ארכיאולוגיה

מגילות מדבר יהודה, נגישות כעת בנגיעת מסך – ביוזמת רשות העתיקות, ו-Google

0
0

“בראשית ברא אלוהים את השמים ואת הארץ” – אוצר מגילות מדבר יהודה הנחשב הממצא הארכיאולוגי החשוב ביותר במאה ה-20, נגיש עכשיו בנגיעת מסך – ביוזמת רשות העתיקות ו-Google, בראשית פרק א’ (תיאור בריאת העולם), עשרת הדיברות, מזמורי תהלים ומאות כתבי-יד אחרים בני אלפיים שנה, נחשפו לראשונה לציבור בספרייה המקוונת של מגילות מדבר יהודה ע”ש ליאון לוי; www.deadseascrolls.org.il
מגילות מדבר יהודה, נגישות כעת בנגיעת מסך - ביוזמת רשות העתיקות, ו-Google
מגילות מדבר יהודה, נגישות כעת בנגיעת מסך – ביוזמת רשות העתיקות, ו-Google

היום שלישי, ה’ בטבת תשע”ב, ה-18 בדצמבר 2012, ירושלים, השיקו רשות העתיקות, ו-Google’’, לרגל 65 שנה ל’גילוי מגילות מדבר יהודה’ את ’הספרייה המקוונת של מגילות מדבר יהודה ע”ש ליאון לוי’ באתר האינטרנט החדש www.deadseascrolls.org.il, להשקת האתר, קדמו לפחות שנתיים של עבודות פיתוח, וכעת הציבור מוזמן לחוות את האוסף שבו למעלה מ-5,000 תצלומים של קטעי מגילות, לחקור אותו ולצפות בו מהבית באיכות שלא נראתה כמוה עד היום.

הקמת הספרייה, בשיתוף עם ’Google ישראל’, ארכה כשנתיים, וכללה שימוש בטכנולוגיה מתקדמת שפותחה במקור בנאס”א. בספרייה כ-1000 תצלומים חדשים של קטעי מגילות; 3,500 סריקות של נגטיבים של המגילות משנות ה-50; מאגר מידע על כ-900 כתבי-יד בני אלפיים שנה, המורכבים מאלפי קטעי מגילות; ועמודי תוכן אינטראקטיביים. כעת, חוקרים ומיליוני גולשים בעולם, ייחשפו לפרטים שלא היו גלויים עד היום לעין האנושית.

באתר deadseascrolls.org.il, מוצגים תצלומי אינפרא-אדום ותצלומי צבע ברזולוציה של dpi 1215, בקנה מידה 1:1, והם זהים באיכותם למקור. חברת Google, מספקת שירותי אחסון, שימוש ב’מפות Google’, טכנולוגיה להצגת תמונות ו-YouTube. הפרויקט, מתאפשר הודות לתרומתה הנדיבה במיוחד של קרן ליאון לוי, תרומה נוספת של קרן ארקדיה, ובתמיכת קרן יד הנדיב.

צילום ספקטרלי של מגילת תהלים. התצלום חושף סימני כתב שאינם נראים לעין וכך מאפשר לראשונה לקרוא חלק מאותיות אלו. צילום: יאיר מדינה, ושי הלוי, באדיבות: רשות העתיקות

אחד הקטעים הקדומים המוצגים באתר הוא מספר דברים, ובו מופיעים כל ’עשרת הדיברות’. כן, ניתן לראות חלק מפרק א’ של ’ספר בראשית’ מהמאה הראשונה לפני הספירה, המתאר את בריאת העולם; מזמורי תהלים; קטעי תפילין זעירים מימי הבית השני; מכתבים ומסמכים שהסתירו פליטים שנמלטו מן הצבא הרומי בימי מרד בר כוכבא; ועוד מאות כתבי-יד מרתקים, השופכים אור על חקר המקרא, על ההיסטוריה של עם ישראל ועל תולדות הנצרות.

מנהל רשות העתיקות, מר שוקה דורפמן; “רק 5 משמרות בעולם, רשאיות לגעת ב’מגילות מדבר יהודה’. כעת, כל אדם יכול “לגעת בהן” ב… מסך המחשב, מכל מקום על פני הגלובוס, ולצפות בהן באיכות המדמה את המקור! באמצעות Google, וטכנולוגיית צילום מתקדמת, ולרגל 65 שנה לגילוי המגילות, מנגישה ’רשות העתיקות’, לציבור הרחב את האוצר הארכיאולוגי החשוב ביותר שהתגלה עד כה, ובכך משמרת אותו למען הדורות הבאים”.

משמרת רשות העתיקות במהלך צילום המגילות

מנכ”ל מרכז המחקר ופיתוח של Google בישראל, מר יוסי מטיאס, אמר, כי; “כחלק מהמאמץ שלנו להפוך את המידע הקיים בארכיונים, אוספים ומחסנים לנגיש לכל, רשות העתיקות ו-Google, מציגות היום פיסות תרבות והיסטוריה המוכרות לכל תלמיד כמעט בארץ ובעולם.

חשיפת כתבי עשרת הדיברות וסיפור בריאת העולם, כפי שנשתמרו למעלה מ-2000 שנה, היא עוד צעד במאמצינו להעשיר ולשמר מורשת תרבותית עולמית”.

◄ על מגילות מדבר יהודה;

בשנת 1947, במהלך חיפוש אחר עז תועה ב’מדבר יהודה’, גילה רועה צאן בדווי, מערה, ובה כד חרס שהכיל מגילות עתיקות בנות אלפיים שנה. מאז, איתרו בדווים וארכיאולוגים שרידים של מאות מגילות עתיקות נוספות במערות באזור.

קטעי קלף, ו-פפירוס עתיקים אלו, ובהם העותקים הקדומים ביותר של ספרי המקרא, השתמרו במשך למעלה מ-2000 שנה, הודות לתנאי האקלים והחושך ששררו במערות שבהן הוטמנו.

המגילות, חושפות תמונה ייחודית של קשת האמונות שרווחו ביהדות בתקופה הסוערת של ימי הבית השני, הזמן שבו גם ישו חי ופעל. המגילות נחשבות ל’תגלית הארכיאולוגית החשובה ביותר במאה העשרים’.

0
0



אודות הכותב

כתב כאן ישראל

כתב כאן ישראל | כאן נעים, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

Add Comment

Click here to post a comment

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.

ברכת ראש הממשלה ליום העצמאות ה-77 למדינה

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

פתיחת חגיגות יום העצמאות ה77 בהר הרצל

תפילה ליום העצמאות ה-77 תשפ”ה

חגיגה ישראלית – מוסיקה ליום העצמאות ה- 77

רמיקסים לחגיגת יום העצמאות 77

דילוג לתוכן