שר התמ”ת שמחון, המשתתף בכנס שרים מ-41 מדינות של ארגון הסחר העולמי בז’נבה; “הסכם הרכש הממשלתי, יסייע להגדלת ה’ייצוא הישראלי’ במאות מיליוני דולרים בשנה. מדובר בהישג היסטורי, במיוחד על רקע אי היציבות הכלכלית הגוברת בעולם והאתגרים שארגון הסחר העולמי ניצב בפניהם” ◄ בועז הירש, סמנכ”ל סחר חוץ במשרד התמ”ת; “ככלכלה התלויה ביצוא, לצורך יצירת רווחה וצמיחה, יכולתנו לנצל הפוטנציאל הענק הטמון במכרזים אלו הינו קריטי”.
שר התמ”ת, שלום שמחון: הסכם הרכש הממשלתי החדש (GPA), הזדמנות אדירה
שר התמ”ת מר שלום שמחון, השתתף היום (חמישי), במושב מיוחד, בהשתתפות שרים מ- 41 מדינות החברות בארגון הסחר העולמי (WTO) שהחליטו לאשר את נוסח הסכם הרכש הממשלתי (GPA) החדש, המרחיב באופן משמעותי את גישת המדינות החברות לשווקים של המדינות החברות האחרות. ההרחבה מעניקה ליצואנים במדינות הללו הזדמנויות אדירות להגדלת הייצוא.
מדינת ישראל, חתומה מאז שנת 1996 על הסכם רכש ממשלתי (ה- GPA) בארגון הסחר העולמי. ההסכם מסדיר פרוצדורות של מכרזי הרשויות הממשלתיות וכן אי אפלייה של ספקים זרים בהסכמים אלו, בקרב המדינות החתומות עליו (41 מדינות כולל איחוד אירופי, ארה”ב, קנדה, שוויץ, יפן, ועוד). מזה כעשור התנהל ב-GPA מו”מ לשדרוג והרחבת תחולת ההסכם.
ב’מושב השרים’, שהתקיים היום בז’נבה, הוחלט להתחיל בתהליכי אשרור ההסכם במדינות החתומות עליו, על מנת להכניסו לתוקף. ההסכם המורחב, יביא לתוספת שווקים של מאות מיליוני דולרים לשנה. לתחולת ההסכם הקיים, נוספו כ-200 משרדים וישויות חדשות אחרות, הורחבה תחולת המוצרים והשירותים בכל המדינות החברות, כולל כיסוי חדש של שירותי תקשורת ב-8מדינות.
כמו כן, לראשונה, נוסף כיסוי מלא של שירותי בינוי, בכל המדינות החברות, והורדו ספים ע”י חלק מהמדינות. במסגרת הדיונים לקראת ההסכם, ניהלה ישראל מו”מ מוצלח על שימור זכותה לדרוש רכש גומלין מספקים זרים הזוכים במכרזים ציבוריים בישראל.
השר שמחון, ציין, כי; “עמדתה הבלתי מתפשרת של ישראל בעניין זה, נובעת מהחשיבות של ’רכישות גומלין’ לתעשייה הישראלית, ובפרט באזורי פריפריה.
ישראל, הצטרפה ל’הסכם הרכש הממשלתי’, החדש, מתוך ראייתו כמכשיר ל’קידום היצוא’, וכמסגרת הנותנת לחברות הזדמנות בשווקים המפותחים בעולם. חוק חובת המכרזים, אשר מסדיר מערכת פתוחה, שקופה ותחרותית לרכש ממשלתי, יצר את התשתית, ומהווה גורם מהותי בהצטרפות ישראל להסכם שכן ישראל פתחה את השוק שלה ממילא – וההסכם מאפשר לישראל לקבל תמורה לכך”.
לדברי שר התמ”ת מר שמחון; “ההסכם החדש הוא הישג היסטורי, חשוב פי כמה על רקע אי היציבות הכלכלית הגוברת בעולם והאתגרים שארגון הסחר העולמי, ניצב בפניהם. קיימות הערכות לכך שממשלות הוציאו בשנת 2009 כ-2.9% מהתמ”ג העולמי על תשתיות, וללא ספק, השקעות ממשלתיות, ימשיכו לשחק תפקיד חשוב בהתנעה של צמיחה כלכלית.
שלום שמחון, ונציב הסחר האמריקאי רון קירק, נציגו של הנשיא ברק אובמה
דווקא בעתות משבר, יש חשיבות קריטית לכך שההוצאות יבוצעו באופן יעיל, תוך תחרות פתוחה וחופשית ומקסום הערך עבור משלם המסים. ההסכם המתוקן, הוא פרי של עבודה קשה מאוד, והחלטות אמיצות מצד כל המדינות החברות. ישראל, תרמה חלק חשוב מאוד בסלילת הדרך להשגת ההסכם.
המשמעות של ההסכם המתוקן היא כפולה. ראשית, מבחינת הגישה לשווקים, הושגו הישגים שאין לקחת אותם כמובן מאליו.
בסה”כ מדובר בהגדלת הזדמנויות הייצוא, במאות מיליוני דולרים לשנה. שנית, ישראל, הציעה להרחיב משמעותית את הגישה לשווקי הרכש שלה, הן ברמת הממשל המרכזי והן ברמת ישויות אחרות, כגון; חברות לפיתוח עירוני ותחבורה עירונית. אני מקווה שרוח שיתוף הפעולה תמשיך לנשב גם מחוץ לכותלי ההסכם”.
שר התמ”ת, ח”כ שלום שמחון, נפגש בכינוס ארגון הסחר העולמי (WTO), המתקיים בז’נבה, עם נציב הסחר האמריקאי מר רון קירק, נציגו של הנשיא ברק אובמה, לנושא סחר חוץ של ארה”ב.
השניים, שוחחו על המשך שיתוף הפעולה במגוון נושאי סחר בין שתי המדינות. קירק, והשר שמחון, ציינו את הצורך להמשיך ולהסיר חסמים ולהקל על הסחר והעסקים.
השר שמחון, עדכן את הנציב האמריקאי, כי בעת שהותו הנוכחית בז’נבה הוא ייפגש גם עם סגניתו של קירק, הגב’ מרים ספירו. שר התמ”ת, מר שלום שמחון, יצא בראש משלחת של משרד התמ”ת.
בועז הירש, סמנכ”ל סחר חוץ במשרד התמ”ת, אמר בתגובה להסכם ה- GPA, כי; “ככלכלה התלויה ביצוא, לצורך יצירת רווחה וצמיחה, יכולתנו לנצל הפוטנציאל הענק הטמון במכרזים אלו הינו קריטי”.
הירש, המשיך, והוסיף בדבריו, כי; “החברות בהסכם ה- GPA, וחובת אי האפליה הנגזרת ממנו, מעניקה ל’יצואנים ישראלים’ הגנה מפני אמצעים פרוטקציוניסטיים, חקיקות מסוג “קנה תוצרת מקומית”, וכדומה, בשווקים של המדינות החברות בהסכם. בעתות משבר כלכלי, מהסוג שחווינו בשנים האחרונות, וממשיכים לחוות גם היום, הדבר חשוב כפליים, שכן ניכרת מגמה שהתחזקות הפרוטקציוניזם”.
Add Comment