שר התמ”ת, שלום שמחון: “לפני שמפחיתים מכסים חייבים לייצר תשתית שמבטיחה תחרות” ◄ “המכסים הם הקלף העיקרי של ישראל לגיבוש הסכמי סחר חוץ עם מדינות העולם. כשמפחיתים מכס לייבוא ישראלי יש לעשות זאת כנגד קבלת הפחתה מקבילה לייצוא הישראלי. לא יתכן שמדינת ישראל תתפרק מנכסיה המסחריים הבינלאומיים מבלי לקבל שום תמורה, מבלי שהצרכן נהנה ממנה ומבלי שהדבר ישפר את התחרות”.
שר התמ”ת: הפחתת מכסים למוצרים תעשייתיים, תפגע בכלכלה, ולא תגיע לצרכן
“עמדת משרד התמ”ת, היא לתמוך בהורדה מתונה ביותר של מכסים, וזאת לנוכח הפגיעה הכוללת בתעשייה המקומית, בתעסוקה בפריפריה ובחברה הישראלית בכללותה” – כך הצהיר היום (שלישי), שר התמ”ת מר שלום שמחון, שהוסיף, כי; “אי אפשר להסתכל רק מרכיב אחד של התמונה. כל צרכן הוא גם עובד, וכל אחד מבין את חשיבות המשך פעילותם של מפעלים יצרניים בפריפריה”.
לדברי השר שמחון; “פגיעה בתעשייה הישראלית ’כחול לבן’, היא פגיעה בתעסוקה ופגיעה ביכולת של ישראל, להבטיח ייצור עצמי במצבי חירום, לרבות מצבי חירום ביטחוניים, מלחמה חלילה, או חרם שיוטל על ידי ארצות שונות. הדברים מתחדדים כיום לנוכח המצב המדיני”.
שר התמ”ת, הדגיש, כי לפני שמפחיתים מכסים בצעד חד צדדי, יש לייצר תשתית שמבטיחה תחרות, אחרת לא תגיע ההטבה הגלומה בהפחתת המכס לכיסו של ה’צרכן’, ומי שייהנה ממנה יהיו המשווקים והיצרנים.
“אני קורא לכל הגורמים הרלבנטיים להימנע מנקיטת צעדים פופוליסטיים שיביאו לאובדן שליטה, מבלי לבחון לעומק את ההשלכות של ההפחתה האגרסיבית במכסים. צעדים אלו, לא יניבו שום תועלת לצרכן, ויפגעו פגיעה אנושה בכלכלה הישראלית. ה’מכס’, הוא לא האשם העיקרי במחירים גבוהים והפתרונות, יגיעו באמצעות טיפול בכשלי השוק אשר מונעים תחרות.
רמת המכסים ל’מוצרים תעשייתיים’, כבר היום נמוכה, והיא עומדת כיום על 1% בלבד בממוצע. שיעור המכסים לייבוא של מוצרי תעשייה זהים למקובל במדינות מפותחות אחרות, ונע בין 0-12% בלבד”.
שר התמ”ת, מציין, כי; “יתרה מכך מעל 50% מהייבוא לישראל, פטור היום ממכס לחלוטין במסגרת הסכמים לאוזר סחר חופשי. לפיכך, הפחתת המכסים על מוצרים תעשייתיים, לא תיטיב עם הצרכן הישראלי, ולא תוזיל את יוקר המחייה בישראל.
לא כל שכן, אם המכסים, יופחתו בטרם שבנינו תשתית ליצירת תחרות. שהרי אותם יצרנים ומשווקים ששולטים כיום בשוק, ימשיכו לשלוט בשוק והפעם באמצעות ’ייבוא’, מבלי שהפחתת מחירי המוצרים, תגיע לצרכן”.
השר שמחון, הוסיף, כי; “יוקר המוצרים מושפע במידה רבה ממסי קנייה ומע”מ והורדה שלהם הייתה יכולה גם להוזיל וגם לעודד ייצור מקומי”.
“הפחתת המכסים באופן דרמטי וחד צדדי תפגע ביכולות המו”מ מול מדינות אחרות בהסכמי סחר. הפחתת המכסים, צריכה להיות כנגד הפחתת מכסים, מקבילה ליצואנים הישראלים במסגרת משאים ומתנים להסכמי סחר.
הפחתה חד צדדית תגדיל את הייבוא לישראל, ותקטין את הייצוא מישראל. הגדלת ה’ייבוא’, אל ישראל, וצמצום ה’ייצוא’ מישראל, זה מהלך של התאבדות כלכלית. צריך לראות את צרכי המשק בכללותו. יש לנו אחריות כוללת”. סיכם את דבריו שר התמ”ת מר שלום שמחון.
Add Comment