שר התמ”ת, מר שמחון; “לא להחרים רשתות ויצרנים ולשמור על שפיות… כשם שלא אקבל אם לשכת המסחר, תפסיק לממן מלגות לסטודנטים” ◄ ועדת המזון, בוחנת המלצות להפרדה מבנית בשרשרת הערך, פירוק בעלויות צולבות וחיזוק עסקים קטנים. הועדה, תניח תשתית רגולטורים, ותציג מסקנות ביניים, בקרוב.
שר התמ”ת, שמחון, מבהיר: תומך במחאה, ורואה בה הזדמנות עבור מדינת ישראל
תחום הסברה ויחסי ציבור של משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, פרסם אחה”צ (חמישי), הבהרה בהמשך לדברי שמחון הבוקר בכנס קמעונאות, ובה נאמר, כי בלשכת השר שלום שמחון, מחדדים את דבריו של השר, התומך במחאה ורואה בה הזדמנות עבור מדינת ישראל. זאת ועוד, אומר, שמחון; “כוחם החדש של הצרכנים ושל הציבור הוא ברכה. בעקבות המחאה החברתית עומדת ועדת המזון להניח תשתית רגולטורית חדשה ל’שוק המזון’ אשר תביא להגדלת התחרות ולהגבלת כוחם של רשתות וספקים גדולים ולהוזלה של יוקר המחיה בישראל”. הבהיר השר שמחון, בהתייחס לדבריו הבוקר הזה.
“עם זאת,” הוסיף השר שלום שמחון, כי; “כשם שחובה עלינו להביא להוזלת מחירים, עלינו לדאוג גם לכלכלה, לחקלאות, לתעשייה ולתעסוקת העובדים במשק. ’חרם צרכנים’ הוא כלי רב כוח ויש להשתמש בו בזהירות רבה. אני קורא לסטודנטים, להמתין ל’מסקנות ועדת המזון’, שעל מקצת מהנושאים הנדונים בה – הודעתי הבוקר, בכנס. אם תמצאו בסופו של התהליך, כי ועדת המזון לא נותנת מענה לבעיות העומדות על הפרק, תוכלו לחדש את המחאה, ואני אהיה שם לצדכם”.
◄ ועדת המזון בוחנת המלצות להפרדה מבנית בשרשרת הערך, פירוק בעלויות צולבות וחיזוק עסקים קטנים
כזכור, הופיע הבוקר שר התמ”ת מר שלום שמחון, בוועידה המקצועית לפיתוח עסקי בקמעונות שאורגנה על ידי מידע נכסים בע”מ, קרא להפסיק את תופעת החרמות על יצרניות ורשתות; “כשם שלא היינו רוצים שהתורכים, יחרימו את ישראל, כך אין מקום לחרמות על יצרנים ורשתות. המחאה החברתית הצביעה על שינוי בסדר היום.
’ועדת המזון’, ו’ועדת טרכטנברג’, יושבות על המדוכה, ואין זה נכון להתחיל בחרמות הדדיות. אין זה מתפקידה של ’אגודת הסטודנטים’ להכריז על חרמות, כלפי רשתות, כשם שלא אקבל אם לשכת המסחר, תפסיק לממן מלגות לסטודנטים.
“זה בלתי סביר” – אמר שר שמחון; “שנכנס למהלך שבו כל אחד יעשה דין לעצמו, ויחליט להחרים פעם רשת זו ופעם רשת זו. יש לנו משק שבנוי מלמטה למעלה. אנחנו מחבקים את מחאת הסטודנטים, אך אני מבקש מהם; אל תשפכו את הדלי עם החלב. יש לטפל בריכוזיות ולקדם תחרות, אך יש לשמור על הכללים. אני קורא לסטודנטים לעצור רגע, שכן החרמות יחזרו כבומרנג. המשק, חשוב יותר מכדי שנבעט בו”.
שמחון, הציג שורת נושאים שבוחנת ועדת המזון שהוקמה על ידי שר האוצר דר’ יובל שטייניץ, ועל ידי השר שמחון, ובראשה עומד מנכ”ל משרד התמ”ת מר שרון קדמי. לדברי שמחון, הועדה, תניח תשתית רגולטורים, ותציג מסקנות ביניים, בקרוב.
בין הנושאים הנבחנים שורת המלצות הנוגעות לרשתות וליצרניות;
1. הפרדה מבנית בתוך שרשרת הערך; במקרים בהם יש קשרים ובעלויות צולבות בין רשתות ומפעלים (לרבות מכוני תערובת), כגון; נייר חדרה (חוגלה-קימברלי), ו-שופרסל, להגדיר כללי התנהלות חריגים להגברת התחרותיות.
2. ניהול מדפים; לבחון קביעה שתשתית שיווק הקמעונאית, תוגדר כתשתית פתוחה לכלל הספקים, כלומר לא תינתן עדיפות לספקים ספציפיים, למנוע הפעלת הסדרנים על ידי ספקים, למנוע התערבות של ספקים בשטחי התצוגה ולקבוע נהלים לעידוד הכנסת ספקים חדשים לרשתות.
3. חיזוק ספקים קטנים; יבחנו אמצעים שונים לחיזוק הספקים הקטנים בין היתר, יבחן לקבוע כללים לקיצור את ימי אשראי הלקוחות לכלל הספקים.
4. מניעת אפליית מחירים; למנוע אפליית מחירים על ידי ספקים בין קמעונאים שונים.
5. עסקים קטנים; הגברת הסיוע לעסקים קטנים ובינוניים באמצעות חבילת מדיניות כוללת, סיוע בהקמת מערכים לשיתוף פעולה בין קמעונאים קטנים ובין ספקים קטנים, בדומה לקיים במדינות אחדות באירופה.
6. נתח שוק; הגבלת צמיחה של קמעונאים שנתח השוק שלהם הגיע לאחוז מסוים. בחינת הגבלת צמיחה לתקופה מוגדרת של רשתות בעלות נתח שוק גדול ברמה הארצית.
לסיום, ציין שמחון, כי תונח תשית להעצמת כוחו של הצרכן הישראלי, לרבות באמצעות חיזוק המועצה לצרכנות באמצעות תקציבים ובניית הרשות לסחר הוגן, המתבצעת בימים אלו, שתהווה כלי נוסף בקידום התחרות”.
Add Comment