הנהלת מינהל מקרקעי ישראל, החליטה להעביר ל’חברה לאיתור ולהשבת הנכסים של נספי השואה בע”מ’, תשלום כספי בסך 31 מיליון ₪, בגין הנכסים ששווקו לצדדים שלישיים, או שהופקעו, ולאפשר לחברה, להחליט באשר ליתרת הנכסים הפנויים אם ברצונה לקבל את שווי תמורתם או לקבלם לניהולה.
מינהל מקרקעי ישראל, ישיב קרקעות וכספים בעשרות מיליוני ₪ לקורבנות השואה
‘מינהל מקרקעי ישראל’, ישיב לחברה לאיתור ולהשבת הנכסים של נספי השואה בע”מ כספים ונכסי נדלן בניהולו, השייכים לנספי שואה ששווים עשרות מיליוני שקלים. מדובר בקרקעות, בתים ודירות, שרכשו יהודים ממרכז אירופה וממזרחה בארץ ישראל בין שתי מלחמות העולם, באמצעות חברות יהודיות ציוניות, ובעיקר באמצעות שליחיהן באירופה, בין השאר, מתוך רצון למלט את ההון ואת הרכוש מן הסכנה שנשקפה לו לאחר עלייתם של הנאצים לשלטון בגרמניה. אותם נכסים הועברו לפי פקודה מנדטורית “פקודת הסחר עם האויב”, משנת 1939 לבעלות הממונה על רכוש האויב.
מטרת הפקודה, הייתה למנוע מגרמניה ומבעלות בריתה מלהסתייע בהון וברכוש של נתיניה ושל נתיני הארצות שכבשה, המצוי בארץ ישראל, לצורך פיצויים בתום המלחמה. הפקודה, ציוותה להעביר לבעלותו של הממונה על רכוש האויב את כל הרכוש בארץ שהיה שייך לאזרחים שהוגדרו כ”אויבים”. לימים התברר שרבים מבעלי הרכוש בארץ שישבו בארצות אלה נספו ב’שואה’.
הממסד הציוני ובראשו קק”ל, אשר חשש, כי מכוח הפקודה, יעברו נכסי יהודים לממונה הבריטי, ו/או לידיים אחרות. הצליח בסופו של דבר לשמור בידיו כמה מאות נכסים, שהועברו בסוף שנות ה-60, לידיו של האפוטרופוס הכללי שב’משרד המשפטים’.
חלק מהנכסים הללו, הועברו לניהול מינהל מקרקעי ישראל, מכוח ‘חוק האפוטרופוס הכללי התשל”ח-1978′. במסגרת חוק זה מועברים נכסים מהאפוטרופוס ל’קניין המדינה’ לאחר מספר שנים.
מן הנתונים הקיימים, עולה שרובו של הרכוש הוא נדל”ן, וכלל שטחים חקלאיים, מעובדים ולא מעובדים, מגרשים עירוניים, ו-בתים.
בעקבות “חוק נכסים של נספי השואה (השבה ליורשים והקדשה למטרות סיוע והנצחה), התשס”ו-2006”, הוקמה החברה לאיתור ולהשבת הנכסים של נספי השואה בע”מ, שבין תפקידיה איתור נכסי נספי שואה, והעברתם לידיה ולניהולה בהתאם לחוק. על פי אותו חוק, אם לא אותרו בעלי הזכויות או היורשים, ישמשו הנכסים למטרת סיוע לניצולי השואה ולהנצחת זכר השואה.
בתחילת שנת 2007, התקיימו מגעים בין הנהלת החברה להנהלת ממ”י, במגמה לאתר דרכים לאיתור נכסים בניהול ממ”י, שהוגדרו כנכסי הנספים בשואה, ולוחות זמנים לבדיקה מקיפה של כל המידע הקיים בממ”י, והוקם צוות עבודה משותף עם משרד המשפטים.
בעקבות פגישות של הצוות הוקמה במינהל מערכת מיוחדת להשבת נכסי הנספים אשר ריכזה את הנכסים השונים השייכים לנספים בשואה.
▼ הנכסים סווגו לכמה קבוצות;
1. נכסים ששווקו לצד שלישי,
2. נכסים שהופקעו על פי פקודת הקרקעות רכישה לצרכי ציבור, 1943/חוק רכישת מקרקעין (אישור פעולות ופיצויים)תשי”ג-1953. (התמורה היא פיצויי הפקעה),
3. נכסים פנויים.
הנהלת המינהל, החליטה להעביר ל’חברה לאיתור ולהשבת הנכסים של נספי השואה בע”מ’, תשלום כספי בסך 31 מליון ₪, בגין הנכסים ששווקו לצדדים שלישיים, או שהופקעו, ולאפשר לחברה, להחליט באשר ליתרת הנכסים הפנויים אם ברצונה לקבל את שווי תמורתם או לקבלם לניהולה.
▼ בין הנכסים הפנויים;
● 12,240 מ”ר קרקעות המיועדות למגורים כולל שטחי ציבור. מיקום הנכסים ביעוד מגורים פרושים באזור; חיפה והכרמל, צפת, ראשון לציון, רמת גן, ו-אבן יהודה.
● 8,338 מ”ר קרקעות ביעוד מסחר ותעשיה באזורים קרית טבעון, ו-עפולה.
● 92,467 מ”ר שטחים חקלאיים באזור קרית אתא, פוריה עילית, וקריית ביאליק.
● 9,893 מ”ר שטחים ביעוד מרקם משולב.
● 2,878 מ”ר שטחים לשמורות טבע.
Add Comment