ועדת החוץ והביטחון בדיון דחוף ביום שני (13/2/2012) על הקפאת הזמנות לפרויקט טנק המרכבה; עשרות מפעלים צפויים לסגור קווי ייצור, המפעלים, כבר החלו בפיטורי עובדים, והצפי ל-2,000 מפוטרים במעגל ראשון ◄ משרד הביטחון, הקפיא הזמנות לעשרות חברות מקומיות.
התאחדות התעשיינים: ייצור טנק המרכבה בסכנת סגירה, צפי ל-2000 מפוטרים
התאחדות התעשיינים, תזהיר, מפני ההשלכות החמורות בועדת החוץ והביטחון, בדיון דחוף ביום שני (13/2/2012), על הכוונה להרחיב את ההקפאה של הזמנות לפרויקט ’טנק המרכבה’. לקו הייצור של טנק המרכבה, יש בעיקר, חשיבות אסטרטגית לביטחונה של מדינת ישראל, ביטול הפרויקט, יגרום לחיסול פרויקטים של ייצוא מיוחדים לחו”ל, שקיומם ואו המשכם מותנה בהזמנות של צה”ל לטנקי מרכבה”.
בישיבה הגורלית, בועדת החוץ והביטחון בראשית השבוע הבא, ישתתפו; נשיא התאחדות התעשיינים מר צביקה אורן, סגן הרמטכ”ל, אלוף יאיר נווה, ראש מנה”ר, תא”ל במיל’ שמואל צוקר, ראש מנת”ק, תא”ל ירון לבנת, ראש רפ”ט, אל”מ ברוך מצליח, יו”ר המרכז השלטון המקומי מר שלמה בוחבוט, ראשי ערים, מנכ”לי מפעלים, ועוד.
התאחדות התעשיינים, תטען בוועדה בין היתר, כי עשרות מפעלים צפויים לסגור קווי ייצור של טנק המרכבה, והצפי הוא לכ-2,000 מפוטרים במעגל ראשון, זאת לאחר שנודע, כי משרד הביטחון, הקפיא הזמנות לעשרות חברות מקומיות שעוסקות בייצור רכיבים ל’פרויקט המרכבה’ מאוקטובר האחרון, בהיקף של מאות מיליוני שקלים.
המפעלים שעוסקים בייצור הרכיבים, נמצאים ברובם בישובי הפריפריה, ומועסקים בהם כיום כ-10,000 איש, בכ-200 מפעלים. המפעלים, כבר החלו למעשה בפיטורי עובדים.
יאמר מיד, כי לקו הייצור של טנק המרכבה, יש גם ובעיקר, חשיבות אסטרטגית לביטחונה של מדינת ישראל, ביטול הפרויקט, יגרום לחיסול פרויקטים של ייצוא מיוחדים לחו”ל, שקיומם ו/או המשכם מותנה בהזמנות של צה”ל לטנקי מרכבה”.
◄ פרויקט המרכבה
פרויקט טנק המרכבה הישראלי החל בשנת 1970. בישראל, קיבלו אז את ההחלטה לפתח טנק מערכה ישראלי, כדי להימנע מתלות במדינות זרות. לצורך העניין הוקם במשרד הביטחון, גוף עצמאי בשם; “מנהלת תוכנית טנק”, אשר נשא באחריות הכוללת לפיתוח ולייצור הטנק.
מטרתו העיקרית של “פרויקט המרכבה” היא לשחרר את צה”ל, מתלות בגורמים זרים בכל הקשור בהצטיידות בטנקים, וכן לספק לצה”ל את הטנק, אשר יתאים באופן המיטבי לצרכיו המבצעיים, ויאפשר יכולת הכרעה בשדה הקרב היבשתי.
האלוף טל; “הטנק בו הצוות הטוב ביותר, הוא אשר ינצח”. צילום: דובר צה”ל
פרויקט “המרכבה”, נועד לפתח ולייצר טנקי מערכה העונים על צרכיה הייחודים של מדינת ישראל, כדי לאפשר יכולת הכרעה בקרבות היבשה. ישראל, פיתחה דורות של טנקי מערכה מן המתקדמים בעולם בזמן קצר כל כך, והפכה את פרויקט “המרכבה” לפרויקט לאומי משותף לחיל השריון, חיל החימוש, ועוד כ-200 מפעלים ישראליים, המעסיקים לטובת הפרויקט אלפי עובדים.
המרכבה היא סדרה של טנקי מערכה ישראליים שמהווה את עמוד השדרה של חיל השריון הישראלי. ייצור המרכבה החל מ-1980, כאשר בחלוף השנים פותחו דגמים יותר מתקדמים ומשוכללים (כל דגם מכונה “סימן”). הדגם המתקדם ביותר הוא ה’מרכבה סימן 4’ שנכנס לייצור החל משנת 2003.
הטנק פותח ומורכב בישראל, וכן רוב חלקיו מיוצרים בישראל. תפישת התכנון שלו היא הגנה מרבית לצוות ולכן, השריון הקדמי עובה ובוצעה מהפכה עיצובית כשהמנוע מוצב בחזית הטנק, שלא כמו בטנקים מקבילים בעולם. המקום שהתפנה בחלקו האחורי של הטנק, איפשר הוספת פתח כניסה אחורי המשמש לנשיאת לוחמי חי”ר, ואף לפריקה רגלית של צוות הטנק.
הוגה פרויקט טנק המרכבה הוא ישראל טל ז”ל, מאלופי צה”ל שתרם רבות לחיל השריון וממבססי דוקטרינת השריון כאגרוף מחץ, ומתכננו הוא המהנדס ישראל טילן.
לצורך מימוש הפרויקט במשרד הביטחון, הוקמה מנהלת פרויקט טנק המרכבה, מנת”ק – הגוף המתאם ומנהל את הפרויקט ובחיל החימוש, הוקמה הרשות לפיתוח טנקים, רפ”ט – הגוף המתכנן ומפתח מבחינה טכנית את הטנק.
חלק מן המידע אודות טנק המרכבה, הובא מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית.
Add Comment