזיות מרתקות הן בחולשותיהן האנושיות והן בגדולתן הרעיונית. שפטו בפרס: ד”ר בלהה בלום – יו”ר, יהודה אפרוני, שלמה בר שביט.

◄ הזוכים בפרס היצירה בתחום הציונות בקטגוריית מוסיקה;

הוועדה, בחרה להעניק את הפרס לשני יוצרים;

● ביה”ס הגבוה muzik ליצירה והפקת מוסיקה – פרס בשווי 40 אלף שקלים על הפרויקט “דרכך קדימה” ויחולק באופן שווה בין המעבדים; דורון פלסקו, אוהד בן ארי, אולג איוונצקי, שחר פליישר, סטיבן אנגל, עידן אגוזי, אסי פרץ, גיא אתגר, ו-תומר שמי.

▼ מנימוקי השופטים;

הפרס העיקרי בסך 40 אלף שקלים, יוענק לפרויקט “דרכך קדימה” של ביה”ס הגבוה muzik ליצירה והפקת מוסיקה ויחולק שווה בשווה בין תשעת המעבדים; דורון פלסקו, אוהד בן ארי, אולג איוונצקי, שחר פליישר, סטיבן אנגל, עידן אגוזי, אסי פרץ, גיא אתגר, ו-תומר שמי.

ועדת השופטים, מציינת את ערכו האמנותי והתרומה הערכית של פרויקט זה שקושר את התרבות והמורשת היהודית והפייטנות הקדומה עם עיבודים עכשוויים.

● דורון טוייסטר, על יצירתו; “כי אנו עמך אנו נחלתך” – פרס בשווי 10,000 שקלים.

▼ מנימוקי השופטים;

הוועדה, מציינת את יצירתו הייחודית של דורון טוייסטר, הנקראת; “כי אנו עמך” ומחליטה להעניק לו 10,000 שקלים. יצירתו הינה יצירה מקורית המביאה אל העולם התזמורתי הסימפוני את צלילי הניגון המזרח אירופאי. שילוב פיוט המזרח אירופאי עם מזיגה צבעונית של תזמור סימפוני הינה מרשימה ומשכנעת ועל כך ראוי להערכה.

שפטו בפרס; פרופסור אסף זהר – יו”ר, אלונה טוראל, יאיר דלאל.

◄ הזוכים בפרס היצירה בתחום הציונות בקטגוריית אמנות פלסטית

“אוסף מוסררה” של ביה”ס מוסררה –בסך 40,000 שקלים.

▼ מנימוקי השופטים;

שרת התרבות והספורט לימור לבנת

האוצרות היא חלק בלתי נפרד מהיצירה האמנותית בימינו. האוסף שאצר אבי סבג מחבר בין אמנים צעירים, שחלקם סטודנטים בבית הספר לצילום במוסררה. השימוש האמנותי בצילומים ישנים, מסמכים ועדויות מוקלטות הופך את משקעי העבר למעיין “רדי מייד” אמנותי.

צבעי אנימציה עכשווית חומים – שחורים וצבעי ברט חובבני ישן צהוב – דלוח מתחברים כאן כמכנה משותף לצבעי החולות של הדור הראשון שמרד בבצלאל (…לא הרחק ממוסררה), ולחום הבהיר של הדיקטים שבטאו את רוח “דלות החומר” של דור האמנים התל אביבי המודרני. זהו צבע האוקר הישראלי ששולט כבר מאה שנים ביצירה האמנותית המתחדשת בארץ ישראל.

צבע “עני”, שדלותו היא איכותו. ארמונות לא נמצאים במילון האמנות המקומית. אוסף מוסררה, מתחבר ליצירה אחת שמייצגת את הרצון להצליח בעזרת מה שיש לנו. חברי הוועדה, ממליצים, להקדיש את הפרס למלגות לתלמידי בית הספר לצילום ב’מוסררה’, שהשתתפו בתערוכה, ושתחולקנה באופן שייקבע ע”י הנהלת בית הספר.

– האמנית יוליה רבסקי על עבודת הגואש “החקלאות תנצח” – פרס בסך 5,000 שקלים.

▼ מנימוקי השופטים;

גם היצירה הזו מנהלת דו שיח אמנותי עם יצירות העבר באמנות הישראלית. הציור מתאר, לכאורה, כאקוורל תמים של נחום גוטמן, את עבודת החקלאות בארץ. את החלוצים הציונים שעסקו בחקלאות מחליפים בציור הזה פועלים זרים. עבודת האדמה נשארה נושא מקומי ראוי לציור אלא שהדמויות המככבות בו התחלפו. הסגנון הנאיבי של הציור רק מדגיש את איכותו האירונית.

-הצלמת אורלי אביב על עבודת הווידיאו ” Rainbow End” המתארת נוף חורפי בתל אביב של ימי “עמוד ענן” – פרס בסך 5000 שקלים.

▼ מנימוקי השופטים;

הצלמת הצליחה לתאר בשני קטעי ווידאו קצרים את ההוויה הישראלית העכשווית. מבעד לחלון של מכונית הנוסעת ברחובות תל אביב נשקפים השמיים המעוננים בחורף המבורך והגשום של סוף שנת 2012.

העובדה שהקטעים צולמו בחורף בו ירדו מהשמיים האלה על תל אביב, העיר העברית הראשונה, גם שני טילים ששוגרו מרצועת עזה מתארת את המציאות המקומית. הגשם יורד לאיטו וגם השלום לא בא בעתו.
שפטו בפרס; ד”ר הדרה שפלן קצב – יו”ר, מני פאר, ודורון קאופמן.

◄ הזוכים בפרס היצירה ב’תחום הציונות’ בקטגוריית קולנוע;

הסרט “הכוח לספר” של בית הספר לקולנוע ואמנויות “מעלה” – פרס בסך 40,000 שקלים

▼ מנימוקי השופטים;

סרט מרגש ומעורר דיון ומחשבה. מחבר בין שואה ותקומה. הסרט בונה סיפורים אישיים של אנשים שלא היו מודעים לסיפורי השואה ומחבר אותם באמצעות היצירה שלהם לנושא ומחבר את הצופה לסיפור חייהם דרך עבודת היצירה שלהם. מעבר לכך, החיבור שלהם להיסטוריה היהודית עוזר להם להתמודד עם הקשיים העכשוויים שלהם בארץ ובכלל. הסרט מקצועי, קצבי ונושא הציונות מוגש בצורה מעניינת ולא שגרתית.

הסרט; “להיות כמו אבי” של המפיק נועם פנחס, והבימאית ענבל שפרינצק – פרס בסך 10,000 ₪.

▼ מנימוקי השופטים;

הסרט “להיות כמו אבי” הוא סרט רגיש ועדין, שמאיר מקום יפה, טוב ומיטיב בחברה הישראלית. סרט קצבי, מצולם ברגישות ומאפשר הזדהות עם הדמויות וסיפורן למרות שהן מאות מעולם שונה ורחוק. ההקשר לציונות מאוד מעניין.

הקליטה של האפריקנים הזרים בבית ספר כדורי, שמסמל ישראליות וקשור להוויה הציונית קשר עז ובמקביל הרצון של החברה הצעירים מאפריקה, שבאו לכאן ממניעים לא ציוניים אך חלומם הגדול הוא להיטמע בחברה הישראלית ולהתגייס לצבא, נותן לנו פירוש שונה ומעניין למושג ציונות.

אבי, הוא אפריקאי שהגשים את החלום הגדול והפך לישראלי. הוא התגייס לצה”ל וגאה במדיו. הצעירים בכדורי שמצליחים להגיע מאפס למאה, מבחינת מיצוי הפוטנציאל והצלחה בלימודים, שואפים להיות כמו אבי והצופה רוצה שהם יצליחו.

שפטו בפרס: מנחם גולן – יו”ר, דובר קוסאשווילי, ו-ענת ברזילי.

◄ הזוכים בפרס היצירה ב’תחום הציונות’ בקטגוריית ספרות;

● כתב העת לשירה יהודית – ישראלית “משיב הרוח” – פרס בסך 40,000 שקלים.

▼ מנימוקי השופטים;

“משיב רוח” – מפעל קולקטיבי מרשים של משוררים ואמנים, חדשים וותיקים עם דגש על עמדה רליגיוזית, המקבלת מגע אסתטי ופואטי עם רגישות מיוחדת לשפה העברית לרבדיה.

● דן כנר – “דן כנר קורא את התנ”ך”, פרס בסך 10,000 שקלים.

▼ מנימוקי השופטים;

מפעל יחיד מעורר השתאות של קריאה אמנותית – יצירתית של כל ספרי התנ”ך, תוך מתן אינטרפרטציה מודרנית לטקסט הקדום. כנר, מרבה להגיש חדשות ומשמש כמנחה בטקסים ממלכתיים ואירועים שונים. בין השאר כנר, הוא מנחה מעל 40 שנים את טקס הזיכרון של הצוללת “דקר” שנערך כל שנה בהר הרצל. הוא בעל קול ייחודי, והיגוי מדויק. כנר, עוסק גם בהדרכה במסגרת הכשרת קריינים וסדנאות היגוי.

שפטו בפרס; פרופ’ זיווה שמיר – יו”ר, ד”ר עדינה בר – אל, פרופ’ אבידב ליפסקר.

תגובות
0
0



Exit mobile version