שר התמ”ת, שלום שמחון; “אני שם דגש על כך שהיבואנים והיצואנים לא יפגעו וגם לא העובדים של המכון, לכן אני שמח על היערכות מכון התקנים שערוך לקליטת כל הפעילות, גם תוך הליכי הפרוק של מכון היין, ולנכונות לעשות הכל להבטחת המשך העסקתם של עובדי מכון היין” ◄ ענף היין, כולל יבוא יינות בסך של כ-38 מיליון דולר ויצוא בסך של כ-25 מיליון דולר.
שר התמ”ת, שלום שמחון: מכון היין, יפורק, במקומו מכון התקנים יבצע בדיקות היין
מכון היין הישראלי, יפורק, כך החליט ואישר (היום רביעי, ח’ חשון תשע”ג), בישיבתו הקבינט הכלכלי-חברתי, זאת בהמשך להחלטת ממשלה משנת 1997.
בחודש אפריל 2012, הוגש אל שר התמ”ת, ח”כ שלום שמחון, ואל שרת החקלאות ח”כ אורית נוקד, דו”ח צוות בינמשרדי, שהוקם על ידי השרים לצורך בחינת ’ענף היין’. בין מסקנות הצוות, נקבע אז, כי; “המכון הישראלי ליין, כבר בשנת 1957, בתחום המחקר והפיתוח ובעריכת בדיקות כימיות של יינות ומשקאות כוהליים, כולל תזקיקים כוהליים, בירה ותירוש ענבים.
המכון, ממוקם עד היום ברחוב הרא”ז 4 בעיר רחובות – איננו מקיים את עיקר מטרותיו, כגון; פרסום יינות בכל דרך בארץ ובחו”ל; ייזום, עידוד וסיוע למחקר אודות בעיות ייצוא היין הישראלי ושיווקו; ליזום ולסייע בהקמת מרכזי פרסום, מוסדות מחקר ומוסדות אחרים שיכולים לסייע במימוש מטרות המכון; לרשום את החברה ברחבי העולם על מנת שתהווה ייצוג חוקי בחו”ל; וכן, כי המכון ליין, אינו מייצג את היקבים הקטנים שהתפתחו בשנים האחרונות, ואינם חברים בו, ובכך נוצר ’ניגוד עניינים’ מובנה בפעילותו”.
על רקע מצב עניינים זה, הודיע ’הממונה על התקינה במשרד התמ”ת’, אל מכון היין ומי שעומד בראשו, כי הוא לא יכול להיות מעבדה מאושרת לבדיקות עמידה בתקן יין, ולפיכך יש בעיה בכיבוד בדיקות המכון לצורכי הפקת רישיונות ייבוא וייצוא.
רשות החברות הממשלתיות, והגורמים המקצועיים במשרד התמ”ת, מאוחדים בדעה, כי הדרך המתאימה לסיום פעילותה של החברה, הינו בדרך של פירוק, כאשר מסלול הפירוק המתאים לפירוק החברה, הינו פירוק מרצון של החברה. החלטת הקבינט החברתי-כלכלי, התקבלה לאחר קיום היוועצות עם דירקטוריון מכון היין, שאינו מתנגד למהלך.
חשוב להדגיש, ולציין, כי הפסקת פעילותו של המכון – איננה צפויה ליצור משבר בשוק, ומבדיקה שנעשתה על ידי המשרד, קיימת כבר כיום חלופה לביצוע הבדיקות הנדרשות לצורך בחינת עמידת המשקאות בתקינה הרלוונטית – בדמותו של ’מכון התקנים הישראלי’, שגם כיום מוכר כדין לעניין זה, ומבצע כ-10% מן הבדיקות, והוא ערוך לקליטה מיידית של הפעילות. בטווח הארוך יותר ברור שקיימת גם אפשרות להכיר במעבדות נוספות כמעבדות אשר יוכלו לבצע הבדיקות הנדרשות, וכל בקשה כזו תיבחן על ידי הממונה על התקינה, כנדרש.
שר התמ”ת מר שלום שמחון, הגיב ואמר, כי; “אני שם דגש על כך שהיבואנים והיצואנים לא יפגעו, וגם לא העובדים של המכון, לכן אני שמח על היערכות ’מכון התקנים’ שערוך לקליטת כל הפעילות, גם תוך הליכי הפרוק של מכון היין, ולנכונות לעשות הכל להבטחת המשך העסקתם של עובדי מכון היין”.
ענף היין, כולל יבוא יינות בסך של כ-38 מיליון דולר, ויצוא בסך של כ-25 מיליון דולר.
סה”כ הכנסות מבדיקות משקאות אלכוהוליים לצרכי יבוא ויצוא ובדיקות איכות מוערך בסך של 4.5 מיליון ₪ (מכון היין מתוך הנ”ל כ-3.9 מ’ ₪). בדיקות אלו מבוצעות, בעיקרן, על ידי שני גופים בישראל – מכון היין, ומכון התקנים. כאשר כ-90% משוק הבדיקות מצוי בידי המכון.
Add Comment