מדובר בהדגמה רנטגנית שבוצעה לראשונה, בגישת אנדוסקופיה, של דרכי מרה והלבלב (ERCP), ע”י צוות המכון הגסטרואנטרולוגי של בית החולים ע”ש ברוך פדה, פוריה, בפעולה ראשונה שבוצעה ע”י צוות מיומן של המכון הגסטרולוגיה, בניהולה של ד”ר מאיה פריצקי והרדיולוג הפולשני ד”ר יבגני סקלרנקו, בשיתוף עם הצוות הסיעודי במחלקת דימות בראשות האחות האחראית הגב’ ניצה קרטא.
המרכז הרפואי ע”ש ברוך פדה, פוריה: לראשונה, הדגמה רנטגנית בגישה אנדוסקופיה
במסגרת תהליך התפתחות המרכז הרפואי ע”ש ברוך פדה, פוריה, טבריה, והכנסת שירותים חדשים לרווחת אוכלוסיית המטופלים באזור, בוצעה השבוע, לראשונה, פעולת ERCP על ידי צוות המכון הגסטרואנטרולוגי (Gastroenterology או Gastrology), העוסק בחקר מחלות מערכת העיכול של בית החולים בשיתוף צוות מחלקת הדימות.
ה-ERCP, היא פעולה של הדגמה רנטגנית, בגישה אנדוסקופיה (Endoscopy), טכניקה כירורגית לבדיקה רפואית (ולעתים ביופסיה ואף ניתוח פנימי) של גוף האדם, המתבצעת באמצעות החדרת צינור המכיל סיב אופטי ומצלמה, דרך פתחים טבעיים בגוף, או דרך חתך עור, ובמקרה של המרכז הרפואי ע”ש ברוך פדה, של דרכי מרה והלבלב. הפעולה נעשית בחדר שיקוף, על ידי מומחי מכון גסטרו, המיומנים בפעולות מסוג זה.
במהלך הפעולה המטופל, שבדרך כלל מאובחן כסובל מאבנים בדרכי מרה או תהליך אחר שחוסם דרכי מרה, שוכב על בטנו. לאחר שהוא מקבל תרופות לטשטוש או הרדמה, מוחדר אנדוסקופ מיוחד לתוך קיבתו. האנדוסקופ, הינו צינור דק וגמיש שבקצהו מצלמה המאפשרת סריקה ואבחון.
כמו כן, קיימת בו תעלה דרכה ניתן להחדיר אביזרים שונים על מנת להדגים דרכי מרה ולבלב ולבצע טיפולים. האנדוסקופ, מוחדר דרך הפה לוושט קיבה ולתריסריון.
באמצעות המצלמה שבקצה המכשיר, מזהים את פתחו של צינור המרה והלבלב בתריסריון (Papilla Vaterri), ובאמצעות קטטר מיוחד, מוזרק דרכו חומר ניגוד רנטגני לשם אבחון בשיקוף.
לאחר האבחון, ניתן גם לבצע התערבות טיפולית, כגון; הוצאת אבנים, הכנסת תומכונים (סטנטים) שהם גלילי רשת מתכתיים דקים ביותר המורכבים על הבלון, אל דרכי המרה, והלבלב, ולהרחיב הצרויות בדרכי מרה. לשם ביצוע הבדיקה נדרש שיתוף פעולה בין הרופא הגסטרואנטרולוג, האחות המסייעת, הרופא הרדיולוג המבצע את השיקוף והרופא המרדים.
הפעולה הראשונה בוצעה על ידי צוות מיומן של המכון הגסטרולוגיה, בניהולה של ד”ר מאיה פריצקי, והרדיולוג הפולשני ד”ר יבגני סקלרנקו, בשיתוף עם הצוות הסיעודי במחלקת דימות בראשות האחות האחראית הגב’ ניצה קרטא.
הפעולה המורכבת דורשת שיתוף פעולה שכלל גישה למקום החסימה משני כוונים שונים, מכיוון התריסריון באמצעות אנדוסקופ, וכן דרך כיס המרה בגישה מלעורית. שיתוף הפעולה בין שני הצוותים והסיוע המשמעותי של המרדימים, ד”ר קוביצ’קה, וד”ר ברגינסקי, הביא להצלחת פעולה מיוחדת זו.
Add Comment