Site icon כאן ישראל | kanisrael | כאן נעים | kan-naim

אברהם אדן (ברן), האלוף במיל’, שהניף דגל הדיו באום-רשרש, הלך לעולמו

0
0

ראש הממשלה, מר בנימין נתניהו; “הלך לעולמו לוחם, ומפקד אמיץ, אחד מסמליה של מדינת ישראל. מורשתו של האיש שכתב יחד עם מדינת ישראל את ההיסטוריה שלה, תישאר עמנו לעד”.

אברהם אדן (ברן), האלוף במיל’, שהניף דגל הדיו באום-רשרש, הלך לעולמו

אברהם אדן (ברן), האלוף במיל’, אלוף פיקוד הדרום, ומפקד גייסות השריון לשעבר, וכמי שנודע שהניף את דגל הדיו ב’אום-רשרש’, אשר סימל את סופה של מלחמת העצמאות. מת הבוקר (שישי), לאחר מאבק במחלה קשה, בעיר רמת שרון, בן 86 היה במותו.

אדן (ברן), כיהן כמפקד גייסות השריון (גי”ש), וכאלוף פיקוד דרום. הגיע אל צה”ל מן הפלמ”ח.

● ראש הממשלה, מר בנימין נתניהו; “הלך לעולמו לוחם, ומפקד אמיץ, אחד מסמליה של מדינת ישראל. מורשתו של האיש שכתב יחד עם מדינת ישראל את ההיסטוריה שלה, תישאר עמנו לעד”.

● נשיא המדינה, מר שמעון פרס; “ברן היה לוחם מעולה, מפקד מעולה, ישר דרך ורב תושיה. הוא העמיד דורות שלמים של לוחמי שריון שהלכו בעקבותיו”, כתב הנשיא פרס. “לעד תיחקק דמותו על התורן שעליו הניף את דגל הדיו, הוא דגל ישראל עם כיבוש העיר אילת במלחמת העצמאות. יהי זכרו ברוך”.

● שר הביטחון, מר אהוד ברק, על מי שהיה מפקדו בעבר (ברן); “אנו זוכרים את תמונתו של ברן על דגל הדיו בכיבוש אילת, תש”ח. זכיתי להילחם תחת פיקודו כמפקד אוגדת ברן בקרבות יום הכיפורים בסיני ובכיתור הארמיה השלישית. ברן, היה מחשובי מפקדי השדה של צה”ל, שקבע בדוגמא אישית וקור רוח למופת תחת אש את הנורמות שמלוות את צה”ל עד היום”.

● השר משה (בוגי) יעלון; “ההיסטוריה האישית של ברן, היא בעצם ההיסטוריה של מדינת ישראל, ושמו יהיה חקוק בה לעד”.

● ראש האופוזיציה, ח”כ שאול מופז; “מניף דגל הדיו, באילת, הניף כל חייו את דגל הקוממיות. הוא השאיר אחריו מורשת פיקודית מפוארת לאורה גדלו ולחמו דורות של לוחמים”.

תולדות חייו;

אברהם אַדָן (“בְּרֶן”), נולד ב-5 באוקטובר 1926‏, בקיבוץ כפר גלעדי שבאצבע הגליל, בשנת 1926, בוגר תיכון חדש בתל אביב. התגייס לפלמ”ח ב-1943 במסגרת הכשרה של השומר הצעיר, ושימש כמדריך ספורט. היה ממייסדי הקיבוצים גבולות ו-נירים.

במלחמת העצמאות, היה מ”פ בגדוד השביעי, חטיבה 12 (חטיבת הנגב של הפלמ”ח). השתתף במבצע עין ובמבצע עובדה. בסיום מבצע עובדה הגיעה הפלוגה בפיקודו ראשונה לאום רשרש והוא הניף את דגל הדיו. אחרי המלחמה עבר לחיל השריון.

בשנים 1952-1956 פרש מהצבא וחזר לקיבוץ נירים. עם שובו לצה”ל, היה למפקד גדוד 82, שבמבצע קדש כבש את אבו עגילה וסכר הרואיפה. ב-1957 עבר קורס שריון מתקדם בבית הספר לשריון של צבא ארצות הברית. שירת כקצין אג”ם של גייסות השריון וב-1960 מונה למפקד חטיבה 7.

בהמשך שירת כמפקד בית הספר לשריון במחנה ג’וליס. במלחמת ששת הימים היה סגן מפקד אוגדה 31 בפיקודו של אברהם יפה. ב-1968 הקים את מפקדת הכוחות המשוריינים בסיני, היא עוצבת סיני. ב-1969 הועלה לדרגת אלוף וקיבל את הפיקוד על גייסות השריון.

אברהם אדן, בתמונה ההיסטורית של המנציחה את הנפת דגל הדיו במסגרת מבצע עובדה

במלחמת יום הכיפורים היה אדן מפקד אוגדה 162 בחזית סיני. האוגדה הובילה את מתקפת הנגד הפיקודית ב-8 באוקטובר והאבדות הכבדות שספגה הביאו להפסקת מתקפה כושלת זו. בין 9 ו-14 באוקטובר בלמה האוגדה התקפות מצריות בגזרה הצפונית.

במסגרת מבצע אבירי לב, צלחה האוגדה את תעלת סואץ, דרך ראש הגשר אשר נתפס ואובטח על ידי אוגדה 143 של האלוף אריאל שרון. בדרכה אל ראש הגשר חילצה וריכזה אוגדה 162 דוברות יוניפלוט שנעזבו מאחור על ידי אוגדת שרון, וכן תיקנה את גשר הגלילים אשר ניזוק ונעזב במהלך גרירתו.

תוך כדי לחימה בחווה הסינית העבירה האוגדה חלק מהדוברות שאפשרו לגשר בין שתי גדות התעלה. כמו כן השמידה האוגדה במארב אוגדתי את חטיבה 25, חטיבת טנקי T-62 מצרית. בלילה שבין 17-18 באוקטובר צלחה האוגדה את התעלה על גשר היוניפלוט שהקימו כוחות מאוגדת שרון. העובדה שראש הגשר נתפס על ידי אוגדת שרון בליל 15-16 באוקטובר ואוגדת אדן צלחה רק בליל 17-18 באוקטובר היוותה עילה לחילופי האשמות קשות בין מפקדי צה”ל.

בין 23-18 באוקטובר התקדמה האוגדה בסדרת קרבות עד לכיתור הארמייה השלישית של מצרים. אירוע בולט בשלב זה היה כניסת כוחות מהאוגדה לעיר סואץ, כניסה שהתפתחה לקרב קשה, לוותה באבידות קשות וגררה ביקורת קשה גם היא.

אחרי המלחמה, כיוון שהאלוף המיועד (יקותיאל אדם) היה מנוע זמנית מלהיכנס לתפקיד אלוף פיקוד דרום, התמנה אדן לאלוף הפיקוד בין החודשים ינואר-יולי 1974. בשנת 1975 מונה לנספח צה”ל בוושינגטון, ולאחר מכן, השתחרר מצה”ל.

בשנים 1984-1993 היה אדן, מבקר משטרת ישראל. בשנת 1993, יצא לגמלאות. בשנים האחרונות, כיהן אדן כחבר בתנועה לאיכות השלטון ובמועצה לשלום ולביטחון.

ספריו;

● על שתי גדות הסואץ,‫ ירושלים: עידנים, תשל”ט 1979.‏ (רשמיו ממלחמת יום כיפור) (תורגם לאנגלית).

● עד דגל הדיו,‫ תל אביב: מערכות, תשמ”ד 1984.‏ (רשמיו ממלחמת העצמאות, זוכה פרס יצחק שדה לספרות צבאית לשנת 1984).

● Avraham (Bren) Adan, On the Banks of the Suez: An Israeli General’s Personal Account of the Yom Kippur War, London: Arms and Armour Press, 1980.‎

● קישורים חיצוני; אברהם אדן, במרכז מידע פלמ”ח

● המידע אודות אברהם אדן, הובא מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית.

תגובות
0
0



Exit mobile version