אחת הסיבות לגידול בייצוא התמרים לעומת השנים האחרונות, נעוצה בתוכנית קידום מכירות של התמר הישראלי באנגליה שמומנה על ידי משרד החקלאות ומגדלי התמר בארץ; מעל ל- 50% מהתוצרת בישראל מופנית לייצוא, בעיקר לאירופה (ספרד, אנגליה, איטליה, גרמניה, הולנד, שוויץ, רוסיה), המזרח הרחוק וצפון אמריקה. מחירי התמרים בחו”ל משתנים מזן לזן בהתאם להיצע ולביקוש.
משרד החקלאות: גידול של כ-20% ב’ייצוא תמרים’ מישראל בשנת 2012
משרד החקלאות ומועצת הצמחים, מדווח היום (ג’), כי על פי נתוניו בשנת 2012, נרשם גידול היקפי הייצוא של ’תמר’ ((שם מדעי: Phoenix)) מארץ ישראל בכ- 20%. יצוא התמרים, בשנת 2011, עמד על 11,750 טון, ובשנת 2012, טיפס היקף הייצוא ל- 14,500 טון, בהיקף כספי של כ- 70 מיליון דולר, בעיקר מהזן הנקרא; מג’הול (Palm Magehul). רק לשם השוואה בכל השנים האחרונות, יצוא התמרים מארץ ישראל, עמד על כ- 11,000 טון (שנת 2008 – 10,050 טון, שנת 2009 – 11,200 טון, שנת 2010 – 11,400 טון).
דפנה יוריסטה, דוברת משרד החקלאות ופיתוח הכפר, מסרה לפורטל ’כאן נעים | kan-naim | אתר האינטרנט של כל המדינה’, כי; “אחת הסיבות לגידול ב’ייצוא’, נעוצה בתוכנית קידום מכירות של התמר הישראלי באנגליה שמומנה על ידי משרד החקלאות ומגדלי התמר בארץ. בשוק המקומי (כולל תעשייה), הצריכה השנתית, נשארה קבועה ועומדת על 15,000 טון.
מחירי תמורה בארץ ל’מגדלי התמרים’, לפרי טרי, נעה בין 3 ₪ ל- 17 ₪ לק”ג (תלוי בזן). המחירים הגבוהים ניתנים, גם בשוק המקומי, ל”מג’הול”.
32,000 טון תמרים גדלים בישראל (מתוכם 2,000 טון לתעשייה), על פי חלוקה לזנים; כ- 21,500 טון מג’הול, כ- 3,500 ברי (הוא תמר צהוב), כ- 3,000 דקל נור, כ- 2,300 חיאני, 1,200 זהידי, 1,100 חלאווי, 550 אמרי, ו- 500 טון דיירי. המדובר ב- 572,504 עצים הנטועים בשטח של 458,000 דונם.
פרי עץ תמר, מהזן הנקרא; מג’הול | צילום: ישראל שוורץ
מעל ל- 50% מהתוצרת בישראל, מופנית לייצוא, בעיקר לאירופה (ספרד, אנגליה, איטליה, גרמניה, הולנד, שוויץ, רוסיה), המזרח הרחוק, ו-צפון אמריקה. מחירי התמרים בחו”ל משתנים מזן לזן בהתאם להיצע ולביקוש.
הזן היקר ביותר הוא ה”מג’הול”, שנמכר באירופה במחירים שבין 4,000 – 8,000 יורו לטון, כל זאת בהתאם לגודל ואיכות הפרי. היקף ענף התמר בישראל, במונחים כספיים, הינו כ- 420 מיליון ₪, מתוכם מעל 70 מיליון דולר ייצוא.
’ענף התמרים’, צובע את הערבה, עמק בית שאן, ו-עמק הירדן, לכל אורך השבר הסורי אפריקאי, בירוק. תמרים, גדלים בישראל מן הים האדום בדרום ועד ל’סובב כנרת’ בצפון ו-בקעת יבנאל, לאורך השבר הסורי-אפריקאי.
הסיבה; התמר צריך חום, ואזור השבר הסורי-אפריקאי מאופיין בטמפרטורות גבוהות. בשל אזורי הגידול בישראל, נקרא ענף זה, גם; “ענף 3 הימים”. הענף כולו מושקה ב-מים שוליים (מליחים וקולחין מטוהרים).
יצוין, כי עץ התמר, נבדל משאר הגידולים החקלאיים בעובדה שנעשה שימוש בכל מרכיביו – הגזע משמש לסיבים וחבלים, הענפים לסוכך עבור הסוכה, העלים ללולב והתמר משמש כפרי מאכל.
ב- 100 גרם תמרים טריים 160-270 קלוריות. ההרכב התזונתי ל- 100 גרם תמרים, הוא; פחמימות (סוכרים) 58 גרם, אשלגן 525 מיליגרם, סידן 55 מיליגרם ברזל 2 מיליגרם חלבונים 2 גרם.
סוכרי התמר, נספגים בדם במהירות, ולכן, יש להם השפעה חיובית על אנשים עייפים. ידוע, כי אכילת מספר תמרים מעוררת את הגוף ומדכאת את התיאבון למשך זמן רב.
Add Comment