בנק ישראל, פרסם קטע מתוך סקירת מערכת הבנקאות בישראל לשנת 2010 שתפורסם בקרוב: השפעת הוראת חובות פגומים ◄ בעקבות יישום ההוראה גדלה יתרת ההפרשות להפסדי אשראי במערכת הבנקאית בכ-4 מיליארדי ₪
בנק ישראל: ההון העצמי של סך 5 הקבוצות הגדולות ירד בכ-4%, עם הוראת חובות פגומים
מיום 1 בינואר 2011, החיל ’הפיקוח על הבנקים’, על התאגידים הבנקאיים ועל חברות כרטיסי האשראי, הוראה בנושא; “מדידה וגילוי של חובות פגומים, סיכון אשראי והפרשה להפסדי אשראי” (להלן: “ההוראה”). ההוראה מתאימה את הוראות הדיווח לציבור החלות על התאגידים הבנקאיים, ועל חברות כרטיסי האשראי בישראל, להוראות החלות בנושא זה על המערכת הבנקאית בארצות הברית ובמדינות מובילות אחרות.
להלן נתונים המשקפים את השפעת היישום לראשונה של ההוראה על חמש הקבוצות הבנקאיות הגדולות ליום 1 בינואר 2011, על בסיס נתוני הדוחות הכספיים ל-31 במארס 2011.
לאור מורכבות ההוראה, קבע הפיקוח, כי היא לא תיושם למפרע הדיווחים הכספיים לתקופות קודמות. על כן, המידע להלן אינו כולל נתוני השוואה;
◄ יתרת ההפרשה
בעקבות יישום ההוראה, גדלה יתרת ה’הפרשות להפסדי אשראי’ במערכת הבנקאית בכ-4 מיליארדי ₪, נוסף על כך, ביצעו התאגידים הבנקאיים במסגרת ההוראה מחיקות חשבונאיות משמעותיות של חובות, שלגבי חלקם נרשמה בעבר הפרשה בסכום של 23 מיליארדי ש”ח.
כתוצאה מכך, הגיע שיעור יתרת ההפרשה להפסדי אשראי מסך האשראי לציבור ל-2.1%, מזה 1.1 נקודות אחוז בגין הפרשה על בסיס פרטני ו-1.0 נקודות אחוז בגין הפרשה על בסיס קבוצתי .
◄ ההון;
בעקבות החלת ההוראה ב-1 בינואר 2011, ירד ההון העצמי של סך 5 הקבוצות הגדולות בכ-4%, אך עדיין כל הקבוצות עומדות ביחס הלימות הון מעל 12%, וכולן, למעט קבוצת “דיסקונט”, עומדות ביחס הון ליבה של 7.5%.
הירידה ביחס הלימות ההון, נעה בין 0.27 נקודת אחוז בקבוצת “לאומי” לבין 0.56 נקודת אחוז בקבוצת “דיסקונט”, והירידה ביחס הון הליבה, נעה בין 0.27 נקודת אחוז בקבוצת “לאומי” לבין 0.59 נקודת אחוז בקבוצת “דיסקונט”.