המועצה לצרכנות, ממליצה לצרכנים, האמורים לצאת בטיסות החל ממחר בבוקר, לפנות עוד היום לחברות התעופה ו/או לסוכני הנסיעות ולברר האם שונתה שעת הטיסה, לוודא, כי יש לסוכן הנסיעות או נציג החברה את הדרכים ליצור קשר עם הצרכן במקרה של הודעות על שינויים, ולבחון את האפשריות העומדות בפניהם כדי לצמצם את הנזקים.
המועצה לצרכנות: זכויות הצרכנים מול ספקי שירותי נסיעה ונופש במקרה של שביתה
המועצה לצרכנות, הזדרזה ופרסמה היום (ראשון), את עיקרי זכויות הצרכנים, מול ספקי שירותי נסיעה ונופש, במקרה של שביתה, כללית במשק, הצפויה מחר (שני, 07.11.11) במהלכה, עלולים להיפגע בין היתר צרכנים אשר תכננו לטוס לחו”ל.
לדברי אנשי המחלקה המשפטית של המועצה לצרכנות; “בתי המשפט, נוהגים לרוב להתייחס לנזק שנגרם מהשביתה כפי שמתייחסים לנזקים שנגרמים כתוצאה מפעילות של כח עליון, שמסכלים את היכולת לקיים את החוזה כפי שנכרת בין הצדדים”.
“השביתה מוגדרת פעמים רבות כנסיבות חדשות, אשר לא נמצאות בשליטת אף צד לחוזה, ואין באפשרות הצדדים למנוע אותה, ולא ניתן היה לדעת עליה מראש.
בתי המשפט, סמכו ידם בפסיקתם כאמור על טענות ’חברות התעופה’, כי ניסיון החיים, מלמד שהן אינן יכולות לצפות, כי תפרוץ; ’שביתה’, שהרי ידוע לכל, כי משא ומתן בין ארגון עובדים ל’מעסיק’ אינו בהכרח מסתיים בשביתה, שכידוע, הנו הנשק האחרון שבידי העובדים לנקוט בו”.
▼ מי אמור לשאת בהוצאות הנזקים כתוצאה מהשביתה?
על פי הדין, קיימת חובה לשני הצדדים לחוזה לנסות ולהקטין את הנזק שעלול להיגרם להם כתוצאה מהשביתה. חברות תעופה רבות בוחרות לא לבטל את הטיסות אלה מנסות לשנות את מועדיהן, במסגרת ניסיונותיהם להקטין את הנזק, חלה גם על הצרכן עצמו.
החוק היבש לא מסייע לצרכן, להבין מה מגיע לו בכל במקרה ספציפי, שכן, עיקרון הצדק המנחה בחוק הוא, שעל כל צד לשלם את ההוצאות הסבירות שהוצאו לשם קיום החוזה ולהשיב את יתרת הכספים.
החוק, קובע, כי במקרים בהם לא ניתן לקיים את החוזה כתוצאה מאירוע מסכל, כגון; שביתה, נתונה לבית המשפט הסמכות לקבוע כיצד לחלק את הנזק בין הצדדים לעסקה. על ביהמ”ש להחליט האם יש להשיב כספים, למי ובאיזה סכום.
▼ האם אני חייב לתבוע את הזכויות שלי בבימ”ש בכדי להשיב את הכספים?
ניסיון המועצה לצרכנות, מלמד, כי במקרים כמו; שביתה, חברות תעופה רבות עושות כל שלאל ידם על מנת לסייע לציבור לקוחותיהם ולהקטין את נזקיהם, לרוב באמצעות קיום הטיסות במועד הראשון שמתאפשר לאחר השביתה, או הקדמת טיסות במקרה של הודעה של שביתה צפויה. יצוין, כי החובה לנסות ולהקטין את הנזק, חלה גם על הצרכן עצמו.
במקרים בהם הטיסה בוטלה לחלוטין, או צרכנים מסיבות שלהם לא יכלו לטוס במועד החדש, עוסקים רבים השיבו לצרכנים את כספם.
לאור האמור לעיל, ממליצה המועצה לצרכנות, לצרכנים, האמורים לצאת בטיסות החל ממחר בבוקר, לפנות עוד היום לחברות התעופה ו/או לסוכני הנסיעות, ולברר האם שונתה שעת הטיסה, לוודא, כי יש לסוכן הנסיעות או נציג החברה את הדרכים ליצור קשר עם הצרכן במקרה של הודעות על שינויים, ולבחון את האפשריות העומדות בפניהם כדי לצמצם את הנזקים.
במקרים בהם, יתברר, בעתיד, כי לא ניתן לקיים את החוזה, ממליצה המועצה ללקוחות לפנות תחילה ישירות אל חברות התעופה, או סוכני הנסיעות, ולבקש השבה של הכספים כשהניסיון מלמד, כי לרוב ניתן להגיע להסכמות בדבר השבה חלקית או מלאה, גם מבלי לפנות לערכאות.
Add Comment