כך דורש עו”ד גילעד רוגל, מ’לשכת העיתונות הממשלתית’ המייצג צלמי עיתונות רבים, זאת לאור ההחלטה לאפשר שימוש חופשי ב’אוסף הצילומים הלאומי’; “עפ”י החוק, חובה על לע”מ לציין על גבי כל צילום העומד לרשות הציבור את שם הצלם שלו וכן, חלה עליכם החובה להזהיר מראש את ציבור המשתמשים, כי בכל שימוש בצילום, אין להסיר את שמו של הצלם מן הצילום ומי שיעשה זאת, צפוי עפ”י החוק, לחיוב בפיצויים ללא הוכחת נזק בסכום מרבי של 100,000 ₪”.
פנייה אל לשכת העיתונות הממשלתית: חובתכם להקפיד על הזכות המוסרית של צלמים
לאור ההחלטה לאפשר לכלל הציבור, לעשות שימוש חופשי בצילומים שבאוסף הצילומים הלאומי, פנה עו”ד גילעד רוגל, המייצג צלמי עיתונות רבים, ועוסק בתחום ’זכויות היוצרים’, אל ניצן חן, מנכ”ל לשכת העיתונות הממשלתית, והזהיר, כי; “העמדת אוסף הצילומים לשימוש חופשי של הציבור וזאת מבלי ששם ה’צלם’ מופיע על גבי כל צילום, תוך אזהרה שאין להשתמש בצילום ללא ציון שמו של הצלם, מהווה למעשה, הפרה של סעיף 50(א) לחוק ’זכויות היוצרים’, ותחשוף את ’לשכת העיתונות הממשלתית’ לתביעה בגין הפרת הזכות המוסרית.
עו”ד רוגל, כתב למר ניצן חן, כי הוא חושש, כי; ’לשכת העיתונות הממשלתית’ לא פעלה כנדרש למניעת הפרת זכותם המוסרית של יוצרי הצילומים שבאוסף”. אי לכך, מפרט עו”ד רוגל את חששו בנושא זה, וזאת על פי הסעיפים הבאים כאן;
1. סעיף 46(1) לחוק זכות יוצרים מעגן את הזכות המוסרית, וקובע, כי; זכותו של היוצר; “כי שמו ייקרא על יצירתו בהיקף ובמידה הראויים בנסיבות העניין”.
2. סעיף 45(ב), לחוק, קובע, כי הזכות המוסרית “תעמוד ליוצר אף אם אין לו ביצירה זכות יוצרים”.
3. לאור האמור לעיל, גם אם זכות היוצרים בצילומים שב’אוסף הצילומים הלאומי’ שייכת למדינה, קיימת בכל אחד מן הצילומים זכות מוסרית לצלם שצילם אותו, וחובה לציין את שמו בכל שימוש בצילום.
4. יודגש, כי; הזכות המוסרית, נשמרת ליוצר גם ביצירה שביצע במסגרת עבודתו וגם לצלמים שפעלו בשירות צה”ל! הדגשה זו באה על רקע זה שרבים מן הצילומים שבאוסף, צולמו ע”י צלמים שפעלו בשירות צה”ל. הציבור עלול לסבור (בטעות מוחלטת), כי לא חלה חובה לתת קרדיט לצלמים אלה, ועל כן, חלה עליכם החובה למנוע תקלה זו.
ניצן חן, מנכ”ל לשכת העיתונות הממשלתית, ברקע: אוסף הצילומים הלאומי
5. על פי החוק, חובה עליכם לציין על גבי כל צילום העומד לרשות הציבור את שם הצלם שלו וכן, חלה עליכם החובה להזהיר מראש את ציבור המשתמשים, כי בכל שימוש בצילום, אין להסיר את שמו של הצלם מן הצילום ומי שיעשה זאת, צפוי על פי החוק לחיוב בפיצויים ללא הוכחת נזק בסכום מרבי של 100,000 ₪.
6. למותר לציין, כי חלק ניכר מן הצילומים שבאוסף הצילומים הלאומי הם צילומים נדירים בעלי ערך היסטורי רב שכל הפרה של הזכות המוסרית בהם, עלולה להביא לחיוב בפיצויים בסכום ניכר.
7. חובתכם האמורה, נובעת ישירות מסעיף 50 (א) לחוק זכות יוצרים, הקובע, כי; “העושה ביצירה פעולה הפוגעת בזכות המוסרית של היוצר, מפר את הזכות, האמורה”.
8. אין ספק אפוא, כי העמדת אוסף הצילומים לשימוש חופשי של הציבור מבלי ששם הצלם מופיע על גבי כל צילום תוך אזהרה שאין להשתמש בצילום ללא ציון שמו של הצלם, מהווה הפרה של סעיף 50(א) לחוק ותחשוף את לשכת העיתונות הממשלתית לתביעה בגין הפרת הזכות המוסרית.
9. אבקש אפוא, כי תאשרו, כי אתם תפעלו כאמור לעיל בטרם יועמד האוסף לשימוש הציבור שאם לא כן, בדעתי לפנות בשם צלמים לבית המשפט המוסמך, ולבקש צו שימנע את הפרתן “הסיטונאית” של זכויות מוסריות באלפי צילומים המצויים באוסף. סיכם את פנייתו והזהרתו עו”ד גילעד רוגל כלפי ניצן חן, המשמש מנכ”ל לשכת העיתונות הממשלתית.
Add Comment