טכנולוגיית היי-טק בעדרי הצאן של הבדואים, המגלים מודעות כלכלית גבוהה יותר מבעבר ומחפשים דרכים להגדלת ההכנסות מהעדר. המעבר לגידול ’כבשי בורולה’ מקטין את העלויות על המזון, כי ניתן לייצר מספר זהה של צאצאים לבשר ממספר קטן יותר של אמהות ◄ ד”ר אביב כהנא, מנהל המחלקה לביולוגיה מולקולרית ב’מעבדת בקטוכם’, קבלת האסמכתא הגנטית לפוריות של הכבשה מעלה את ערכה בשוק במאות שקלים.
מעבדת בקטוכם: בדיקות DNA, בטכנולוגיה מתקדמת מאפשרת לזהות כבשים פוריות
הטכנולוגיה המתקדמת לזיהוי גנטי באמצעות בדיקות DNA, מגיעה גם לעדרי הצאן של הבדואים. מעבדת בקטוכם (Bactochem) בעיר נס ציונה, מספקת שירות ייחודי של בדיקה גנטית המאפשרת למגדלים לקבוע אלו כבשים שייכות לזן איכותי המביא לעולם כמות צאצאים הגדולה ב-30% מהרגיל.
הבדיקה מתמקדת בזיהוי כבשים שמקורן בגזע “בורולה”, שיובא מארץ ניו זילנד ע”י מכון וולקני. הכבשים המשתייכות לגזע בורולה, שזכה לשם העברי; “אפק”, ממליטות למעלה משני טלאים בכל המלטה, בעוד שהממוצע בגזעים הוותיקים בישראל, כמו; ה-אוואסי, וה-אסף הוא טלה וחצי בלבד. כושר הפוריות הגבוה של הכבשים, זכה לאישור מדעי במחקר שהוביל פרופ’ אלישע גוטווין מ’מכון וולקני’.
לדברי ד”ר אביב כהנא, מנהל המחלקה לביולוגיה מולקולרית ב’מעבדת בקטוכם’; “קבלת האסמכתא הגנטית לפוריות של הכבשה, מעלה את ערכה בשוק במאות שקלים. בנוסף לכך, ה’מידע הגנטי’, מאפשר לרועה, להחליט אלו כבשים, כדאי לו להשאיר בעדר ואלו למכור.
הבדיקות הגנטיות, הן חלק ממהפך משמעותי שעוברים מגדלי הצאן, במגזר הבדואי שמגלים מודעות כלכלית גבוהה יותר מבעבר ומחפשים דרכים להגדלת ההכנסות מהעדר. המעבר לגידול כבשי בורולה, מקטין את העלויות על המזון, כי ניתן לייצר מספר זהה של צאצאים לבשר ממספר קטן יותר של אמהות”.
מעבדת בקטוכם, מפעילה את המאגר הגדול בישראל של ד.נ.א לבעלי חיים. הבדיקות הגנטיות והמידע שנשמר במאגר משמשים למספר רב של מטרות ובהן זיהוי מקור בשר הבקר במקרים של חשד לגניבה, זיהוי גנטי לביטוח של סוסים מגזעים איכותיים ובדיקות גנטיות של כלבים.