צרכנות

חובת שליחת פירוט חיובים שנתי לצרכנים ב’עסקה מתמשכת’ והחזר חיוב בסכום עודף

0
0

הרשות להגנת הצרכן והסחר ההוגן; מחר, יום שלישי, ה- 1.1.2013, יכנסו לתוקפם שני תיקונים לחוק הגנת הצרכן, התשמ”א – 1981; תיקון 33, הדן בחובת העוסק לשלוח לצרכן פירוט חיובים שנתי ותיקון 35 הקובע חובת החזר בשל חיוב בסכום עודף.
חובת שליחת פירוט חיובים שנתי לצרכנים ב'עסקה מתמשכת' והחזר חיוב בסכום עודף
חובת שליחת פירוט חיובים שנתי לצרכנים ב’עסקה מתמשכת’ והחזר חיוב בסכום עודף

התיקונים ל’חוק הגנת הצרכן’ מטילים חובות חדשות לעוסקים ומספקים בשורות טובות לצרכנים! הממונה על הרשות להגנת הצרכן והסחר ההוגן, עו”ד תמר פינקוס, יצאה היום שני, 31.12.2012, בהודעה לעוסקים, בכל הנוגע לשני תיקונים ל’חוק הגנת הצרכן’ שיכנסו לתוקף, החל ממחר; 01-01-2013; תיקון 33, קובע, כי חובה לספק לצרכן בעסקה מתמשכת – בחודש מרץ בכל שנה – הודעה ובה פירוט חיובים שנתי ותיקון 34, הקובע, כי עוסק, המחייב צרכן במסגרת עסקה מתמשכת, חייב לבדוק טענות צרכן, כי העוסק, גבה ממנו סכום נוסף על הסכום שהעוסק רשאי לגבות בהתאם לתנאי ההתקשרות בתוך פרק זמן שלא יעלה על 10 ימים. אם העוסק מצא, כי הצרכן צדק, ואכן נגבה סכום עודף, עליו להשיבו לצרכן בתוך 4 ימי עסקים, בתוספת הצמדה וריבית מיום הגביה (אלא אם סכום ההחזר נמוך מ- 50 ₪, אזי רשאי העוסק לזכות הצרכן במועד החיוב הבא).

סעיף 13ב לחוק הגנת הצרכן, קובע, כי בעסקה מתמשכת, במסגרתה העוסק מחייב את הצרכן בתשלומים לפי הרשאה לחיוב חשבון הבנק או בכרטיס האשראי, העוסק, חייב לשלוח לצרכן, אחת לשישה חודשים לפחות את פירוט התשלומים ששילם בששת החודשים שחלפו, או לשלוח לצרכן העתק מהחשבוניות המתייחסות לתשלומים ששילם בתקופה האמורה (אלא אם כן נשלחו קודם לכן).

תיקון 33 לחוק, קובע, כי נוסף על החובה, כאמור, בעסקה מתמשכת תחול חובה על העוסק לשלוח למענו של הצרכן, בחודש מרץ בכל שנה, הודעה ובה פירוט חיובים שנתי. פירוט החיובים השנתי, יכלול את פירוט הסכומים שבהם חויב הצרכן מה-1 בינואר עד 31 בדצמבר של השנה שחלפה לרבות פירוט חיובים בשל עסקאות נלוות ל”עסקה המתמשכת” ואת סכומם הכולל (למשל רכישת אפליקציות במסגרת עסקה לרכישת שירותי רט”ן, רכישת מוצר במסגרת שירות גז, רכישת סרטים ב– v.o.d, במסגרת עסקה לקבלת שירותי כבלים או לווין, וכו’), וכן את יתרת החובות שהצרכן לא שילם עד מועד משלוח ההודעה שבה פירוט החיובים השנתי. פירוט החיובים השנתי הראשון, יישלח למען הצרכן הרשום אצל העוסק.

לאחר מכן, העוסק, יכול לשלוח את פירוט החיובים השנתי, בדרך ממוחשבת, בתנאי שהצרכן, נתן לכך הסכמה מפורשת.

החובה, כאמור, חלה על כל “עסקה מתמשכת”, לרבות כל עסקה של מכירת נכס או מתן שירות באופן מתמשך, ללא חריגים, למעט על עסקה מתמשכת למכירת טובין, שהתשלום בה קבוע, אחיד ובלתי תלוי בהיקף הצריכה או השימוש (למשל; רכישת מנוי לעיתון בסכום קבוע, ובלתי משתנה).

יחד עם זאת, אם הצרכן, ביקש לקבל למענו את הפירוט גם בעסקה מתמשכת למכירת טובין, שהתשלום בה קבוע, אחיד ובלתי תלוי בהיקף הצריכה או השימוש, תחול החובה גם על עסקה זו.

תיקון נוסף שייכנס לתוקפו מחר, יום שלישי, ה-1.1.2013, הוא תיקון מס’ 34, ל’חוק הגנת הצרכן’, הקובע הוראות בעניין החזר בשל חיוב בסכום עודף. התיקון, חל על עסקה מתמשכת שבה מחייב העוסק את חשבונו של הצרכן בתשלומים לפי הרשאה לחיוב חשבון או לפי הרשאה לחיוב כרטיס האשראי שלו.

אם הצרכן, טען, כי העוסק גבה ממנו סכום נוסף על הסכום שהוא רשאי לגבות בהתאם לתנאי ההתקשרות (להלן – סכום עודף), על העוסק לברר את טענתו בתוך 10 ימים. אם העוסק, מצא, כי הוא אכן גבה מהצרכן סכום עודף, עליו להשיבו לצרכן בתוך 4 ימי עסקים, בתוספת הצמדה וריבית מיום הגביה.

עם זאת, במידה וסכום ההחזר נמוך מ-50 ₪, רשאי העוסק לזכות את הצרכן בסכום ההחזר, במועד החיוב הבא (במקום השבת הסכום בתוך 4 ימי עסקים, כאמור), ובלבד שהודעת התשלום לעניין אותו חיוב נשלחת לצרכן בתוך 30 ימים מתום התקופה שנקבעה לבירור טענת הצרכן (10 ימים, כאמור). אם הודעת התשלום נשלחת על ידי העוסק למשל כל 60 ימים, העוסק יצטרך לזכות את הצרכן בתוך 4 ימי עסקים, כאמור.

בכל מקרה בו טענת הצרכן, נמצאת מוצדקת, על העוסק להוסיף לסכום העודף המוחזר לצרכן סכום של 16 ₪, (המגלם את הוצאות הצרכן בגין החזר הסכום העודף). העוסק, צריך לשלוח לצרכן תשובה מנומקת בכתב על ממצאי בירור טענת הצרכן, כאמור, בתוך 21 ימי עסקים מיום פנייתו.

הסכומים, כאמור, יעודכנו ב-1 בינואר, בכל שנה, בהתאם לשיעור השינוי בין המדד שפורסם בדצמבר בשנה שקדמה למועד העדכון, לבין המדד שפורסם בחודש דצמבר בשנה שקדמה לכך. תחילת החוק – 1 בינואר 2013, והוא יחול על פניות צרכנים, ממועד זה ואילך.

עו”ד תמר פינקוס, הממונה על הרשות להגנת הצרכן והסחר ההוגן; “תיקון 33 לחוק הגנת הצרכן, מטיל את חובת ההוכחה על העוסק, כך שאם העוסק, טוען, לאחר מכן, כי לצרכן חובות נוספים מעבר לאמור בהודעה בדבר פירוט חיובים שנתי, כאמור, עליו נטל ההוכחה.

תחילת התיקון לחוק הוא מיום 1/1/13, אולם החובה לשלוח הודעה ובה פירוט החיובים השנתי, יחול גם על עסקאות שנחתמו לפני כניסת החוק לתוקף. הדו”ח השנתי הראשון, אמור להישלח לצרכנים בחודש מרץ 2013, ולהכיל את פירוט החיובים לשנת 2012, כאשר הפרת הוראה זו, מהווה עוולה אזרחית”.

עוד מוסיפה הממונה על הרשות, עו”ד פינקוס, כי: “הפרת הוראות תיקון 34 לחוק, מהווה אף היא הפרה אזרחית, ולכן, צרכן, שטוען, כי עוסק, גבה ממנו סכום עודף והעוסק לא השיב לצרכן את סכום ההחזר המגיע לו לפי ההוראות הקבועות בחוק, כאמור, לעיל, זכאי להגיש לבית המשפט, תביעה לפיצויים, לדוגמה לפי הוראות סעיף 31א לחוק”.

0
0



אודות הכותב

כתב כאן ישראל

כתב כאן ישראל | כאן נעים, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

Add Comment

Click here to post a comment

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.

ברכת ראש הממשלה ליום העצמאות ה-77 למדינה

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

פתיחת חגיגות יום העצמאות ה77 בהר הרצל

תפילה ליום העצמאות ה-77 תשפ”ה

חגיגה ישראלית – מוסיקה ליום העצמאות ה- 77

דילוג לתוכן