שאול גרף, החברה לפיתוח הגליל; “העברת עגבניות להשלמת המחסור שנוצר בשוק עקב השרב הכבד ביולי, הינה מנגנון מוסדר עם מפעלי התעשייה שיחד עם החקלאים מסייעים לבלימת עליית מחיר העגבניות לצרכן” ◄ אברהם ארליך, מנהל ענף הירקות במועצת הצמחים; “מדי שבוע צורכים אזרחי ישראל 3000 טון עגבניות טריות למאכל’, וכי ערך התוצר השנתי של שוק העגבניות בישראל עומד על 600 מיליון ₪ בשנה”.
החברה לפיתוח הגליל: 2000 טון עגבניות לתעשייה הועברו לשווקים למנוע עליית מחיריהם
חקלאי הגליל, מסרו היום (חמישי), כי הם נרתמים לסייע בבלימת עליית מחיר העגבניות לצרכנים, על ידי העברת חלק מיבול העגבניות בשטחי הגליל, אשר יועד אל התעשייה – לשוק המקומי. עד כה הועברו כ- 2,000 טון עגבניות לשווקים. הסיבה; חום כבד ששרר בחודש יולי, פגע קשות ב’יבול העגבניות’, דבר אשר גרם גרם למחסור בשווקים והוא שהביא לעליית מחירים המחירים לצרכן.
בישראל 15,000 דונם עגבניות למאכל, מרביתם באזור הנגב והערבה, עמק בית שאן, ומעט באזור השרון. מרבית תוצרת העגבניות הטריות, כ- 160,000 טון, משווקת בשוק המקומי וכ-10,000 טון, מיועד ל’יצוא’. בנוסף משווקים 20,000 טון עגבניות דובדבן (שרי) בשוק המקומי ו-15,000 טון מיוצאים לאירופה.
שאול גרף, מנהל תחום גידולי שדה במו”פ (מחקר ופיתוח) צפון של החברה לפיתוח הגליל, ומדריך ארצי לגידול עגבניות לתעשייה, אמר, כי; “ענף העגבניות לתעשייה בארץ, מעבד מדי שנה בין 200-220 אלף טון עגבניות, בשטחים של כ-22 אלף דונם באזורי הגליל ועמק החולה, עמק בית שאן, עמק יזרעאל, ו-חוף הכרמל”.
לדברי גרף; “התוצרת נשלחת לעיבוד בשישה מפעלי תעשייה בארץ. מעגבניות התעשייה מייצרים אבקות למרקים ותבשילים, רכזים, תערובות, מיץ ורסק, וכן תוספי מזון וצבעי מאכל לצריכה מקומית, וליצוא.
בשטחי הגליל העליון ו-‘עמק החולה’, מטפחים כ-4000 דונם של עגבניות המספקים כ-50,000 טון תוצרת המיועדת לתעשייה. במקרי חירום של מחסור בשווקים קיים הסכם עם מפעלי התעשייה על העברת 10% מהתוצרת לשווקים, כדי למנוע מחסור, והעלאת מחירים לצרכן”.
“עד כה העבירו החקלאים בגליל לשוק כמות יחסית קטנה של 2000 טון עגבניות שהיו מיועדות לתעשייה על מנת להשלים חסרים בעגבניות טריות. גם מאזורים חקלאיים נוספים בארץ מועברות עגבניות להשלמת המחסור שנוצר בשוק עקב ה’שרב’ הכבד בחודש יולי, זהו מנגנון מוסדר עם מפעלי התעשייה אשר יחד עם החקלאים מסייעים לבלימת עליית מחיר העגבניות לצרכן”. אומר גרף.
עוד מוסיף מנהל תחום גידולי שדה במו”פ (מחקר ופיתוח) צפון של החברה לפיתוח הגליל, ומדריך ארצי לגידול עגבניות לתעשייה, מר שאול גרף, כי; “העגבניות המיועדות לתעשייה אשר הועברו לשוק, הינן מזן “תמר”, השונה בצורה ובטעם מזני עגבניות החממה המשווקות למאכל. “עגבניות התמר, הינן מוארכות ולא עגולות כמו עגבניות החממה שאנו רגילים לראות בשווקים, הן מוצקות יותר ומתוקות יותר ומטבען מתאימות מאוד לבישול, יש הטוענים, שהן יותר טעימות מעגבניות המאכל הרגילות” – אומר גרף.
על פי נתוני ‘משרד החקלאות’ בחודש מאי 2012, טיפס מחיר קילו עגבניות למחיר שיא ל-8.5 שקלים לקילו, ביוני, ירד המחיר ועמד על 5.60 ₪ לקילו בממוצע, ואילו ביולי, החל המחיר מטפס שוב כלפי מעלה, ועמד על 6.10 ₪ לקילו בממוצע. עתה, הגיע מחירו של קילו עגבניות ברשתות השיווק ל-8 שקלים לקילו, ועל פי הערכות, צפוי מחיר זה לעלות עוד. באוגוסט 2011, עמד מחירן הממוצע של העגבניות על 4 ₪ לקילו.
אברהם (נוני) ארליך, מנהל ענף הירקות ב’מועצת הצמחים’, אומר, כי; “עד עתה מסתמנת ירידה קטנה בהיקפי הייצור של עגבניות למאכל בשנת 2012, דבר הגורם לעליית המחירים לצרכן. מחירי העגבניות הממוצעים לצרכנים נעים בדרך כלל בין 3.5-5 שקלים לקילו, הממוצע עד עתה בשנת 2012 עומד על 5 שקלים לקילו.
על מנת לאזן את מחירי השוק עקב המחסור אנו דואגים בתיאום עם מפעלי התעשייה השונים והחקלאים להעביר חלק מתוצרת העגבניות המיועדות לתעשייה לשיווק כעגבניות מאכל טריות” – אומר ארליך.
ארליך, מסכם, כי; “מדי שבוע, צורכים אזרחי ישראל כ-3000 טון עגבניות טריות למאכל, וכי ערך התוצר השנתי של ‘שוק העגבניות’ בישראל עומד על 600 מיליון שקלים בשנה”.
Add Comment