שר התמ”ת ח”כ שלום שמחון, שחתם על התקן החדש; “התקן החדש של שמן הזית, בהחלט מביא בשורה לצרכני שמן הזית במיוחד בשל העובדה, כי מדובר במוצר בריא הנדרש בכל בית” ◄ התקן נועד גם למנוע רמאויות, וכן, מחייב סימון ארץ הייצור על המכל, והבטחת מרכיבי הבריאות במוצר.
שמן זית, מעתה עם תקן חדש שיבטיח שקיפות טיב המוצר, בריאותו וימנע רמאות
שר התמ”ת מר שלום שמחון, חתם על תקן חדש ל’שמן זית’. התקן החדש, יחליף תקן משנת 1989. לדברי השר שמחון, התקן החדש, יגדיל את השקיפות לצרכן בכל הנוגע לטיבו ואיכותו של שמן הזית, יבטיח כי מדובר במוצר בריא וימנע רמאויות.
התקן החדש ל’שמן זית’, קובע בין השאר, כי חל איסור על ציון; “בטעם שמן זית” על תערובת שמנים המכילה גם שמן זית, כדי למנוע הטעיה.
במסגרת זו, עודכנו קני-המידה לטוהר, הוספו קני מידה לאיכות, נקבעו ערכים מרביים למזהמים, כגון; מתכות כבדות ושאריות חומרי הדברה, ונקבע, כי שמן שאינו מפרי ’עץ הזית’ בלבד, אין לכנותו בשם הכולל את המילים; “שמן זית” או “בטעם זית”.
נושא מרכזי הנכלל בתקן החדש לשמן זית, הוא הבטחת מרכיבי ה’בריאות’ במוצר. קני המידה לאיכות השמן, כולל טוהר ותכולת שאריות מתכות כבדות, ו’חומרי הדברה’, נוסחו כך שיתעדכנו כל פעם שיתעדכנו הערכים ב’קודקס אלימנטריוס’ – Codex Alimentarius של ארגון המזון והחקלאות של האו”ם, ושל ארגון המזון העולמי או של ארגון הזית הבינלאומי (IOC).
עד כה, צוינו גבולות וערכים קבועים שהתיישנו עם הזמן. השינוי הזה, בתקן עוזר לשמור על בריאות צרכן שמן הזית.
כאמור, נושא חשוב נוסף שהוגדר בתקן נועד למנוע רמאויות. התקן החדש, מחייב סימון ארץ הייצור על המכל. סימון זה, נועד למנוע תופעה של ייבוא שמן נחות מארצות הים, ערבובו עם שמן מקומי, ושיווקו כשמן מקומי. על אף העובדה שהשמן הזר לרוב היה באיכות נמוכה מהשמן המיוצר בישראל לא הייתה דרך לגלות את המקור.
התקן החדש, קובע עוד, כי סימון ארצות המקור של השמנים בתערובת, יאפשר לברר מה חלקו של השמן תוצרת הארץ במיכל.
לעניין זה, השפעה גם על מחירו של השמן. מאחר שמחיר השמן המקומי יקר משמעותית מחלק מהשמנים המיוצרים בארצות, כמו; יוון, איטליה, וארצות אחרות, שנתמכים ע”י ממשלות הארצות האלה, ניתן היה לערבב את השמן המקומי היקר עם שמן מיובא זול, לסמן על המכל את מקור השמן כישראל, ולדרוש מחיר גבוה בהרבה משאיכות התערובת מצדיקה.
“התקן החדש בהחלט מביא בשורה לצרכני שמן הזית, במיוחד בשל העובדה, כי מדובר ב’מוצר בריא’ הנדרש בכל בית”, אמר השר שמחון.
מהלך זה, הוא צעד נוסף במסגרת מימוש המלצות הצוות שמונה על ידי השר שמחון ושרת החקלאות הגב’ אורית נוקד, לתמיכה ב’ענף שמן הזית הישראלי’. במסגרת זו, משרד התמ”ת, באמצעות ’מטה כחול לבן’, ישתתף במאמצי השיווק של השמן המקומי.
Add Comment