צרכנות

משרד התמ”ת, משרד החקלאות, ומשרד האוצר: המלצות ועדת המזון אושרו בממשלה

0
0

שר האוצר, ד”ר יובל שטייניץ; “מדובר בצעד משמעותי שיביא להוזלה הדרגתית של מוצרי החלב לאזרחים ◄ שרת החקלאות ופיתוח הכפר, אורית נוקד; “ההסכם מאזן בין הצרכנים לרפתנים, זאת במחיר של התייעלות נוספת של הרפתות, תוך פתיחת ענף החלב לייבוא מבוקר ומדורג תוך הבטחת ביטחון המזון לישראל, שימשיך להישען ברובו על ייצור מקומי”.
משרד התמ
משרד התמ”ת, משרד החקלאות, ומשרד האוצר: המלצות ועדת המזון אושרו בממשלה

הממשלה, אישרה הבוקר (ראשון, ה’ חשון תשע”ג, 21/10/2012), בישיבתה את הצעת המחליטים לאישור המלצות הצוות לבחינת התחרותיות והמחירים בשוק מוצרי המזון והצריכה (“ועדת קדמי”), שהונחה על ידי שרי האוצר והתמ”ת. ההצעה מבוססת על העבודה הממשלתית המקיפה ביותר שנעשתה בישראל מעולם, במטרה ללמוד את מאפייני שוק המזון ומוצרי הצריכה, לאתר כשלי שוק, ולגבש המלצות אשר יביאו להגברת התחרותיות ולהורדת יוקר המחייה, לטובת אזרחי מדינת ישראל.

בהודעה משותפת של משרד התמ”ת, משרד החקלאות, ו’משרד האוצר’, נאמר, שר האוצר, ד”ר יובל שטייניץ, ושרת החקלאות, ח”כ אורית נוקד, חתמו על הסכם עקרונות עם ה’רפתנים’ להפחתת מחיר המטרה ולפתיחה מידתית של משק החלב לייבוא במטרה להוזיל את מחירי מוצרי החלב לצרכן הסופי.

הסכם זה, נחתם בהמשך להמלצות ’הוועדה לשינוי כלכלי חברתי להקלת הנטל הכלכלי’ המוטל על אזרחי מדינת ישראל, ולהמלצות הוועדה לבחינת מחירי המזון ובהתאם להסכם העקרונות שגובש על ידי; משרד ראש הממשלה, משרד האוצר, משרד החקלאות, מועצת החלב, ו’התאחדות מגדלי בקר’.

הסכמות אלו, גובשו לאחר שנשקלו מכלול הנושאים הנלווים להפחתת המכסים, כגון; תועלות חיצוניות בתחום החקלאות, שיקולי סחר חוץ ושיקולי תעסוקה בפריפריה ופיתוח הענפים המקומיים, יחד עם שיקולי יוקר מחירי המזון בישראל.

▼ “הצעת המחליטים” אינה מסתפקת ברמה ההצהרתית וכוללת בין השאר;

א. פירוט האופן בו יחוקק חוק על בסיס עקרונות ה”צו המוסכם” המסדיר את יחסי הספקים והקמעונאים בישראל, בין היתר;

● איסור על ספקים להתערב בקביעת מספרם או זהותם של ספקים מתחרים ברשת.

● איסור על רכישת שטחי מדף על ידי ספקים גדולים.

● איסור על סדרנות של הספק ברשתות הקמעונאיות.

ד”ר יובל שטייניץ, שר האוצר

יודגש, כי “הצעת המחליטים”, מתייחסת, בין היתר, לנושא התמיכה ביצרנים הקטנים והבינוניים וקידום החשיפה של המותגים הפרטיים. בין היתר קובעת, ההצעה, כי יוכן מודל להקצאת שטח מדף למוצרים של עסקים קטנים ובינונים ברשתות הקמעוניות.

ב. “יישום “מודל התחרות האזורית; לקבוע בחוק הוראות שמטרתן קידום והבטחת תחרות בשוק קמעונאות המזון. קרי; שליטה והגבלת פתיחת סניפים חדשים של הרשתות הקמעונאיות. כך, יוסמך הממונה על ההגבלים העסקיים להגביל את יכולתו של קמעונאי גדול שמחזיק בנתח של מעל 30% מפדיון המכירות בקבוצת תחרות של חנות שלו, מלפתוח חנות נוספת באזורי ביקוש.

כמו-כן, בהוראת שעה, יוסמך בית הדין להגבלים עסקיים להורות לאדם המחזיק בנתח של יותר מ-50% מפדיון המכירות בקבוצת תחרות, ויש לו לפחות שלוש חנויות באזור הביקוש הרלבנטי, על צמצום היקף זכותו בחנות או על מכירת זכותו לאדם אחר.

ג. לאסור על קמעונאי גדול המחזיק ביותר מ-30% מ’פדיון המכירות’, להיות צד להסדרים שיגבילו קמעונאים אחרים, מלהתקשר בחוזה מקרקעין למכירה, להחכרה, להשכרה, להקמת חנות או כל פעילות מתחרה בתחום המזון באזור הביקוש הרלבנטי לחנות שאליה מתייחסת אותה קבוצת תחרות.

ד. הסמכת שר התמ”ת, להתקנת תקנות לחיוב הקצאת שטח מדף למוצרים מפוקחים.

ה. שקיפות מחירים; במטרה להגביר את שקיפות המחירים בתחום המזון ומוצרי הצריכה, לקבוע הסדרים בחוק שיחייבו קמעונאי לפרסם באופן פומבי באמצעים אלקטרוניים את מחירי המוצרים שהוא מוכר באופן שיאפשר לבצע על בסיס הפרסום כאמור השוואה של מחירים, בזמן אמת.

ו. הקלות והסרת חסמים בייבוא מוצרי מזון לישראל בכלל ובאמצעות ייבוא מקביל בפרט.

ז. פרסום השוואה בין לאומית של מחירי מוצרים המיובאים לישראל.

ח. פרסום בחנויות של המחירים הסיטונאיים של פירות וירקות המפורסמים ע”י משרד החקלאות.

הצעת המחליטים, מפורטת ומנוסחת באופן שיאפשר את אימוצה המהיר במסגרת הליכי החקיקה ואישורה בממשלה כיחידה אחת, הכוללת מכלול פעולות נדרשות לביצוע וליישום, זאת בהתאם להמלצת הצוות, אשר סבר, כי אין פתרון בודד שיביא להורדת מחירי המוצרים בשוק המזון ומוצרי הצריכה, אלא יש צורך ביישום שורה של כלים משולבים אשר יחד, יהוו פתרון ליוקר המחייה בשוק זה.

▼ שר האוצר, ושר התמ”ת; מדובר בבשורה לשוק המזון ולצרכנים שפירותיה

המלצות אלו, משקפות מחד, את הכוונה לאפשר ולעודד מגמת תחרותיות לאורך שרשרת הערך בשוק המזון ומוצרי הצריכה, אך מאידך, להימנע מהתערבות ממשלתית מוגזמת ולשמור על האיזונים הקיימים בשוק.

שר התמ”ת מר שלום שמחון

במהלך השנה וחצי האחרונה, פעלה הוועדה, בראשות מנכ”ל משרד התמ”ת, מר שרון קדמי, ובהשתתפותם של צוותים מקצועיים ממשרדי האוצר, התמ”ת, החקלאות, הבריאות, רוה”מ, הממונה על ההגבלים העסקיים, והסוכנות לעסקים קטנים. בטרם גיבש את המלצותיו הסופיות קיים הצוות 36 דיונים ו-5 ימי שימועים, והסתייע בשירותיה של חברת ייעוץ כלכלי בינלאומית.

שרי האוצר והתמ”ת, הודו לראש הממשלה מר בנימין נתניהו, וחברי הממשלה על תמיכתם בעבודת הוועדה ועקרונותיה, וציינו, כי אימוץ ההחלטה, ויישומה המהיר, יביאו להסדרת שוק המזון, שקיפות צרכנית והוזלה משמעותית של סל המזון הביתי בשנים הקרובות.

שר האוצר, ד”ר יובל שטייניץ, ושר התמ”ת, מר שלום שמחון, ציינו, כי מדובר בבשורה לשוק המזון ולצרכנים אשר את פירותיה, נראה כבר בשנים הקרובות, ואשר תביא להוזלת “סל המזון”. השרים, קראו לחברי הכנסת; “להשלים את החקיקה במהירות האפשרית לטובת אזרחי מדינת ישראל”.

שרי האוצר, והחקלאות, מסרו גם, כי ימנו ועדת מעקב, בה יהיו נציגים של משרד החקלאות ופיתוח הכפר, משרד האוצר, התאחדות מגדלי בקר, ומועצת החלב. תפקיד הוועדה, יהיה לעקוב אחר התקדמות המתווה, והיא תוכל להמליץ לשרים על עדכון המתווה ותיקונים לרבות תיקוני חקיקה.

▼ שרון קדמי, מנכ”ל משרד התמ”ת; “יישמרו האיזונים הנדרשים לקיומו של שוק חופשי”

אורית נוקד, שרת החקלאות

ועדת קדמי, ועדה בין-משרדית לבחינת התחרותיות בענף המזון ומוצרי הצריכה. נושאת את שמו של מנכ”ל משרד התעשייה והמסחר מר שרון קדמי, הוקמה בקיץ 2011 על ידי שרי האוצר והתמ”ת בעקבות “מחאת הקוטג’” במטרה לבחון את רמת התחרותיות בשוק המזון על מקטעיו השונים. לוועדה, הוקמה גם וועדת משנה שעסקה באופן פרטני ב’משק החלב’ בישראל.

יו”ר הצוות מר שרון קדמי, מנכ”ל משרד התמ”ת; “בשוק המזון הישראלי, נמצאים כשלים אשר הביאו במהלך השנים לעליית מחירים לא מוצדקת. כדי להוזיל את עגלת הקניות של המשפחה הישראלית, הצענו שורת צעדים שמתחילה בעידוד התחרות בתחום הייצור והייבוא, דרך יחסי המסחר שבין הספק לרשת השיווק, ובין רשת השיווק לצרכן, ומסתיימת בחיזוק המודעות והכוח הצרכני של המשפחה עצמה.

מנכ”ל משרד התמ”ת, מר קדמי; “אני מברך על תמיכת הממשלה בהמלצות הוועדה ומאמין, כי יישום ההמלצות במהרה, יגביר את התחרות לאורך שרשרת הערך ב’שוק המזון ומוצרי הצריכה’, זאת תוך שמירה על האיזונים הנדרשים לקיומו של שוק חופשי”.

● מסמך של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, מאוגוסט 2011, הכולל סקירה משווה של התמיכה בייצור חלב. הסקירה משק החלב המשווה בין המצב בישראל לבין האיחוד האירופי, שוויץ, ארה”ב וקנדה.

0
0



אודות הכותב

כתב כאן ישראל

כתב כאן ישראל | כאן נעים, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

Add Comment

Click here to post a comment

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.

ברכת ראש הממשלה ליום העצמאות ה-77 למדינה

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

פתיחת חגיגות יום העצמאות ה77 בהר הרצל

תפילה ליום העצמאות ה-77 תשפ”ה

חגיגה ישראלית – מוסיקה ליום העצמאות ה- 77

רמיקסים לחגיגת יום העצמאות 77

דילוג לתוכן